Un nou studiu raportează date alarmante privind calitatea aerului din Chișinău

Date alarmante privind calitatea aerului din Chişinău. Potrivit unui raport al Asociaţiei „Primăria Mea”, nivelul de poluare a aerului depăşeşte concentraţia maximă admisă.

Centralele termice, întreprinderile industriale şi mijloacele de transport produc cele mai mari daune.

Autorii studiului spun că în Chişinău, concentraţia de dioxid de azot în aer e de două ori mai mare decât acum 20 de ani. Potrivit unei analize a calităţii aerului făcută în anii 2019-2020, foarte rar s-a înregistrat o concentraţie admisă a poluanţilor în aer.

Vlada Ciobanu, autor al studiului: „Am ajuns la o concluzie destul de tristă că doar. 4 zile nu avem nicio depăşire a nici a unui poluant. În restul zilelor depinde de poluant, putem să avem depăşire de 2 ori, alte ori de 4 ori”.

Sursa principală de poluare a aerului este transportul, în deosebi maşinile, dar şi autobuzele din perioada sovietică, care deşi au fost scoase din uz continuă să circule pe străzile Chişinăului.

Potrivit specialistei, motoarele disel sunt cele care produc în mare parte suspensie şi particule care afectează mult sănătatea oamenilor, dar care din păcate nu sunt monitorizate.

Potrivit Centrului de Sănătate Publică din Chişinău, aerul poluat afectează sistemul respirator al omului, provoacă boli pulmonare, inclusiv cancer.

Pentru a combate poluarea aerului, reprezentanţii societăţii civile spun că e nevoie de sistemele alternative de producere a energiei şi de mari campanii de plantare a copacilor. 

Asociaţia „Primăria Mea” a anunţat că va transmite datele studiului autorităţilor locale şi le va cere consilierilor municipali să ia măsuri urgente.

sursa

Pietonii care traversează strada cu ochii țintiți în telefoane vor fi amendați
Articolul anterior
Angajat al Agenției Servicii Publice vindea droguri chiar la locul de muncă
Articolul următor
Alte articole interesante