Un joc video în care ești o pisică face furori pe internet. Și pisicile din viața reală sunt fericite

Două dintre cele mai pasionate comunități online, amatorii de jocuri video și iubitorii de pisici, s-au unit acum două săptămâni când s-a lansat un nou joc video care te pune în pielea unei pisici tigrate (Tabby) adorabile, scrie CNN.

Jocul „Stray”, creat de compania franceză independentă BlueTwelve Studio și publicată de Annapurna Interactive, a fost lansat luna trecută pentru Playstation 4 și 5 și pentru PC. A devenit foarte repede un fenomen online, încântându-i atât pe oameni, cât și pe pisicile lor.

Stray este un joc video științifico-fantastic despre o pisică fără stăpân care explorează misterele unui oraș futurist și inspirat de stilul „cyberpunk” în care au mai rămas doar roboții, scrie Business Insider.

https://twitter.com/i/status/1551692894603563013

Internetul s-a umplut de filmări cu pisici care reacționează la aventurile personajului principal din Stray

Când un joc video ne punem să jucăm rolul unui animal, acesta este de obicei un fel de personaj de desene animate psihedelic cu trăsături antropomorfe, precum în cazul lui Crash Bandicoot și Sonic the Hedgehog.

Rareori avem ocazia de ne comporta ca un animal adevărat, dar atunci când ni se oferă această șansă, experiența este, de obicei, una hilară, cum a fost cazul jocului Untitled Goose Game, în care protagonistul este o gâscă năzdrăvană care țipă, lovește cu ciocul și îi scoate din sărite pe săteni.

Stray îi pune pe jucători în pielea (sau blana) animalului favorit al internetului – pisica – care , printre altele, se cațără pe acoperișuri, moțăie pe perne pufoase și împinge obiecte de pe rafturi fără a avea un motiv întemeiat.

Atât jucătorii, cât și criticii au avut doar cuvinte de laudă pentru Stray. Până și organizației PETA îi place jocul. Mai mult, populația de feline de pe întreaga planetă pare să fie hipnotizată de imaginile realiste ale jocului.

Jucătorii au postat videoclipuri cu propriile lor pisici care se uită la ecranul televizorului sau al calculatorului în timp ce stăpânii lor se joacă. Contul de Twitter @CatsWatchStray a strâns sute de astfel de videoclipuri.

„Lucrând atât de mult la un joc, pierzi perspectiva, așa că atunci când vezi reacțiile pe care oamenii le postează și, mai important, reacțiile pisicii lor, după ce au jucat jocul săptămâna aceasta a fost o experiență foarte satisfăcătoare și de necrezut pentru întreaga echipă”, a spus Swann Martin-Raget, producător al companiei care a realizat jocul, BlueTwelve Studio, din Montpellier, Franța.

În afară de pisici, inspirația principală a jocului o constituie misteriosul oraș zidit Kowloon

Jocul Stray a fost în producție încă din 2015. Cofondatorii BlueTwelve Studios, Colas Koola și Vivien Mermet-Guyenet, au fost fascinați de orașul zidit Kowloon, misterioasa enclavă a Chinei din Hong Kong care a fost demolată în 1994.

Dezvoltatorii jocului au simțit că verticalitatea, misterul și căile de acces secrete din Kowloon se pretează foarte bine pentru conceptul jocului: o felină curioasă care explorează un oraș întunecat.

Cu toate că jocul are o atmosferă de distopie, acțiunea având loc într-un oraș care este într-o stare avansată de degradare, care le poate conferi jucătorilor un sentiment de tristețe și singurătate, aventura și personajul principal reprezintă o distracție binevenită de la știrile cu adevărat tulburătoare din lumea reală.

Este evident din detaliile realiste ale jocului, precum felul în care pisica zgărie orice suprafață din stofă, că Stray a fost făcut de oameni care iubesc pisicile. Inspirația principală pentru protagonistul jocului a reprezentat-o Murtaugh, pisica unuia dintre cofondatorii companiei BlueTwelve Studios.

„A fost găsit pe străzile din Montpellier și a fost aici de la începutul proiectului”, a povestit Martin-Raget. „A fost sub ochii noștri în tot acest time și a fost o sursă constantă de inspirație și sprijin, în felul său specific.”

În timpul producției jocului, au fost mai multe pisici în birourile companiei, ceea ce uneori a dus la un mediu de lucru haotic. „Avem două pisici care lucrează cu noi aproape în fiecare zi la studio: Jun, care este al artistului de nivel Clara și Oscar, pisica sfinx fără păr a lui Miko, principalul ilustrator de pisici”, a spus Martin-Raget.

„Când pisicile de la birou au început să reacționeze la ceea ce se întâmpla pe ecranele noastre, cred că am simțit că ne îndreptam în direcția bună”, a povestit producătorul francez.

Vladimir Plahotniuc ar putea fi dat în căutare internațională. Cererea de revizuire, acceptată de INTERPOL

Comisia pentru Control al Fișierelor INTERPOL a acceptat cererea Procuraturii Anticorupție, depusă prin intermediul Direcției pentru Cooperare Polițienească Internațională al Ministerului Afacerilor Interne (DCPI), de revizuire a deciziei Comisiei din iulie 2020 în privința cetățeanului Vladimir Plahotniuc, scrie unimedia.info.

„Din aprilie 2024, Procuratura Anticorupție investighează o schemă de corupție prin care au fost afectate deciziile Comisiei INTERPOL de a bloca Notificări Roșii și anunțuri în căutare internațională. Pe baza probelor și informației acumulate în acest dosar, dar și altor circumstanțe noi, în octombrie 2024, Procuratura Anticorupție a formulat o cerere către INTERPOL, solicitând revizuirea deciziei din iulie 2020. Pe baza acestei cereri, DCPI – autoritatea centrală a Republicii Moldova pentru cooperare cu INTERPOL – a expediat un demers către INTERPOL pentru revizuirea deciziei de respingerea solicitării Republicii Moldova de anunțare în căutare internațională a lui Vladimir Plahotniuc.

La 25 noiembrie 2024, noul șef al DCPI, a informat Procuratura Anticorupție despre decizia Comisiei INTERPOL, care a acceptat cererea Republicii Moldova de a revizui și examina din nou cazul lui Vladimir Plahotniuc pe baza noilor circumstanțe. Ca urmare, persoana vizată și avocații săi vor avea oportunitatea să prezinte informație și argumente, dar și Republica Moldova va putea din nou argumenta de ce această cauză penală este una legală, corectă și în conformitate cu Constituția INTERPOL.

Amintim că, în octombrie 2019, la solicitarea Procuraturii Anticorupție, DCPI a solicitat anunțarea în căutare prin intermediul INTERPOL a lui Vladimir Plahotniuc, în privința căruia a fost emis un mandat de arest pentru infracțiunea de spălare de bani, în legătură cu rolul său în schema bancară care a avut loc în Republica Moldova în anii 2013-2015, prin care au fost scoși peste un miliard de dolari din sistemul bancar și eventual din bugetul statului, investigația denumită generic ,,Frauda Bancară”, în gestiunea Procuraturii Anticorupție.

În iulie 2020, Comisia INTERPOL a informat Republica Moldova că, la solicitarea lui Vladimir Plahotniuc, cauza respectivă a fost examinată de către Comisie și a fost adoptată decizia de a respinge solicitarea Republicii Moldova, fiind radiate din sistemul INTERPOL toate datele în privința lui Vladimir Plahotniuc. Solicitările suplimentare către INTERPOL din partea Republicii Moldova în privința lui Vladimir Plahotniuc, pe parcursul anilor 2021-2022, au rămas fără răspuns.

Procuratura Anticorupție, în coordonare cu instituțiile naționale competente, va continua să depună tot efortul pentru a asigura că persoanele vizate în cauzele penale în gestiunea instituției sunt anunțate în căutare, arestate și extrădate în Republica Moldova pentru a fi trase la răspundere penală”, se arată în comunicatul emis de Procuratura Anticorupție.

În luna februarie 2020, procurorul general, Alexandr Stoianoglo a precizat că INTERPOL examinează cererea Republicii Moldova privind darea în căutare interpațională a lui Vladimir Plahotniuc.

Vânătoarea la graniță se admite doar cu avizul Poliției de Frontieră

Pentru a participa la vânătoare în sezonul 2024-2025 în zona de frontieră, este obligatoriu să obții un aviz eliberat de Poliția de Frontieră, informează unica.md.

”Solicită avizul Poliției de Frontieră în baza permisului electronic de acces în zona de frontieră. Acesta îți oferă dreptul de aflare în zona de frontieră pentru desfășurarea vânătorii, în termenul de vânătoare stabilit și în limitele sectorului indicate în acesta.

Avizul este obligatoriu pentru toți vânătorii, chiar și pentru cei care locuiesc în zona de frontieră.”, anunță Poliția de Frontieră.

Doar două zile rămase pentru înregistrarea în programul de compensații la energie

Consumatorii casnici care doresc să beneficieze de compensații pentru energia consumată în sezonul rece 2024-2025 mai au doar câteva zile pentru a se înregistra în sistemul guvernamental „Ajutor la contor”, scrie agrotv.md.

Termenul limită pentru depunerea cererilor este 28 noiembrie, iar cei care nu se înscriu până atunci vor putea obține compensațiile doar începând cu luna decembrie. Înscrierea se face pe platforma compensatii.gov.md, iar beneficiarii vor primi ajutoarele sub formă de plată monetară, fie pe cardul social, prin poștă sau direct în cont bancar.

În acest an, guvernul a simplificat procesul prin acordarea compensațiilor sub formă de bani, iar suma alocată fiecărei gospodării va fi calculată în funcție de venitul, numărul de membri și statutul acestora. Astfel, persoanele vulnerabile, precum copiii, pensionarii sau persoanele cu dizabilități, vor beneficia de un ajutor suplimentar. Ministerul Muncii și Protecției Sociale a subliniat importanța unui sistem personalizat care să sprijine eficient gospodăriile cele mai afectate de costurile energetice.

De asemenea, autoritățile au implementat măsuri de verificare mai stricte, prin utilizarea unor baze de date integrate cu instituțiile statului, pentru a calcula exact nevoile fiecărei familii. Cei care nu au acces la internet pot depune cererea cu ajutorul asistenților sociali sau al echipelor mobile din zonele cu mulți solicitanți. În cazul în care nu reușiți să vă înregistrați până pe 28 noiembrie, nu veți putea beneficia de compensații retroactiv.

Ploaia artificială, inventată de o româncă, ar fi salvat astăzi România de secetă
Articolul anterior
Fauna şi flora la nivel global ar fi într-un pericol mai mare decât au crezut până acum oamenii de ştiinţă
Articolul următor