Un microbuz cu numere diplomatice, ticsit cu anabolizante, reținut la vamă

Cutii întregi cu anabolizante au fost descoperite astăzi pe sensul de ieșire din țară prin postul vamal Palanca.

Anabolizantele au fost depistate într-un autoturism cu numere diplomatice. Operațiunea a fost realizată de Serviciul de Informații și securitate al R. Moldova de comun cu Serviciul Vamal, iar tentativa de trafic ilicit a fost contracarată de ofițeri.

Produsele au fost depistate în compartimentul pentru marfă al unui microbuz cu plăcuțe de înmatriculare CD (corpul diplomatic). Investigațiile continuă în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor, iar deocamdată, nu se cunosc mai multe detalii despre acest caz.

Sursele Jurnal.md susțin că autoturismul ar aparține Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă. Numele de înmatriculare ale autoturismului ar fi 147D086. Mai exact ar fi vorba despre o cantitate de circa 360 de kg de anabolizante.

Recomandările ANSA privind consumul de citrice

Dacă am întreba consumatorii ce fructe vor avea, obligatoriu, pe masa de Crăciun sau de Revelion, cu siguranță, răspunsul va fi: mandarinele, portocalele sau alte citrice. Anume aroma acestor fructe dulci, combinate cu parfumul cojilor ușor amărui se asociază perfect cu sărbătorile de iarnă, cu mirosul crenguțelor de brad,  cu zăpada mult așteptată și focul din șemineu.

Republica Moldova importă anual zeci de mii de tone de citrice. Potrivit art.99 din Hotărârea de Guvern nr. 929/2009 cu privire la aprobarea „Cerințelor de calitate şi comercializare pentru fructe şi legume proaspete”, în categoria fructelor citrice se includ: lămâile, mandarinele și portocalele de diferite soiuri.

Datele Posturilor de inspecție la frontieră (PIF) ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) arată că, în anul 2023 s-au introdus în țară peste 30 de mii tone de citrice, iar în primul semestru al anului 2024 – aproximativ 18 mii tone. 

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor este autoritatea publică responsabilă pentru monitorizarea importurilor și introducerea pe piață a fructelor sigure pentru consum. 

Menționăm că, la import, toate loturile de citrice sunt însoțite, obligatoriu, de documente ce atestă siguranța, eliberate de producătorii din țara de origine precum: certificatele de calitate, certificatele de sănătate și rapoartele de încercări de laborator.

Responsabilitatea privind siguranța produselor introduse pe piață o poartă în exclusivitate producătorul sau importatorul. ANSA, prin controale oficiale, în particular prin implementarea programelor de monitorizare și supraveghere în domeniul siguranței alimentelor se asigură că aceste responsabilități sunt îndeplinite cu conștiinciozitate.

În cazul citricelor, un indicator important de siguranță alimentară sunt reziduurile de pesticide. Drept urmare, pe parcursul anului 2023 au fost prelevate și investigate –  106 probe, iar în anul 2024 – 76 probe.

Neconformități au fost confirmate într-un lot de portocale (6000 kg, cu reziduu de pesticid Profenofos) și într-un lot de mandarine (20 000 kg cu reziduu de pesticid de fanvalerat și esfenvalerat (suma de izomeri)). Loturile respective au fost plasate sub reținere oficială, ulterior, nimicite sub supravegherea inspectorilor ANSA. 

În context, reamintim agenților economici, importatori de fructe și legume proaspete, despre obligația respectării prevederilor Ordinului nr.256 din 08.08.2022 cu privire la aplicarea unor măsuri la plasarea pe piață a fructelor și legumelor proaspete provenite din import și anume:

„Fructele și legumele proaspete provenite din import, de la care au fost prelevate probe pentru determinarea reziduurilor de pesticide și a conținutului de nitrați în cadrul programului de monitorizare aprobat anual de către Agenție, vor fi plasate pe piață numai după obținerea rezultatelor de laborator conforme. Până la primirea rezultatelor de laborator, loturile de la care au fost prelevate probe vor fi păstrate în depozitele agenților economici importatori, înregistrate de ANSA”.

Menționăm că, operatorii economici semnează la frontieră, în acest sens, o Declarație pe propria răspundere, prin care se obligă să nu comercializeze produsele până la obținerea rezultatelor de laborator.

În cazul în care agenții economici au comercializat produse alimentare ce nu prezintă siguranță, aceștia sunt obligați să le retragă de pe piață, să informeze publicul, în mod eficient și precis, despre motivul retragerii.

Cei care vor comercializa produse alimentare înainte de recepționarea rapoartelor de încercări de laborator sunt pasibili de răspundere juridică!

În continuare, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor recomandă consumatorilor să evite consumul, în cantități mari, a cojilor de citrice, atât la prepararea băuturilor (ceai, limonade, vin fiert), cât și a deserturilor (prăjituri, cozonac sau gemuri)!

Coaja acestor fructe poate conține urme (cantități mici) de pesticide autorizate precum tiabendazolul și imazalilul, scopul fiind combaterea bolilor cauzate de mucegaiuri sau bacterii. Totuși, consumul cu regularitate  a cojii poate prezenta risc pentru sănătatea umană.

Totodată, specialiștii în domeniul siguranței alimentelor din cadrul ANSA atenționează:

1. Procurați citricele doar din locuri special amenajate și înregistrate oficial de către Agenție!

2. Atenție la aspectul fructelor: să fie curate, întregi, sănătoase, fără urme de mucegai, fără deteriorări cauzate de dăunători sau de îngheț!

3. Verificați marcajul produselor direct la raft!  Vânzătorii sunt obligați să informeze consumatorii cu privire la substanțele chimice utilizate la prelucrarea citricelor;

4. Consumatorii sunt în drept să solicite de la vânzători, documentele care confirmă siguranța produselor expuse spre comercializare,       (rapoartele de încercări de laborator la conținutul de reziduuri de pesticide);

5. Spălați bine citricele înainte de consum! Se recomandă înmuierea acestora în apă timp de 30-60 de minute. Dacă nu dispuneți de timpul necesar, puteți adăuga bicarbonat de sodiu în apă și să le țineți în jur de 10-15 minute, după care le clătiți bine sub un jet de apă.

Patru medalii de bronz pentru Moldova la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori

Lotul olimpic al Republicii Moldova a obținut patru medalii de bronz la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori, desfășurată la București, România, în perioada 02-12 decembrie 2024, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

 Medaliați cu bronz sunt Bogdan Leahu, Daria Boguș, elevi ai Instituției Private de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont” din Chișinău, Delia Sidlețchi, elevă a Instituției Publice Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, mun. Chișinău și Tatiana Voloh, elevă a Instituției Publice Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”, mun. Chișinău.  La cea de-a 21-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Științe pentru Juniori au participat 303 elevi din 51 de țări, Republica Moldova fiind reprezentată de 6 elevi și 3 conducători: • Leahu Bogdan, elev în clasa a IX-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;• Sidlețchi Delia, elevă în clasa a X-a, Instituția Publică Liceul Teoretic „Mircea Eliade”,  mun. Chișinău;• Boguș Daria, elevă în clasa a IX-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;• Zastavnețchi Ecaterina, elevă în clasa a IX-a Instituția Publică Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, mun. Bălți;• Boxan Artur, elev în clasa a IX-a, Instituția Privată Liceul „Da Vinci”, mun. Chișinău;• Voloh Tatiana, elevă în clasa a IX-a, Instituția Publică Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”, mun. Chișinău;• Bulimestru Ion, doctor în chimie, conferenţiar universitar, şef departament Chimie, Universitatea de Stat din Moldova, mun. Chișinău• Bîzgan Serghei, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, mun. Chișinău• Istrati Sorina, doctor în biologie, cercetător științific superior, Universitatea de Stat din Moldova, mun. Chișinău.

 În context, Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare adresează mulțumiri membrilor Consiliului Olimpic Republican la Științe pentru dedicație și implicare în pregătirea lotului olimpic național. Totodată, Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare adresează felicitări premianților, profesorilor și părinților, dorindu-le succese în continuare.

ULTIMA ORĂ! În Republica Moldova a fost instituită stare de urgență în sectorul energetic

Începând cu data de 16 decembrie, pe întreg teritoriul Republicii Moldova a fost fi instituită stare de urgență, pe o perioadă de 60 de zile. Cu 56 de voturi pro, Parlamentul a susținut propunerea Guvernului. Împoitrivă s-au pronunțat 17 deputați din opoziție, alții trei s-au abținut, comunică MOLDPRES.

Declararea stării de urgență a fost propusă de Guvern, având la bază Raportul Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova (CSE), precum și ținând cont de faptul că insuficiența resurselor energetice afectează direct și imediat securitatea statului și a cetățenilor.

Solicitarea a fost prezentată în plen de premierul Dorin Recean. „Această iarnă trebuie să fie ultima iarnă din istoria țării în care să mai putem fi amenințați energetic. Noi am scăpat de șantajul de gaze pe malul drept, iar de cel energetic vom putea scăpa odată cu finalizarea liniei de tensiune înaltă Chișinău-Vulcănești”, a opinat Recean.

Premierul a menționat că sistarea livrărilor de gaze naturale în regiunea transnistreană, furnizate de către „Gazprom”, ar putea genera o criză umanitară în regiune, precum și riscuri de asigurare a funcționării și stabilității sectorului energetic din Republica Moldova. În acest caz, ar fi necesară implicarea mai multor autorități din Republica Moldova și suportul financiar al partenerilor de dezvoltare.

Astfel, deficitul de energie electrică urmează a fi acoperit în baza procurărilor de pe bursa de energie electrică din România, administrată de către operatorul pieței din România OPCOM în limita capacității comerciale (NTC) pentru importul energiei electrice din zona de ofertare a ENTSO-E către blocul comun de reglaj Ucraina – Moldova. Situația este agravată de capacitatea limitată de import a energiei electrice alocată Ucrainei și Republicii Moldovei.

Prin urmare, pe lângă imposibilitatea creșterii NTC dintre România și Republica Moldova peste valoarea de 315 MW, există riscul  creșterii prețului energiei electrice de import și imposibilității acoperirii întregului deficit. Vulnerabilitatea este accentuată și de faptul că linia electrică de interconectare Isaccea-Vulcănești traversează teritoriul Ucrainei, ceea ce o face susceptibilă la întreruperi în cazul unor noi atacuri asupra infrastructurii energetice din țara vecină.

Declararea stării de urgență, potrivit premierului, este necesară pentru a oferi posibilitatea aplicării imediate a unui șir de măsuri, prin intermediul Comisiei pentru Situații Excepționale. Acestea vor avea drept scop prevenirea, diminuarea și lichidarea consecințelor situației care a provocat starea de urgență.

Mai exact, va fi posibilă instituirea unui regim special de procurare a energiei electrice și a gazelor naturale în ritm rapid și se vor putea aloca bani pentru acest lucru. La fel, vor putea fi adoptate decizii de împuternicire a furnizorilor și operatorilor de sistem să acționeze și să cumpere, să transporte sau să distribuie energie electrică și gaze naturale pe întreg teritoriul țării.

De asemenea, prin intermediul dispozițiilor CSE, se va putea dispune, la necesitate, raționalizarea consumului de resurse energetice și se va asigura procesul de informare a cetățenilor despre proporțiile situației excepționale și măsurile de protecție a populației.

Pe durata stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții cu caracter executoriu pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățeni și alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova. Pentru a asigura impactul prompt al acestora, proiectul prevede faptul că dispozițiile emise de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova vor intra în vigoare din momentul emiterii lor.

Încă 19 decese, cauzate de Covid-19 pe parcursul zilei de astăzi
Articolul anterior
O femeie a ajuns la spital cu o tumoare uriașă, după ce a evitat să meargă la medic din cauza pandemiei de Covid-19
Articolul următor