Un nou schimb de prizonieri Ucraina-Rusia, în ziua recuperării Hersonului

Patruzeci și cinci de soldați ucraineni au fost eliberați într-un schimb de prizonieri cu Rusia, iar corpurile neînsuflețite a doi soldați ucraineni uciși au fost, de asemenea, repatriate, a declarat vineri șeful biroului prezidențial ucrainean, relatează Reuters.

Un nou schimb de prizonieri Ucraina-Rusia, în ziua recuperării Hersonului

Oficialul, Andrii Yermak, nu a oferit detalii despre rușii eliberați în timpul schimbului. El a publicat un videoclip cu un grup de soldați așezați în spatele unui vehicul cărora li s-a spus „Bine ați venit în Ucraina”. Soldații au răspuns în cor: „Glorie Ucrainei!”, transmite Hotnews.

În timpul schimbului anterior din 3 noiembrie, Rusia a eliberat 107 prizonieri de război ucraineni, inclusiv 74 de apărători ai uzinei siderurgice Azovstal, scrie Kyiv Indepenent.

Din martie, Ucraina a adus acasă peste 1.000 de civili și militari din captivitatea Rusiei.

Schimbul de pe 11 noiembrie are loc în ziua în care Rusia și-a retras forțele din orașul Herson, cu peste 30.000 de militari ruși trecând râul Nipru, în timp ce podul Antonovski a fost distrus.

Corespondentul de război al ziarului Komsomolskaia Pravda, Alexander Kots, a publicat și un videoclip de pe podul Antonovskyi.

„Probabil, a fost aruncat în aer în timpul retragerii grupului rus de pe malul drept pe malul stâng. Se pare că inamicul nu s-a apropiat încă de acest pod de cealaltă parte”, afirmă Kots.

Primii soldați ucraineni au intrat în orașul Herson după peste 6 luni de ocupație, înregistrările video cu momentul arătând bucuria și emoția fără margini a localnicilor strânși să îi întâmpine.

Direcţia principală de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării a făcut apel la trupele ruse care au fost lăsate în urmă în Herson, după retragerea forțelor Kremlinului, să se predea.

Există rapoarte că unii soldați ar fi fost lăsați în urmă în timpul ordinului de retragere. Unii s-au schimbat în haine civile, dar există temeri că ar putea fi încă înarmați.

Într-o declarație postată pe canalele de socializare, serviciile secrete de apărare ale Ucrainei au declarat: „În caz de captivitate voluntară, Ucraina vă garantează supraviețuirea și siguranța. Respectăm convențiile de la Geneva, garantăm prizonierilor de război hrană, asistență medicală și posibilitatea schimbului dumneavoastră cu soldați ai forțelor armate ucrainene ținuți captivi în Federația Rusă. Este sigur să te predai după ce ai discutat în prealabil condițiile de predare cu reprezentanții autorizați ai comandamentului ucrainean, sunând la linia telefonică din cadrul proiectului de stat al Ucrainei „Vreau să trăiesc”.

Astfel, autoritățile ucrainene au fost furnizate numere de telefon sau le-a spus soldaților ruși să se apropie de armata ucraineană cu armele atârnate peste umăr, cu un steag sau o pânză albă și să strige „Ma predau”.

Poliţiştii români de frontieră au reținut un moldovean, căutat de autorităţile din Italia

Poliţiştii români de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat şi reţinut un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, căutat de autorităţile din Italia, care era condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat, scrie punctul.md.

În ziua de 02 decembrie a.c, în jurul orei 03.10, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa – ITPF Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în țară, pasager într-un mijloc de transport, un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, în vârstă de 34 de ani.

La controlul de frontieră, polițiștii români de frontieră au constatat că pe numele bărbatului era o alertă de punere în aplicare a unui mandat de arestare şi predare sau extrădare emis de autorităţile din Italia, din data de 25.11.2024, acesta fiind condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat.Persoana în cauză a fost predată unei echipe operative din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului Județean de Poliție Vaslui în vederea luării măsurilor legale ce se impun.

Percheziții la o companie de construcții. Acțiunile vizează darea în exploatare a unui imobil

Ofițerii și procurorii anticorupție efectuează astăzi acțiuni de urmărire penală într-o cauză pornită pe faptul confecționării, deținerii și folosirii documentelor oficiale false pentru darea în exploatare a unui imobil din municipiul Chișinău, transmite MOLDPRES.

Informația a fost confirmată pentru agenție de purtătorul de cuvânt al Centrului Național Anticorupție, Angela Starinschi.Alte detalii vor fi oferite ulterior. 

Facturi mai mari la gaz din decembrie: Noul tarif a intrat în vigoare

Începând cu 1 decembrie, consumatorii vor plăti cu 3,62 lei mai mult pentru fiecare metru cub de gaz, noul tarif fiind de 16,74 lei, comparativ cu 13 lei și 12 bani anterior, scrie safenews.md.

Se întâmplă după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat majorarea tarifului în cadrul unei ședințe care a durat o oră, justificându-se prin creșterea prețurilor pe bursele europene.

Directorul ANRE, Alexei Taran, a menționat că decizia a fost influențată de majorările internaționale ale prețurilor, afectând astfel costurile de achiziție ale gazelor de către furnizorii de serviciu public, în special SA Moldovagaz.

Deși tariful aprobat este mai mic decât cel solicitat de Moldovagaz, de 17,47 lei, ANRE a avertizat că există posibile noi scumpiri în viitor, cu perspective de menținere a prețurilor ridicate pentru primul trimestru din 2025.

Serviciul Vamal reamintește ce bunuri pot fi transportate spre UE
Articolul anterior
Un tânăr de 21 de ani a murit în urma unui grav accident la Hâncești
Articolul următor