Un nou război? Pe cine amenință China

China este deranjată de exercițiile militare care se desfășoară în jurul Taiwanului. Mai mult, Wang Wenbin, purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, a declarat că „toate forţele separatiste care susţin independenţa Taiwanului vor sfârşi în sânge, cu capetele sparte”!

Beijingul a afirmat joi că exerciţiile militare chineze în jurul Taiwanului sunt un „avertisment serios” pentru separatiştii din insula independentă de facto faţă de China, transmite AFP citată de realitatea.net.

Wang Wenbin, purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, a declarat că „toate forţele separatiste care susţin independenţa Taiwanului vor sfârşi în sânge, cu capetele sparte, când se vor confrunta cu evenimentul istoric al unei reunificări complete a Chinei”.

Beijingul consideră Taiwanul o provincie chineză pe care nu a reuşit încă să o reunifice cu restul Chinei.

Preşedintele taiwanez Lai Ching-te a promis în aceeaşi zi că va continua să apere valorile libertăţii şi democraţiei în faţa provocărilor şi ameninţărilor „externe”, informează Reuters.

El li s-a adresat unor ofiţeri în oraşul Taoyuan din nordul insulei, la numai trei zile de la învestitură.

El li s-a adresat unor ofiţeri în oraşul Taoyuan din nordul insulei, la numai trei zile de la învestitură.

Preşedintele taiwanez a oferit de mai multe ori negocieri cu China, dar a fost respins. El susţine că poporul insulei este singurul care îşi poate decide viitorul şi nu acceptă pretenţiile de suveranitate ale Beijingului.

Televiziunea de stat chineză CCTV a reacţionat apreciind că discursul lui Lai cu ocazia depunerii jurământului a fost „extrem de dăunător”, iar contramăsurile luate de China sunt „legitime, legale şi necesare”. De asemenea, a afirmat că viitorul Taiwanului nu poate fi decis doar de cei 23 de milioane de taiwanezi, ci de întregul popor chinez de 1,4 miliarde.

Forţele armate chineze au folosit în manevrele „punitive” din jurul Taiwanului avioane militare înarmate şi a desfăşurat simulări de atacuri, în timp ce presa de stat din China îl condamna pe Lai.

Sub comandamentul teatrului de est, la exerciţii au participat militari din armata terestră, marina, aviaţia şi forţele de rachete. Comandamentul a precizat că manevrele au început joi la ora locală 7.45 (miercuri 23.45 GMT), în Strâmtoarea Taiwan, în nordul, sudul şi estul insulei şi – pentru prima oară – împrejurul insulelor Kinmen, Matsu, Wuqiu şi Dongyin, aflate sub control taiwanez.

Conform presei chineze de stat, care a publicat şi harta zonei unde au loc manevrele, zeci de avioane de luptă erau echipate cu rachete reale şi au simulat alături de nave militare lovirea unor ţinte cu valoare ridicată.

Exerciţiile numite Joint Sword (Sabia Unică) 2024A sunt programate timp de două zile, principalele obiective declarate fiind patrulările comune aeriene şi maritime pentru pregătirea de luptă, loviturile cu precizie ridicată şi operaţiunile integrate în interiorul şi în afara lanţului de insule, în vederea testării „capacităţilor reale de luptă interarme”.

Spre deosebire de manevrele cu acelaşi nume din aprilie anul trecut, indicativul A arată că sunt posibile continuări.

„Aceasta este şi o pedeapsă puternică pentru acţiunile separatiste ale forţelor pentru independenţa Taiwanului şi un avertisment sever împotriva amestecului şi provocărilor din partea unor forţe externe”, a arătat Comandamentul Teatrului de Est al Armatei de Eliberare a Poporului (denumirea oficială a armatei chineze – n. red.).

Ministerul apărării de la Taipei a condamnat exerciţiile, afirmând că a trimis forţe în jurul Taiwanului, iar apărarea antiaeriană şi rachetele de la sol urmăresc ţinte, ceea ce dă încredere privind capacitatea de protecţie a teritoriului. În acelaşi timp însă, lansarea de exerciţii militare „nu doar că nu contribuie la pacea şi stabilitatea Strâmtorii Taiwan, ci subliniază şi mentalitatea militaristă” a Chinei, a adăugat instituţia.

În ultimii patru ani, forţele armate chineze au efectuat aproape zilnic activităţi în apropiere de Taiwan; exerciţii de mare amploare au avut loc în 2022 şi 2023. 

Peste 200 de crescători de animale au primit subvenții pentru fiecare kilogram de lapte

Peste 28 de mii de tone de lapte au fost produse în fermele profesionale din Moldova, în perioada iulie-decembrie 2024. Pentru această cantitate, 213 crescători de animale au primit din bugetul de stat de plăți directe pentru fiecare kilogram de lapte, transmite IPN.

„Subvențiile au fost oferite pentru laptele de vacă, de oaie și de capră, însumând peste 85 milioane de lei”, notează Ministerul Agriculturii și al Industriei Alimentare.

Plățile directe per kilogram de produs se acordă trimestrial fermierului care deține animale, obține și livrează producție animalieră proprie către unitatea de colectare, procesare, abatorizare sau comercializare.

Servicii de comunicații mai ieftine și mai bune: Parlamentul a votat noua lege

Cetățenii Republicii Moldova vor avea acces la servicii de comunicații electronice de calitate înaltă, la tarife reduse. Parlamentul a adoptat un proiect de lege care prevede acest lucru, scrie ziuadeazi.md.

Inițiativa legislativă a fost elaborată de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și transpune în legislația Republicii Moldova 12 acte și regulamente europene. Potrivit autorilor, noile prevederi vor revoluționa domeniul comunicațiilor electronice, întrucât, în prezent, cadrul normativ este unul învechit. Modificările legislative creează premisele necesare ca Republica Moldova să fie inclusă în zona Uniunii Europene „roam like at home”. În rezultat, moldovenii care vor călători vor plăti tarife de roaming „ca acasă”. De aceleași facilități vor beneficia și străinii care vor călători în Republica Moldova.

În același timp, documentul conține și alte prevederi care au drept scop protecția consumatorilor. Respectiv, Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației va pune la dispoziția cetățenilor ofertele comparate ale furnizorilor de servicii electronice de comunicații. Este vorba despre o soluție tehnologică, care va permite consumatorilor să compare ofertele existente pe piață și să o aleagă pe cea mai accesibilă pentru ei. Totodată, înainte de semnarea contractului, furnizorii vor fi obligați să prezinte informații detaliate despre oferta propusă, într-o fișă de sinteză, care va fi anexată la contract. În așa fel, se va asigura respectarea drepturilor consumatorilor.

Alte prevederi ale documentului se referă la accesibilitatea serviciilor de comunicații electronice. Astfel, Serviciul național unic pentru apelurile de urgență 112 va implementa serviciul de comunicații totale, care va putea fi utilizat de toate persoanele, inclusiv de cele cu deficiențe de auz sau de vorbire. Mai multe decât atât, Serviciul 112 va putea utiliza geolocația. Acest lucru va permite identificarea rapidă a locului unde se află persoanele care au nevoie de intervenția serviciilor de urgență.

Prevederile legislative adoptate de Parlament se mai referă la calitatea înaltă a serviciilor de comunicații electronice. Acestea actualizează parametrii de calitate pentru rețele. De asemenea, proiectul prevede transferul la un alt furnizor de servicii de internet prin respectarea dreptului de păstrare a numărului de telefon prevăzut în contract, scutirea de tarife pentru serviciul de portabilitate și returnarea creditului rămas neutilizat plătit în avans furnizorului. 

Documentul conține prevederi care au drept scop promovarea conectivității și încurajarea mai multor investiții în rețelele de foarte mare capacitate, precum și asigurarea unei concurențe durabile în beneficiul consumatorilor. Respectiv, furnizorii vor putea obține licențe pentru spectrul de frecvențe radio pentru banda largă fără fir timp de cel puțin 20 de ani, în special în conectivitatea 5G. Mai mult decât atât, aceștia vor putea aduna investiții în comun pentru a dezvolta infrastructura de comunicații pentru rețele de foarte mare calitate.

În prezent, în Republica Moldova activează 343 de entități autorizate cu dreptul de a furniza rețele și servicii electronice. Potrivit datelor statistice, ponderea veniturilor totale obținute din furnizarea rețelelor și serviciilor de comunicații electronice a constituit 326 de milioane de euro, ceea ce reprezintă aproximativ 2,1 % din PIB-ul național. Cele mai multe venituri au fost obținute de operatorii de telefonie mobilă.

Proiectul de lege a comunicațiilor electronice a fost votat în a doua lectură de 58 de deputați. Documentul va intra în vigoare la 1 ianuarie 2026, cu excepția capitolului care se referă la drepturile utilizatorilor finali. Acesta va intra în vigoare după 24 de luni de la data publicării în Monitorul Oficial.

Singurul producător de televizoare din Rusia oprește producția

Kvant, singurul producător de televizoare din Rusia, a întrerupt producția din cauza cererii scăzute și a costurilor ridicate, potrivit unui articol publicat în cotidianul economic Kommersant, care citează o scrisoare adresată acționarilor de către CEO-ul companiei.

Mihail Etonov, directorul general al Kvant, a explicat într-o scrisoare că fabrica de la Voronej a încetat să mai producă televizoarele Irbis și nu intenționează să reia producția în acest an.

Kvant era singurul fabricant de televizoare din Rusia înregistrat la Ministerul Industriei și Comerțului al Federației Ruse, potrivit Kommersant. Surse anonime apropiate companiei au declarat că decizia de a opri producția a fost luată din cauza cererii slabe și a birocrației greoaie necesare pentru a rămâne înregistrat în cadrul ministerului.

Televizoarele Irbis aveau prețuri mai mari decât majoritatea concurenților străini și nu au reușit să câștige o cotă semnificativă din segmentul de consumatori, a declarat Vladislav Borodin, șeful departamentului de electronice al distribuitorului rus de tehnologie OCS. De asemenea, acesta a adăugat că vânzările către sectorul de afaceri nu au fost suficiente pentru a menține operațiunile viabile.

Fondată în 2016 în suburbia moscovită Zelenograd, Kvant a înregistrat venituri de 15,9 miliarde de ruble (aproximativ 184 milioane de dolari) și un profit net de 3,2 milioane de ruble (aproximativ 37.000 de dolari) în 2023.

Fructele care te pot îngrășa cel mai mult
Articolul anterior
Moldova, invitata de onoare la Salonului Internațional de Carte Bookfest
Articolul următor
Close menu