Vinificatori moldoveni plecați în Elveția, pentru a-și crea propriile vinuri. Un moldovean a creat brandul de vinuri Bassarabie, fondat în Elveția.
Ion Gherciu a absolvit Universitatea Tehnică din Moldova, facultatea Tehnologia Industriei Alimentare. A primit o diplomă de inginer în tehnologia vinificației și a produselor de fermentație. A continuat să se dezvolte și să obțină studii în acest domeniu, iar în 1999 a emigrat în Portugalia, comunică locals.md.
Acolo, moldoveanul a absolvit programul de master în domeniul oenologiei, fitotehnologiei și viticulturii și și-a confirmat diploma de inginer enolog.
În 2009, Ion Gerchiu și familia sa s-au mutat în Elveția. Aici a lucrat mai întâi ca șofer, apoi ca concierge, apoi ca șofer într-o firmă care distribuie vinuri. Vinificația și producția de vin au continuat să fie pasiunea lui Ion.
Și, în 2013, moldoveanul a decis să deschidă o mică afacere în Elveția pentru producția și vânzarea de vinuri.
„La fel ca oamenii, cele mai bune vinuri se nasc din struguri săraci care cresc în condiții de penurie, stresante și ulterior „crescuți” departe de patria lor”, afirmă moldoveanul.
Pe timpuri, elvețienii au adus cunoștințe despre vinificația europeană și au fost primii din Basarabia care au început cultivarea viței de vie. ,,Când vița de vie este tăiată, calitatea strugurilor devine mai mare. Elvețienii au adus cu ei viță de vie din soiuri europene: Chasselu, Pinot Noir și altele”, spune Ion Gherciu.
Istoria apariției și dezvoltării vinificației și viticulturii în Basarabia l-a inspirat atât de mult pe Ion încât i-a venit ideea să-și creeze propriul brand de vinuri Bassarabie. Acest lucru ar permite păstrarea memoriei vinificației elvețiene în Basarabia și, în același timp, promovarea acesteia în Europa.
„Am înregistrat brandul în Elveția și UE. Desigur, toate acestea au necesitat fonduri colosale, timp, muncă și entuziasm – producția de vin este încă o pasiune pentru mine, nu o sursă de venit. Aduc cele mai bune vinuri, care sunt deja fermentate, din sudul Moldovei, din Leova, Cantemir, Purcar și Crocmaz – este mai ușor din punct de vedere logistic și financiar”, a împărtășit Ion Gerciu.
Apoi vinificatorul face cupaje după gustul său, din vinul păstrat în butoaie de stejar elvețian. Când vinurile se maturizează, el comandă îmbuteliere în conformitate cu legile și obiceiurile elvețiene, menționând că este foarte important ca consumatorii locali să-și simtă „prezența” în produsul pe care îl cumpără.
„Și acesta este chiar în centrul Europei, unde, pe lângă propriile vinuri fine, există vinuri din toată lumea. Elvețienii sunt foarte pretențioși cu produse noi. Pentru recunoaștere este nevoie de mulți ani de muncă asiduă”, a spus Ion. El a subliniat că pentru el, pe lângă calitate, este important ca vinurile sale să fie „vinuri cu istorie, sens și simbolism”.