Un IT-ist a creat un joc bazat pe evenimente reale. Acum, jocul finanțează o revoluție

Jocul de mobil creat de un IT-ist care și-a pus în cap să dea jos armata de la putere, a depășit orice așteptare. Acum, War of Heroes – The PDF Game, aplicația care se bazează pe evenimente reale, nu numai că înfurie junta militară din Myanmar, dar adună și bani pentru rezistența antimilitară, informează BBC citat de digi24.ro.

Când soldații din Myanmar l-au arestat pe prietenul lui Ko Toot și pe soția lui însărcinată după lovitura de stat din februarie 2021, din Myanmar, acesta a devenit atât de furios încât a decis să facă tot ce poate pentru a îndepărta armata de la putere, folosindu-se de abilitățile sale IT. Jocul de mobil pe care l-a dezvoltat se bazează pe „evenimente reale” din țară și s-a dovedit a fi un hit care pune pe jar dictatura și strânge fonduri pentru rezistența antimilitară. „Nu au făcut niciodată un singur lucru criminal în viața lor”, a spus Ko Toot despre prietenii săi, care au fost reținuți pentru sprijinirea mișcării pro-democrație. Nu știa ce s-a întâmplat cu ei.

BBC a stabilit recent că femeia a fost eliberată într-o zi, dar bărbatul a fost reținut timp de aproximativ un an și jumătate. „Imaginați-vă, ești un copil mic și crești într-o închisoare murdară, stresantă și sadică și habar nu ai ce se întâmplă! Mi-a făcut sângele să fiarbă.”, spune Toot cu indignare. Așa că Ko Toot, care lucrează în IT, a decis că trebuie să facă parte din mișcarea de a înlătura armata „crudă și periculoasă” de la putere și a început să lucreze la un joc. Ko Toot a vorbit cu BBC printr-un mesaj text transmis de pe o aplicație criptată și nu a dezvăluit locația sa. De asemenea, în articolul BBC se face precizarea că este folosit un pseudonim pentru siguranța lui. După lovitura de stat din 2021, Myanmar a intrat într-un război civil sângeros.

Peste 4.000 de oameni au fost uciși de către armată de atunci, potrivit grupului de monitorizare al Asociației de Asistență pentru Deținuții Politici. ONU spune că numărul morților este „probabil mult mai mare”. Evaluarea victimelor din rândul trupelor este greu de făcut, iar armata deși a recunoscut pierderile, nu a dat o cifră. Guvernul de Unitate Națională aflat în exil spune că rezistența a ucis 20.000 de soldați, dar BBC nu a verificat această cifră.

Scopul pentru care a creat acest joc a fost să strângă fonduri pentru arme și ajutor umanitar pentru PDF  „Am simțit că am avut ajutor internațional și o conștientizare a situației limitate”, a spus el, comparând acoperirea crizei din Myanmar cu cea a invaziei Ucrainei de către Rusia, ca fiind neechitabilă. Jocul său, PDF Game, lansat la începutul anului 2022 se poate descărca gratuit, dar are reclame in-game pentru a strânge bani, iar Ko Toot estimează că veniturile strânse până acum însumează cel puțin 508.000 USD. El estimează că acum câștigă între 70.000 și 80.000 de dolari pe lună și susține că cifra „crește în fiecare lună”.

Jucătorii iau rolul soldaților PDF care luptă împotriva trupelor militare din Myanmar Ko Toot a spus că a creat personaje bazate pe oameni reali care luptă cu armata, inclusiv medici, musulmani și membri ai comunității LGBTQ+. El a spus că este important să le documenteze acțiunile pentru că „luptă într-un război adevărat”. Jocul este disponibil atât pe magazinele de aplicații Google, cât și Apple, deși s-a confruntat cu probleme din cauza politicilor companiilor cu privire la evenimentele sensibile, a spus Ko Toot. Pe Google Play a fost redenumit „War of Heroes – The PDF Game”. Google a spus că nu permite aplicații care „valorifică sau sunt insensibile față de un eveniment sensibil”, dar acel conținut este în general permis dacă „intenționează să alerteze utilizatorii sau să sensibilizeze” despre eveniment.

Jocul a fost descărcat „de aproape” un milion de ori Google Play spune că a fost descărcat de peste 500.000 de ori, în timp ce Apple nu oferă informații despre numărul de descărcări, însă cifra furnizată de creatorul jocului pentru BBC este aproape un milion. El crede că suma strânsă ar putea fi mult mai mare decât estimarea sa pentru că, lucrând cu o echipă mică, i-a luat mult timp să primească o parte din bani.

O femeie, constrânsă să întrețină raporturi sexuale cu un individ care o șantaja cu publicarea unor videouri cu caracter intim

Ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate a INI anunță reținerea unui bărbat din Strășeni, de 26 de ani, care ar fi constrâns-o pe o femeie să continue întreținerea raporturilor sexuale cu el, prin șantajarea cu răspândirea secvențelor filmate în timpul actelor sexuale de până atunci.

Mai mult decât atât, bărbatul i-a încălcat viața privată și prin faptul că a înregistrat scenele sexuale fără acordul femeii. După o serie de amenințări că le-ar prezenta apropiaților femeii înregistrările, acesta a trecut la fapte și i le-a transmis fostului soț al acesteia, în afara țării. Astfel, după faptele care durau din iulie 2023, femeia cu vârsta de 34 de ani a depus o plângere la autorități, care au purces la reținerea acestuia, cu suportul mascaților din BPDS “Fulger”, și ridicarea telefonului care conține imaginile intime. Urmărirea penală continuă, timp în care persoana beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Concert în Orășelul European din PMAN, de 9 Mai

Mâine, 9 mai, pe scena din PMAN, peste 1000 de copiii din instituțiile educaționale din municipiul Chișinău vor încânta publicul cu talentul și entuziasmul lor. Colectivele de copii sunt din diverse instituții de învățământ extrașcolar ale Direcției Generale Educație, printre care se numără: CCC „Ghiocel”, CAE „Curcubeul”, CCC „Floarea Soarelui”, CEE „Lăstărel” și CCC „Luceafărul”, vor evolua cu programe culturale și artistice.

În Orășelul European din Piața Marii Adunări Naționale, Primăria Chișinău va avea 2 corturi cu informații despre proiectele pe care le desfășoară împreună cu partenerii de dezvoltare.

În primul cort vor fi prezentate informații despre toate proiectele iar cel de-al doilea cort va fi dedicat tinerilor și activităților Centrelor municipale de Tineret.

Chișinăul are un portofoliu de aproape 3 miliarde de lei, care cuprinde proiecte în domeniul eficienței energetice, reabilitarea drumurilor, Proiectul „Deșeuri Solide Chișinău”, restabilirea rețelelor de apeduct și canalizare, reabilitarea râului Bîc și multe altele ce includ domeniul social, educațional, tineret și lansarea afacerilor.

La corturile Primăriei Chișinău vor fi desfășurate diverse activități pentru toate vârstele.

Vor fi sesiuni de discuții cu vizitatorii, prezentări de proiecte, joc de șah cu campioni (juniori și seniori), quiz despre Chișinău cu premii, spațiu special amenajat pentru distracția copiilor.

Prima reacție a Nataliei Barbu după Eurovision: „Nu e despre voce! Este foarte politic”

Natalia Barbu a suferit înfrângere ieri seara la cel mai important concurs de voci, Eurovision Song Contest 2024, așa că Moldova nu a reușit să se califice de această dată în marea finală. Artista a oferit prima reacție, după ce a aflat rezultatul televotului, declarând că e un concurs politizat, scrie cancan moldova.

„Încă o dată ne convingem ce concurs e. Nu este vorba despre voce. Este foarte politic și nu contează pentru că piesa mea e despre lumină, e despre frumos și eu sunt convinsă că m-am conectat cu foarte multă lume, doar că acest concurs probabil că nu e doar despre asta. Sunt convinsă că m-a votat foarte multă lume și trebuia să trec în finală. . .Bineînțeles că sunt momente când o țară ca a noastră are șanse să urce chiar foarte sus, dar asta așa uneori, ca să nu ne răsfețe prea mult. . .Eu mulțumesc lui Dumnezeu pentru această experiență în sine. A fost frumos și eu cred că dacă am ajuns aici, în acest concurs, nu am ajuns degeaba, pentru că de acum încolo începe o etapă nouă și frumoasă în cariera și în viața mea”.

Interpreta noastră a urcat pe scenă sub numărul 11, cu piesa „In The Middle”. Vedeți mai jos prestația.

Organismul uman ar deţine „o armă secretă” împotriva COVID-19
Articolul anterior
Scandal în România după explozia de la Crevedia! Sindicatul Poliției, despre căștile pompierilor topite: ”Parcă erau echipați în hârtie igienică“
Articolul următor