Un medicament antidepresiv ieftin și disponibil poate preveni formele grave de COVID (studiu)

Un medicament antidepresiv ieftin și disponibil poate reduce cu aproape o treime riscul de a face o formă gravă de COVID la pacienții predispuși să dezvolte o astfel de formă, potrivit unui studiu citat de CNN.

Pacienții care au luat medicamentul denumit fluvoxamină au fost mai puțin predispuși să deszvolte o formă gravă a bolii și să necesite spitalizare, arată datele studiului efectuat pe 1.500 de pacienți în Brazilia.

Medicamentul, care se vinde sub numele de Luvox, este un inhibitor selectiv al recaptării serotoninei (SSRI), folosit adesea în tratarea tulburării obsesiv-compulsive (OCD) și a depresiei. Dar el poate afecta și inflamațiile, potrivit dr. Angela Reiersen, profesor asociat de psihiatrie la Universitatea Washington University din St. Louis, care a lucrat la studiul publocat în revista The Lancet Global Health.

„Fluvoxamina poate reduce producerea de molecule inflamatorii numite citokine, care pot fi activate de infecția cu SARS-CoV-2”, a declarat dr. Reiersen. Medicamentul poate de asemenea reduce trombocitele din sânge, care determină efectul de coagulare al infecției cu coronavirus.

Dr. Reierson și colegii ei au administrat câte 100 mg de fluvoxamină de două ori pe zi, timp de zece zile, unui grup de 741 de pacienți COVID, în timp ce alt grup de 756 de pacienți a primit placebo.

79 dintre pacienții care au primit medicamentul, adică aproximativ 11%, au avut nevoie de tratament în spital sau la secția ATI, comparat cu 16% dintre cei care au primit placebo. Acest lucru reprezintă o scădere de 5% a riscului absolut și 32% scădere a riscului relativ, mai arată CNN.

Este nevoie de mai multe studii pentru a vedea dacă medicamentul poate fi adăugat pe lista tatamentelor COVID, însă este ieftin.

„10 zile de fluvoxamină costă aproximativ 4 dolari”, precizează autorii studiului.

Nu este un remediu, dar, dacă îi ajută pe pacienți să nu ajungă la spital, este de folos.

„Având în vedere siguranța, toleranța, prețul mic și disponibilitatea fluvoxaminei, aceste constatări pot influența ghidurile naționale și internaționale privind managementul clinic al COVID”, se mai arată în studiu.

Un medicament înrudit, Prozac, sau fluoxetină, este de asemenea ieftin și chiar mai răspândit, iar cercetătorii spun că ar trebui studiat și el pentru a vedea dacă are efecte similare.

„Este important să stabilim dacă există o clasă de efecte și dacă aceste medicamente pot fi folosite pe rând pentru COVID”, potrivit studiului.

Studiul nu este perfect, au mai notat autorii. A fost efectuat în Brazilia, unde pacienții COVID au o rată de spitalizare mai mare decât pacienții din alte studii clinice.

sursa: www.digi24.ro

Sportivii moldoveni au obținut trei medalii la Campionatul European de Sambo

Lotul național de sambo al Republicii Moldova a obținut trei medalii la Campionatul European, rezervat seniorilor, care s-a desfășurat în orașul Limassol, Cipru.

Veaceslav Plămădeală a cucerit medalia de argint în categoria de greutate de 79 kg, aceasta fiind cea mai bună prestație a lotului național.

Lucian Brai a obținut medalia de bronz la proba combat sambo, în categoria de 71 kg.

Vera Zorea a ocupat locul III în categoria de 54 kg, obținând a treia medalie pentru Republica Moldova.
 
Campionatul European de Sambo s-a desfășurat pe 2 și 24 aprilie.

Un înalt general rus a fost ucis într-un atac cu bombă la Moscova 

Imaginile difuzate de presa rusă au arătat o explozie, apoi resturile mașinii generalului Iaroslav Moskalik. Agenția Tass a citat serviciile de securitate care au confirmat existența unui dispozitiv exploziv improvizat, dar nu și numele generalului, dezvăluit în schimb de surse Reuters și BBC.

Un ofițer militar rus de rang înalt a fost ucis vineri după ce o mașină a explodat în localitatea Balașiha din regiunea Moscovei, au relatat posturile de știri ruse Mash și Shot, citate de Reuters.

Mai multe surse rusești afirmă că generalul Iaroslav Moskalik, adjunctul șefului Direcției principale de operațiuni a Statului Major al Forțelor Armate Ruse, este omul ucis în atacul cu bombă.

Nu există încă o confirmare oficială a acestui fapt, dar agenția de presă oficială rusă Tass a citat serviciile de securitate care au confirmat că o bombă a fost cauza exploziei din suburbia Balașiha din estul Moscovei.

„Explozia a fost cauzată de un dispozitiv exploziv artizanal. Fragmente ale dispozitivului exploziv au fost găsite la fața locului și vor fi trimise pentru examinare”, a declarat o sursă a serviciilor de urgență pentru Tass.

Cel puțin 12 state americane au dat în judecată administrația Trump, invocând haosul economic

Cel puțin douăsprezece state americane au dat în judecată administrația Trump la Curtea de Comerț Internațional al SUA pentru a opri noua politică tarifară, invocând că aceasta a adus haos în economie.

Statele reclamante sunt: Oregon, Arizona, Colorado, Connecticut, Delaware, Illinois, Maine, Minnesota, Nevada, New Mexico, New York și Vermont, scrie The Associated Press.

Procesul contestă afirmația liderului de la Casa Albă că poate impune în mod arbitrar tarife bazate pe Actul Internațional al Puterilor Economice de Urgență și solicită instanței să declare tarifele drept ilegale și să blocheze agențiile guvernamentale să le aplice.

Reclamanții susțin că numai Congresul SUA este împuternicit să impună tarife și că președintele poate invoca Actul Internațional al Puterilor Economice de Urgență numai atunci când o urgență prezintă o „amenințare neobișnuită și extraordinară”.

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a afirmat recent că statul său, cel mai mare importator din țară, ar putea pierde venituri de miliarde de dolari în urma noii politici tarifare.

Kush Desai, un purtător de cuvânt al Casei Albe, a declarat că administrația Trump rămâne hotărâtă să abordeze urgența națională care distruge industriile americane și lăsă lucrătorii americani în urmă.

La începutul lunii aprilie, președintele SUA, Donald Trump, a anunțat o creștere a taxelor vamale pentru majoritatea produselor importate, dar au fost ulterior suspendate pentru o perioadă de 90 de zile pentru mai mult de 75 de țări, inclusiv pentru Republica Moldova.

Recent China a impus tarife suplimentare până la 125% pentru produsele importate din SUA drept răspuns la decizia Washingtonului de a majora la 145% taxele vamale pentru produsele din China.

De ce îți cade părul și cum poți opri asta
Articolul anterior
O treime din dezvoltatorii chinezi au probleme cu plata datoriilor
Articolul următor
Close menu