Un om de afaceri moldovean stă în spatele unor acțiuni antisemite din Franța, dar și alte state europene

Un om de afaceri moldovean stă în spatele unor acțiuni antisemite din Franța, dar și din alte state europene, folosite de propaganda rusă.

Patru cetățeni moldoveni sunt suspectați că se află în spatele unora dintre cele 250 de incidente în care au apărut desene cu Steaua lui David pe mai multe ziduri din Paris, în ultimele zece zile. Un cuplu de moldoveni a fost arestat pe 27 octombrie, iar altul a fugit din Franța, scrie Le Monde citat de jurnal.md. Serviciile speciale franceze cred că cele două cupluri responsabile de actele de antisemitism au fost în contact cu aceeași persoană – omul de afaceri moldovean Anatoli Prizenko, iar în schemă a fost implicată o rețea de dezinformare din Rusia.

Serviciile de informații franceze cred că această campanie de antisemitism a fost comandată de omul de afaceri moldovean Anatoli Prizenko. Imaginile cu Steaua lui David au fost distribuite masiv de rețeaua de propagandă pro-rusă „Doppelgänger”.

Agențiile de informații franceze atrag atenția că este vorba despre o încercare externă de destabilizare, notează Le Monde. Procurorul de caz din Paris a declarat că examinarea datelor telefonice sugerează că cele două cupluri din Republica Moldova au fost în legătură cu aceeași persoană, care ar fi „sponsorul străin”. Analiza Le Monde, confirmată de doi experți independenți, constată că operațiunea a fost exploatată de rețeaua „Doppelgänger”.

Aceasta a fost deja expusă ca o operațiune de dezinformare a Rusiei, inclusiv într-o declarație oficială a Ministerului de Externe francez în luna iunie. Concomitent, rețeaua Doppelgänger a publicat și articole care subliniau creșterea antisemitismului în Franța de la atacurile Hamas, acuzând autoritățile franceze că nu fac nimic pentru a-și proteja cetățenii. Pe 28 octombrie, un număr mare de conturi afiliate acestei rețele au început să distribuie pe internet două fotografii cu inscripțiile de pe pereții unei clădiri din Paris.

Vandalismul din acea noapte a dus la arestarea unui cuplu de cetăţeni moldoveni, în vârstă de 28 şi 33 de ani. Aceștia au declarat că au acționat la ordinul unui terț, pentru o remunerație, ceea ce a fost confirmat printr-o convorbire în limba rusă la telefonul lor. Peste o mie de acte de antisemitism au fost înregistrate în Franța începând cu 7 octombrie.

Examenele de absolvire a gimnaziului, mai transparente! Anunțul autorității în Educație

Ministerul Educației și Cercetării (MEC), împreună cu Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare (ANCE), anunță implementarea unui set de măsuri inovatoare pentru a asigura desfășurarea corectă și transparentă a examenelor naționale de absolvire a gimnaziului în anul 2025.

Acțiunile au fost făcute publice ieri, 19 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă, de ministrul Dan Perciun și directoarea ANCE, Lilia Ivanov, transmite Știri.md

„Noi pornim în acest exercițiu de îmbunătățire a procesului de desfășurare a examenelor, cu ferma convingere că integritatea nu se negociază. Integritatea trebuie să fie trăită în toate procesele care se întâmplă într-un sistem educațional modern și performant. Procesul de desfășurare a examenelor este un proces-cheie care asigură transmiterea acestor valori în sistemul educațional. Noi, la MEC, credem că școala învață elevii atât matematică, fizică, chimie, biologie, dar, nu mai puțin important, transmite valori și nu doar prin manualele școlare, dar poate mai mult decât atât prin modul în care este organizată viața școlară și modul în care sunt organizate procesele în sistem”, a spus ministrul Dan Perciun.

Pentru a susține elevii care întâmpină dificultăți în studiul matematicii, în anul 2025, peste 6.000 de elevi absolvenți ai clasei a IX-a vor avea acces la ore gratuite, la această disciplină școlară. Instruirile, cu o durată de 30-40 de ore, se vor desfășura în grupuri mici, formate din 3-4 elevi. Beneficiarii vor fi selectați pe baza unui test de matematică, care va fi administrat la 27 februarie 2025, la care vor participa toți cei aproximativ 29.000 de elevi absolvenți ai clasei a IX-a. 

În același timp, în sesiunea de examene 2025, Comisii Republicane de Evaluare vor analiza toate testele scrise de elevi în sesiunea de bază, cea suplimentară și examinarea contestațiilor. Evaluarea testelor scrise se va realiza în patru Centre Republicane de Evaluare, care vor fi constituite în municipiul Chișinău. 

„Fiecare structură de acest fel va fi dotată cu sisteme video pentru monitorizarea procesului de evaluare, asigurând corectitudinea și transparența. Evaluarea tuturor testelor scrise se va desfășura cu implicarea a peste 400 de cadre didactice, selectate pentru experiența lor în comisii de evaluare naționale”, a declarat Lilia Ivanov, directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare (ANCE).

Și profesorii care predau disciplinele de examen în clasa a IX-a vor beneficia de suport. În perioada noiembrie 2024 – ianuarie 2025, MEC și ANCE organizează cursuri de formare pentru peste 4.000 de profesori care predau disciplinele incluse în examenele de absolvire a gimnaziului. „Scopul instruirilor este îmbunătățirea procesului de evaluare prin activități interactive și sarcini practice, în beneficiul elevilor”, a mai spus Lilia Ivanov.

În contextul includerii măsurilor suplimentare de organizare și desfășurare a examenelor naționale de absolvire a gimnaziului, MEC și ANCE au elaborat un proiect de modificări la normativele de timp și de cheltuieli pentru organizarea și desfășurarea examenelor naționale de absolvire.

Propunerile prevăd majorarea cu 40% a normativului pentru evaluarea testelor scrise din cadrul examenelor de absolvire a gimnaziului și cu 30% a normativului respectiv din cadrul examenului național de Bacalaureat, posibilitatea indexării anuale a normativelor de evaluare a lucrărilor în baza coeficientului de valorizare a salariului mediu pe economie. Pentru aceste modificări, din bugetul de stat se vor aloca peste 8,6 milioane de lei.

În anul 2025, MEC și ANCE vor continua campania „Fii Onest, NU COPIA”, prin care este monitorizat modul de organizare și desfășurare a examenelor naționale de absolvire a gimnaziului. 

Totodată va fi lansată campania „Ajută un elev”, care urmărește să sprijine elevii din clasa a IX-a în pregătirea pentru examene, prin implicarea voluntară a colegilor lor din clasele a XI-a și a XII-a. 

„Credem că acest sprijin colegial este mai accesibil și mai motivant pentru absolvenții de gimnaziu. Elevii voluntari din clasele a XI-a și XII-a vor beneficia de instruiri desfășurate de experți cu o bogată experiență în pregătirea elevilor către examene, pentru a învăța cum să ofere un suport eficient, atât metodologic, cât și în înțelegerea cerințelor fiecărei probe de examen. Aceștia vor primi și un set de materiale educaționale utile, care îi vor ajuta să ofere sprijin elevilor pe care îi pregătesc”, a mai spus Lilia Ivanov.

Mai multe primării din țară vor beneficia de expertiză și suport tehnic

A fost lansat un program de suport financiar pentru bazele de date ale instituțiilor din administrația publică locală. Au depus dosare de participare peste 85% din primării și doar zece au reușit să se încadreze în program ca să poată oferi servicii publice mai calitative, transmite IPN.

Administrațiile locale incluse în program vor beneficia de expertiză și suport tehnic pentru dezvoltarea politicilor locale, consolidarea competențelor de accesare a fondurilor naționale și europene, atragerea investițiilor și dezvoltarea parteneriatului public și privat.

De asemenea, vor putea primi suport financiar pentru implementarea inițiativelor și politicilor locale drept răspuns la schimbările demografice.

„Avem provocări legate de utilizarea seturilor de date privind populația, iar acest program este o investiție strategică în viitorul țării noastre”, a precizat Andrei Strah, secretar general adjunct al Guvernului. Andrei Strah a adăugat că programul se încadrează în prioritatea zero de integrare europeană.

Programul e realizat pe baza proiectelor finanțate de Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova, cu implementare și cofinanțare din partea fondului ONU pentru populație UNFPA.



Concursul de frumusețe Miss Olanda a fost anulat. Motivul anunțat de organizatori

Concursul de frumusețe Miss Olanda a fost desființat, după ce organizatorii competiției au declarat că este timpul pentru schimbare. Concursul nu se va mai ține, iar în locul său cei care l-au organizat au introdus o nouă inițiativă menită să „inspire” tinerii în multe moduri diferite, scrie digi24.ro.

Măsura vine la puțin peste un an după ce juriul concursului a încoronat-o pe prima femeie trans, Rikkie Kollé (foto). O declarație pe site-ul web al concursului a anunțat închiderea acestuia și înființarea unei noi platforme, intitulată „Niet Meer Van Deze Tijd” („Nu mai este de actualitate”). Acolo se afirmă că: „După ani de istorie plină de farmec, talent și inspirație, Miss Olanda spune la revedere numelui care s-a regăsit în inimile multor oameni. Dar acesta nu este sfârșitul; este un nou început. Lumea se schimbă, iar noi ne schimbăm odată cu ea.”

O nouă platformă

„Miss Netherlands” se transformă în «No Longer of this Time»: o platformă care gravitează în jurul sănătății mintale, social media, diversității, exprimării de sine și multe altele. Nu mai sunt persoane încoronate, ci povești care conectează. Fără rochii, doar vise care prind viață. „Aici îi inspirăm pe tineri să fie ei înșiși într-o lume care este în continuă schimbare”. Într-o declarație trimisă CNN, Monica van Ee, director al Miss Olanda și fondator al noii platforme, a spus: „Femeile sunt nesigure din cauza, printre altele, a creșterii social media și a imaginilor sale ireale de frumusețe”. Apărând recordurile concursului, ea a argumentat că feedback-ul spectatorilor a devenit din ce în ce mai dificil de gestionat. Van Ee a declarat că motivul renunțării la „castinguri și finale” a apărut inițial din cauza „încăpățânării spectatorilor” și a criticilor de genul „este prea albă” sau „este prea neagră”. „Acest lucru duce la o energie negativă în fiecare an”, a spus ea. „În al doilea rând, am dori să ne folosim energia pozitivă în loc să fim mereu nevoiți să fim defensivi. Acum putem ajunge la toată lumea și să oferim solidaritatea potrivită. Credem în platforma noastră și poate că o eșarfă și o coroană sunt învechite. Dar sunt femei care se sprijină și se ajută reciproc, iar asta a fost întotdeauna important pentru noi!” Kollé, care a fost una dintre cele două femei trans care au continuat să concureze la Miss Universe 2023, și-a folosit influența pentru a promova o viziune mai incluzivă a lumii concursurilor. Într-un videoclip postat pe Instagram anul trecut, ea a spus: „Miss Universe ne-a cerut să ne descriem într-un singur cuvânt. Cuvântul pe care îl aleg este „victorie”, pentru că de mic copil am învins toate lucrurile care mi-au ieșit în cale – și uitați-vă la mine acum, stând aici ca o femeie trans puternică și încrezătoare.”

Lumea concursurilor de frumusețe a fost forțată să se modernizeze în ultimii ani, deoarece valorile pe care le îmbrățișau în mod tradițional nu mai corespund generațiilor mai tinere. Miss Universe din acest an, care a avut loc în Mexico City luna trecută, a admis pentru prima dată femei cu vârsta peste 28 de ani. Aceasta a urmat demersurilor de anul trecut de a ridica interdicția de a include femei însărcinate sau mame și femei care sunt sau au fost vreodată căsătorite. Totuși, această regulă este încă valabilă în unele concursuri. În septembrie, o femeie din New York a depus o plângere la Comisia pentru drepturile omului din oraș, solicitând încetarea excluderii mamelor. Organizația Miss Universe a fost analizată la începutul acestui an în calitate de societate mamă a Miss USA. În mai, cîștigătoarele trofeelor Miss USA și Miss Teen USA au demisionat la câteva zile distanță una de cealaltă, pe fondul unor acuzații de management defectuos, toxicitate și condiții care le-au afectat sănătatea mintală.

Maria Zaharova a dat-o în bară. Cum a pronunțat numele orașelor din Moldova
Articolul anterior
Ziua internațională a combaterii fascismului și antisemitismului
Articolul următor