Un mesaj vechi de 100 de ani, trimis cu un porumbel călător, a fost găsit în Franța

Un mesaj „foarte rar”, trimis acum 100 de ani cu ajutorul unui porumbel călător, a fost descoperit de un cuplu care ieșise la plimbare, în estul Franței. Capsula ar fi fost expediată de un soldat în timpul primului război mondial.

separator

Un cuplu plecat la plimbare în estul Franței a descoperit o capsulă minusculă care conține un mesaj trimis de un soldat prusac, în urmă cu peste un secol, folosind un porumbel purtător, scrie The Guardian, transmite Digi24.ro.

Mesajul ar aparține unui soldat de infanterie stabilit la Ingersheim, în Germania, este scris în limba germană și a fost destinat unui ofițer superior, căruia soldatul îi detaliata manevrele militare executate în timpul războiului, a explicat Dominique Jardy, specialist al Muzeului Linge din Orbey, aflat în estul Franței.

Data scrisă pe mesaj peste 16 iulie, însă anul nu este perfect clar, dar experții care l-au analizat tind să creadă că este vorba de 1916.

„Plutonul Potthof este atacat la granița de vest. În Fechtwald, jumătate de pluton a fost afectat. Plutonul Potthof se retrage cu pierderi mari”, este o parte din textul mesajului. La acea vreme, Ingersheim, acum în departamentul Grand Est al Franței, făcea parte din Germania.

Capsula minusculă cu mesajul destul de bine conservat a fost găsită de cuplul francez în luna septembrie a acestui an, într-un câmp din Ingersheim, fiind catalogată drept o descoperire „super rară”. Cei doi l-au adus la cel mai apropiat muzeu, cel de la Orbey, dedicat uneia dintre cele mai sângeroase bătălii din primul război mondial. Managerul muzeului a cerut ajutorul unui prieten german pentru a decripta mesajul. Micuța bucată de hârtie și capsula în care a fost găsită vor deveni parte a expoziției permanente a muzeului.

Agenția Națională a Arhivelor a publicat fotografii rare din perioada Moldovei Sovietice
Articolul anterior
Natalia Gordienko a lansat videoclipul în care apare alături de fiul ei, Christian! E o dedicație pentru toate mamele
Articolul următor
Alte articole interesante