Un pacient cu o problemă gravă de sănătate, salvat de medicii de la IMU: A primit o nouă șansă la viață!

Un pacient, de 78 de ani, diagnosticat cu tromboză mezenterică acută, însoțită de abdomen acut aflat în stare extrem de gravă la internare, a fost salvat de echipa de medici specialiști de la Institutul de Medicină Urgentă (IMU), informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Acest caz este deosebit, având în vedere că mortalitatea în astfel de situații depășește 70%. Echipa de medici chirurgi din Secția Chirurgie Nr. 2, împreună cu medicii intervenționiști, au depus eforturi remarcabile pentru a asigura un deznodământ favorabil pacientului.

     În ziua internării, investigația de tomografie computerizată cu contrast a confirmat ocluzia arterei mezenterice superioare, cauzată de embolizarea unui tromb care a obstrucționat acest vas principal, responsabil de vascularizarea intestinului subțire și gros. Ocluzia a fost provocată de fibrilația atrială netratată, care a determinat formarea unui tromb la nivelul inimii, ulterior migrând în artera mezenterică superioară.

     Pacientul a beneficiat de o intervenție endovasculară minim-invazivă sub anestezie locală. Aceasta a constat în trombectomie mecanică prin aspirație, utilizând dispozitive medicale specializate (catetere de trombaspirație). Accesul vascular a fost realizat prin artera brahială (la nivelul mâinii), iar fluxul sanguin a fost restabilit cu succes.

     Pacientul a fost externat fără complicații în a opta zi de la internare, acest rezultat fiind posibil datorită unui diagnostic corect stabilit la timp și a unui tratament endovascular de urgență.

     Trebuie menționat că prognosticul favorabil în astfel de cazuri este strâns legat de intervenția efectuată în primele 4-6 ore de la debutul afecțiunii. Costurile tratamentului, în valoare de 100.000 de lei, au fost acoperite integral de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM).

     Echipa medicală este formată din:

Dna Diana Manea, directoare IMSP IMU;

Dl Igor Maxim, vice director medical IMSP IMU;

Dr. Dumitru Casian, șef Clinică Universitară chirurgie vasculară, de la IMSP IMU;

Dr. Roman Smolnițchi, șef Laborator de Medicină Intervențională;

Dr. Sergiu Zaharia, șef Secție Chirurgie Nr.2;

DI Serghei Cobîlețchi, șef Departament Anestezie și Terapie Intensivă;

Dr. Diana Zagadailov, șef Departament Imagistică;

Nistor Cotelea, imagist;

Dr. Iurie Baizliuc, medic anesteziolog;

Victoria Jomir, asistenta medicală de operație;

Viorel Țenti și Ion Moghildea, medici chirurgi de gardă.

Numele și imaginea îndrăgitului interpret Gabriel Nebunu, folosit într-o schemă frauduloasă

Artistul Gabriel Nebunu a fost chemat la poliție în urma unei plângeri depuse de o femeie. Aceasta susține că a fost victima unei scheme frauduloase în care numele și imaginea interpretului au fost folosite fără consimțământul său, pentru a o scurge sume mari de bani, scrie SHOK.md.

Gabriel Nebunu a fost chemat la poliție în calitate de martor, pentru a oferi informații despre utilizarea neautorizată a imaginii sale. Artistul a declarat că este șocat de acest incident și că va colabora pe deplin cu autoritățile pentru a ajuta la rezolvarea cazului. Acesta a subliniat că nu a fost implicat în niciun fel în acțiunile frauduloase și că își va proteja imaginea în fața celor care încearcă să-i pună în pericol reputația.

„Hai măi oameni buni că e deja prea de tot, eu v-am rugat doar să nu transferați bani pe nici un cont fals pe numele meu. M-au sunat acum de la poliție să mă apropii că cineva a scris o plângere pe numele meu că a făcut un transfer pe numele meu de 2 mii și ceva de euro. Scuzați-mă, dar mie îmi vine a râde cât de naivă poți să fii, femeie matură sa dus și a scris plângere la poliție, scrie femeie dragă, dar dacă nu sunt eu ce să fac, să-mi scot inima și sufletul sau ce să mai fac. Sau făcut o mulțime de pagini și saituri cu escroci cu numele meu și cer bani și iată voi faceți transferuri de 2000 de euro. Voi ce sunteți leșinați, sunteți atacați, afectați de la frig, de la ger, de la căldura de vara trecută?”, a spus Gabriel Nebunu, pe instagram.

Proprietarul localului „La Sarkis”, împușcat mortal în cap

Proprietarul localului La Sarkis din centrul capitalei, a fost găsit zăcând intr-o baltă de sânge. Tragedia a avut loc în această seară, în jurul orei 18:10, în locuința sa din capitalǎ, susțin sursele PulsMedia.MD.

Astfel, potrivit surselor, omul de afaceri în vârstă de 42 de ani a fost găsit de către soția sa, care a alertat poliția. Conform surselor, acesta s-ar fi sinucis.

Deocamdată poliția nu a confirmat acest caz, nici nu se cunoaște dacă ar fi vorba de suicid sau omor.

Moldova a fost plasată pe locul 126 în clasamentul țărilor influente din lume 

Agenția de Investiții a menționat că reprezentanții săi au participat la summitul Global Soft Power 2025 de la Londra, unde au aflat de la lideri și experți mondiali despre rolul puterii soft în modelarea relațiilor internaționale și stimularea creșterii economice. Unul dintre punctele-cheie discutate la summit a fost rolul vital al turismului, scrie infomarket.md.

Având în vedere că peste 90% din reputația unei țări ca „loc minunat de vizitat” are un impact direct asupra investițiilor străine directe (ISD), a atragerii talentelor și a creșterii economice generale, este clar că brandingul turistic este un element-cheie asupra căruia trebuie să ne concentrăm. Se subliniază faptul că Moldova a fost clasată pe locul 126 în ediția din acest an a Global Soft Power Index 2025.

Acest clasament evidențiază călătoria continuă a țării de a-și consolida influența globală și subliniază importanța eforturilor suplimentare de a dezvolta diplomația culturală, brandingul național și turismul ca factori-cheie ai schimbării. „Puterea soft nu este ceva imuabil, ci evoluează ca răspuns la acțiunile diplomatice, stabilitatea politică și angajamentul global. Țările trebuie să investească în diplomația culturală, brandingul național și relațiile internaționale pentru a-și îmbunătăți și menține influența în lume. Indicele Global Soft Power (Global Soft Power) se bazează pe un sondaj realizat în rândul a peste 170 000 de respondenți din peste 100 de țări și este cel mai cuprinzător studiu care oferă informații valoroase privind clasificarea atractivității țărilor pentru investiții, comerț, educație și turism”, a subliniat Agenția de Investiții din Moldova.

În luna martie a anului trecut, a fost raportat că Moldova a fost inclusă pentru prima dată în Global Soft Power Index 2024 și s-a clasat pe locul 118 din 193. În Global Soft Power 2025, ea s-a clasat pe locul 126. Potrivit studiului, SUA au rămas în acest an cel mai puternic stat din lume, în timp ce China a depășit pentru prima dată Marea Britanie și a ocupat locul 2. Japonia și-a păstrat locul 4, Germania locul 5, Franța locul 6, Canada locul 7, Elveția locul 8, Italia locul 9 și Emiratele Arabe Unite locul 10. Brand Finance întocmește un clasament al puterii soft a țărilor (influența acestora asupra comportamentului și preferințelor statelor, companiilor, comunităților și publicului prin influență culturală și informațională mai degrabă decât prin constrângere) pe baza unui sondaj realizat pe un eșantion de peste 173 000 de respondenți din peste 100 de țări. Acesta include toate cele 193 de țări care sunt membre ale ONU. Fiecare dintre acestea este evaluată în funcție de 55 de indicatori. Global Soft Power Index este calculat pentru al 6-lea an.

Premieră muzicală de la Cleopatra și Pavel Stratan. Cei diu au lansat o piesă intitulată „Zâmbește”
Articolul anterior
Putin refuză să poarte negocieri de pace cu Zelenski 
Articolul următor
Close menu