Un orășel din Elveția oferă 60.000 de euro pentru cei care se mută acolo

O mică localitate din Elveția, care riscă să rămână fără populație, a decis să ofere tinerilor dornici să se mute acolo o primă de instalare de 70.000 de franci, scrie The Local. Satul Albinen, situat în cantonul Valais aproape de orașul Leukerbad, este aproape de depopularizare, având doar 240 de locuitori, iar numărul copiilor este prea mic pentru ca școala din localitate să mai funcționeze.

separator

Drept urmare, primăria a venit cu o soluție costisitoare dar de durată: să ofere primă de instalare de 70.000 de franci familiilor care vor să se mute acolo. Satul montan pitoresc are numeroase case goale, în care familiile cu copii ar putea locui fără probleme, dar nu există doritori.

Primarul localității spune că locuitorii vor alege dacă sunt de acord ca familiile cu copii care doresc să își cumpere o locuință sau să-și construiască o casă în Albinen să primească o subvenție de 25.000 de franci pentru fiecare adult și 10.000 de franci pentru un copil.

Aceasta ar însemna 70.000 de franci pentru o familie de patru persoane, o sumă considerabilă, cu care o familie ar putea să-și înceapă viața în acel colț de rai.

Există, însă, și o serie de condiții impuse celor care vor să se mute acolo. Aceștia trebuie să aibă sub 45 de ani și să fie de acord să locuiască în Albinen pentru următorii 10 ani. Locuința pe care o construiesc trebuie să aibă o valoare minimă de 200.000 de franci și trebuie să fie o locuință permanentă, nu a doua reședință. Banii nu trebuie rambursați, decât în cazul în care familia care i-a primit decide să părăsească localitatea înainte de termenul de zece ani.

Primarul susține că această politică este accesibilă și este de fapt o investiție în viitorul satului. El spune că întreaga comunitate va profita de noile familii prin impozite, contracte de construcții și achiziții de la magazinul satului, în timp ce tinerii vor aduce viața înapoi în sat. „În cel mai bun scenariu, chiar și școala din sat se va redeschide”.

Ce vor găsi nou-veniții în Albinen? Un sat frumos, situat la o altitudine de 1.300 m, cu vedere la valea Rhône, cu aer curat de munte, situat la doar șase kilometri de stațiunea termală Leukerbad. Nu există multe locuri de muncă, dar orașele Visp și Sion sunt la doar o jumătate de oră distanță.

Depopularizarea în zona rurală este o problemă în mai multe țări.

Sursa: libertatea.ro

Episcopul Marchel, obligat de instanță să plătească prejudicii morale de 20.000 de lei 

Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, cu numele laic Nicolae Mihăescu, ierarh al Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove, structură bisericească subordonată Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse, a fost obligat de Judecătoria Chișinău, sediul Centru, să achite prejudicii morale în folosul a doi membri ai comunității LGBTQI+ pentru instigare la discriminare pe criteriul orientării sexuale, scrie stiripesurse.md.

Centrul de Informaţii GENDERDOC-M anunță că ierarhul va trebui să achite câte 10.000 de lei fiecărui reclamant după ce acum doi ani el a făcut declarații homofobe înainte de Marșul Pride din 2022. Mai exact, pe 12 iunie 2022, episcopul Marchel a publicat o înregistrare pe YouTube cu o adresare către creștini (n.r. – ulterior, adresarea a fost  ștearsă).

În această adresare, Marchel a spus că „sodomiții vor să petreacă parada rușinii în municipiul nostru”, vorbind despre orașul Bălți. După un discurs homofob, Marchel a îndemnat bălțenii să vină la Catedrala din Bălți „pentru a petrece drumul crucii și ca să respingem, să ținem piept acestei invazii fără de rușine, care se vrea defilată prin centrul orașului nostru”.

El a numit membrii comunității LGBTQI+ „sodomiți”, „rătăciți”, „păcătoși” etc. Pe 3 noiembrie aceluiași an, a avut loc ședința Consiliului pentru asigurarea egalității, în care Centrul GDM a depus o plângere împotriva lui Marchel.

La ședință, episcopul a prelungit discursul de ură, iar administratoarea Centrului GDM, Angelica Frolov, a părăsit ședința în semn de protest. Ca urmare, doi membri ai comunității l-au acționat pe Marchel în judecată pentru instigare la discriminare pe criteriul orientării sexuale.

În iunie 2024, instanța a hotărât ca Marchel să achite prejudiciul moral și să compenseze cheltuielile de judecată. În total, acesta va trebui să scoată din buzunar peste 20.500 de lei.

Cunoscut pentru părerile sale radicale despre străini, alte confesiuni religioase și femei, Marchel este și unul dintre cei mai influenți ierarhi din Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove.

Episcopul Marchel este un militant cunoscut împotriva Mitropoliei Basarabiei, subordonată canonic Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse. De asemenea, el insistă că nu vorbește limba română, ci „moldovenească”, perpetuând astfel teza sovietică conform căreia moldovenii și românii nu sunt același popor.

Numele episcopului este asociat cu o serie de campanii politice în Moldova, adesea legate de așa-numitele „valori ale familiei”.

O nouă tragedie pe terenul de fotbal. Un bărbat a fost strivit de o poartă pe un stadion din Telenești

Un bărbat a murit, după ce i-ar fi căzut în cap o poartă de fotbal. Tragedia a avut loc ieri-seara, în jurul orei 19:40, pe stadionul din localitatea Ciulucani, din raionul Telenești, susțin sursele PulsMedia.MD din teritoriu, scrie pulsmedia.md.

Potrivit datelor preliminare, victima s-a dovedit a fi un bărbat în vârstă de 38 de ani. Dânsul juca un meci de fotbal cu alți consăteni, când în cap i-a căzut poarta de fotbal de pe teren.

În urma traumatismelor grave, bărbatul a murit pe loc până la venirea ambulanței, iar medicii din nefericire au putut doar să constate decesul.

Oamenii legii au inițiat o anchetă în acest caz pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs tragedia.

Ministerul Educației vrea să interzică telefoanele mobile în şcoli

Ministerul Educației și Cercetării urmează să stabilească în septembrie anumite reguli privind utilizarea telefoanelor mobile în școli. Decizia a fost anunțată de ministrul Dan Perciun şi a fost luată după ce majoritatea respondenților unui chestionar au pledat în favoarea unei astfel de reglementări, scrie stiripesurse.md.

„Noi am avut o discuție de lucru, săptămâna trecută, cu mai mulți directori de școli și vom prezenta o statistică în sensul în care avem destul de multe școli care fac asta de sine stătător. Se fac în diferite moduri, sunt provocări cu care ne confruntăm avem, dar avem o practică națională. Mai ales că la nivel internațional devin tot mai răspândite astfel de reglementări”, a menționat ministrul Educației.

Dan Perciun a precizat că aproape 13.000 de persoane au răspuns la întrebările din chestionarul inițiat de Ministerul Educației, iar aproximativ 78 la sută dintre acestea consideră că trebuie reglementată utilizarea telefoanelor mobile în școli.

De asemenea, din cei care consideră că trebuie să existe reguli, 48 la sută susțin că elevilor trebuie să le fie permis să aibă telefoane în instituțiile de învățământ, dar acestea să fie păstrate în boxe sau cutii, iar 30 la sută consideră că ar trebui interzis sau limitat accesul acestora cu telefoane mobile.

Unghii magice de Revelion 2018. Vezi câteva idei originale!
Articolul anterior
Brandul autohton Kasandruța te invită la Târgul de Crăciun! Detalii despre eveniment
Articolul următor