Un miliardar englez opreşte încălzirea în conacul său pentru a reduce profiturile lui Vladimir Putin din combustibil

Unul dintre cei mai bogați oameni din Marea Britanie a interzis încălzirea în conacul său în această iarnă, în încercarea de a-l face mai sărac pe președintele rus Vladimir Putin. Miliardarul John Caudwell va opri caloriferele în toate camerele din proprietatea sa din Staffordshire, cu excepția unei singure camere, pentru „a-l face pe Putin mai sărac cu câțiva dolari”.

John Caudwell Owns One of Britain's Most Expensive Homes – DIRT

Magnatul Phones4u, în vârstă de 70 de ani, cu o avere de 1,58 miliarde de lire sterline, spune că va tremura de frig cu plăcere și că și noi ar trebui să facem la fel, notează alephnews.ro.

El a spus: „Știu că ne aflăm într-o criză a combustibilului și toată lumea este îngrijorată, dar ar trebui să folosim cu toții mai puțină energie și voi pune în practică ceea ce propovăduiesc. Voi încălzi o cameră în care vom locui, iar 98% din casă va rămâne rece. Războiul lui Putin este finanțat de industria combustibililor și dacă îl pot face mai sărac cu câțiva dolari, o voi face”.

Tatăl a șase copii, care s-a născut într-o sărăcie abjectă în Stoke în anii ’50, a spus: „Când eram copil, nu aveam încălzire, era gheață în interiorul ferestrelor și aveam doar câteva bucăți de cărbune de ars într-o cameră. Obișnuiam să ne punem haine călduroase. Nu spun că ar trebui să ne întoarcem cu toții să trăim așa, dar există lucruri pe care le putem face. Este aproape imposibil de înțeles cum Putin și regimul de la Kremlin pot merge și măcelări oameni nevinovați. Trebuie făcut ceva pentru a-i opri și cu toții putem face ceva”.

John și partenera sa, Modesta Vžesniauskaite, 38 de ani, o fostă ciclistă olimpică lituaniană, mamă a lui Leo, în vârstă de nouă ani, și a lui William, în vârstă de un an, au găzduit o familie ucraineană în februarie, când a izbucnit conflictul. El a spus: „Am ales o mamă și pe fiul ei de opt ani al cărui tată a rămas acasă pentru a lupta”.

Familiei i s-a dat un apartament de sine stătător pe proprietate, o mașină pentru independență și un loc pentru băiat la aceeași școală privată ca și fiul lui John. El a spus: „Își construiesc propria viață. Dar primele câteva luni au fost foarte dificile. Mama era foarte emotivă tot timpul și tot izbucnea în lacrimi. Uneori era pentru că se temea pentru soțul ei de acasă, de forțele armate, și se întreba dacă este viu sau mort. Iar alteori era copleșită de recunoștință pentru bunătatea noastră. Trebuie să trimitem mai mult ajutor medical în Ucraina și să îi ajutăm cu ambulanțe și provizii”.

John, care a vândut Phones4u pentru 1,5 miliarde de lire sterline în 2006, înainte ca aceasta să se prăbușească în 2014, a fost criticat pentru filantropia sa față de ucraineni, în timp ce familiile britanice se luptă în timpul crizei costului vieții.

Dar a spus că este îngrozit că Putin ar putea invada și ucide oameni nevinovați și le-ar putea lua casele.

John, care își va lansa autobiografia sa „Love, Pain & Money, The Making of A Billionaire” (Dragoste, durere și bani, transformarea unui miliardar), l-a criticat pe premierul Liz Truss pentru că a refuzat oferta sa de ajutor gratuit pentru a readuce economia britanică pe drumul cel bun.

El a spus: „Tot ce văd sunt greșeli care se fac și care nu s-ar fi întâmplat niciodată cu ajutorul meu. În Marea Britanie am putea avea Silicon Valley al mediului și am putea promova toate tehnologiile ecologice și am putea declanșa un exod de creiere din alte țări către țara noastră”.

20 de școli din țară au primit microbuze noi, achiziționate cu sprijinul României

20 de microbuze noi, achiziționate cu ajutorul Guvernului României, vor ajunge în școlile din Republica Moldova. La evenimentul de distribuire a unităților de transport a participat, astăzi, premierul Dorin Recean, alături de prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, și ministrul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Dan Perciun.

Premierul Dorin Recean a mulțumit omologului său român pentru contribuția la îmbunătățirea infrastructurii educaționale, evidențiind necesitatea asigurării accesului la educație de calitate pentru toți copiii din țară. „Acest ajutor esențial face parte dintr-un efort amplu de a asigura accesul fiecărui copil la o educație de calitate în școli dotate cu echipament modern”, a spus șeful Executivului.

Prim-ministrul României a subliniat importanța investițiilor în sistemul educațional. „Educația copiilor, transportul lor în siguranță este o prioritate. Mă bucur că Republica Moldova este conectată la problemele copiilor. Toți copiii trebuie să aibă acces egal la educație”, a spus Marcel Ciolacu.

Unitățile de transport vor ajunge în școlile din Ungheni, Briceni, Soroca, Florești, Drochia, Ocnița, Căușeni, dar și în alte raioane ale țării. 

Microbuzele au fost achiziționate din contul asistenței financiare nerambursabile de 100 de milioane de euro, oferită de Guvernul României. Întregul lot cuprinde 69 de unități de transport școlar, dintre care primele 40 au fost distribuite în luna august, curent.

Ucrainenii au lovit un aerodrom rusesc din Voronej

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a efectuat în comun cu Forțele de Operațiuni Speciale un atac cu drone asupra aerodromului militar Borisoglebsk din regiunea Voronej, în cursul nopţii trecute, potrivit unei surse din SBU, scrie adevarul.ro.

Atacul a vizat depozite rusești unde sunt stocate bombe aeriene ghidate, precum și hangare ale avioanelor de luptă Su-35 și Su-34 și depozite de combustibil.

„SBU continuă să ia măsuri active pentru a reduce capacitatea inamicului de a teroriza orașele pașnice ucrainene cu bombardiere echipate cu bombe KAB”, a spus sursa, citată de Kyiv Independent.

„Demilitarizarea aerodromurilor militare rusești va continua, deoarece inamicul nu trebuie să se simtă în largul său nici măcar pe propriul său teritoriu”, a declarat o sursă din SBU pentru Business Insider.

Pe rețelele de socializare au apărut imagini din satelit ce surprind consecințele atacului din noaptea de 3 octombrie.

Ministerul rus al Apărării a susținut că apărarea antiaeriană a distrus 113 drone ucrainene în cursul nopții trecute, 25 dintre ele fiind doborâte deasupra regiunii Voronej.

Un depozit de combustibil a luat foc în regiunea Perm

În regiunea Perm, rezervoare întregi de combustibil au fost cuprinse de flăcări, incendiul extinzându-se pe o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi, potrivit Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă.

Imagini postate pe contul său oficial de Telegram prezintă pagube importante. Ministerul a declarat că se investighează cauza incendiului, dar fără a preciza legătura cu vreun atac ucrainean cu drone.

În septembrie, Ucraina a lovit mai multe depozite de muniții rusești într-o serie de atacuri cu drone, provocând pagube importante în mai multe locații. Apărarea aeriană a Rusiei a fost incapabilă să se apere în mod fiabil împotriva atacurilor în adâncime ale Kievului.

Poliția de Frontieră a primit echipament modern din partea OSCE

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF) a recepționat trei mijloace de transport destinate domeniului chinologic, programe software, achiziționate în cadrul proiectului de asistență externă „Sprijin pentru agențiile de aplicare a legii din Moldova ca răspuns la provocările de securitate în regiune”, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Scopul proiectului este consolidarea capacităților instituțiilor de drept din Republica Moldova în lupta împotriva criminalității organizate transnaționale, contribuind astfel la securitatea și stabilitatea Republicii Moldova și a întregii regiuni.

„Noile dotări, recepționate cu suportul Guvernului Statelor Unite ale Americii, vor îmbunătăți capacitățile operaționale și analitice ale IGPF, sporind eficiența în activitățile de prevenire și combatere a criminalității transfrontaliere. Integrarea echipamentelor moderne în activitatea de serviciu a Poliției de Frontieră va permite extinderea dimensiunilor practice în cazul instruirii  teoretice, facilitând aplicarea rapidă și eficientă a cunoștințelor acumulate”, a conchis șefa adjunctă a IGPF,  Diana Salcuțan.

La eveniment au participat șefa adjunctă a misiunii OSCE în Moldova, Izabela Hartmann, reprezentanți ai Ambasadei SUA în Republica Moldova, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne și reprezentanți ai Secretariatului OSCE din Viena.

Acest proiect este cofinanțat de guvernele Germaniei, Statelor Unite ale Americii, Regatului Unit al Marii Britanii, Poloniei și Franței, fiind implementat de cadrul Departamentului pentru amenințări transnaționale al Secretariatului OSCE din Viena, Austria.

De menționat că echipele canine ale Poliției de Frontieră reprezintă domenii esențiale în asigurarea securității frontaliere, iar dotarea cu mijloace de transport va permite mobilizarea promptă în diverse situații, optimizând intervențiile la frontieră și susținând implementarea Conceptului privind funcționarea echipelor canine mobile în cadrul Poliției de Frontieră.

Transnistrenii, despre o posibilă deconectare a gazului: „Îi vom scrie lui Putin”
Articolul anterior
EURO 2024: Republica Moldova și-a aflat adversarele din calificări
Articolul următor