Un patron izbucneşte în plâns, îşi plăteşte angajaţii pentru ultima dată. „Sunt ultimii mei bani. Nu mai aveţi joburi”

Criza financiară răspândită de pandemia de coronavirus se face simţită peste tot pe glob. O arată un patron din Mexic care a început să plângă în timp ce-şi plătea pentru ultima dată angajaţii.

separator
Ramon Sesma Coronado este patronul a două restaurante şi o firmă de contabilitate care asigurau joburi în total pentru 80 de angajaţi, relatează elcomercio.pe, potrivit digi24.ro.

Mexicanul s-a filmat pe Facebook cum îi anunţă în lacrimi pe angajaţi că afacerea la care a lucrat 30 de ani este distrusă şi nu-i mai poate plăti.

„Ce să fac? Ce să fac cu ultimii bani care mi-au rămas? Îi dau guvernului taxe şi asigurare socială? Sau vi-i dau vouă”, îi întreabă el pe angajaţi.

Kaja Kallas: Aderarea R. Moldova în 2028 depinde de reforme „dure, dar necesare pentru prosperitatea cetățenilor” și sprijinul celor 27 de state UE

Posibilitatea ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană până în anul 2028 depinde în mare parte de ritmul reformelor implementate de autoritățile de la Chișinău, dar și de consensul tuturor celor 27 de state membre ale blocului comunitar. Uniunea Europeană nu va face concesii în acest proces, iar reformele cerute sunt „dure, dar necesare pentru prosperitatea cetățenilor”. Declarațiile au fost făcute, în exclusivitate pentru Radio Moldova, de către Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, vicepreședinta Comisiei Europene (CE), Kaja Kallas, invitată la emisiunea „Dimineața cu Radio Moldova”.

Potrivit Înaltului Reprezentant al UE, statutul de țară candidată presupune responsabilități clare și un efort susținut de reformare. Reformele cerute de UE nu sunt impuse formal, ci urmăresc rezultate concrete pentru cetățeni.

Cu adevărat, acest statut de țară candidată impune anumite obligații și anume realizarea reformelor. Noi, de asemenea, solicităm ca țările candidate să îndeplinească reforme. Acestea nu sunt niște reforme pe care le dorim îndeplinite doar de dragul reformelor. Noi dorim ca aceste reforme să fie implementate pentru prosperitatea cetățenilor.

Vorbind din experiența Estoniei, Kallas a menționat că un sistem judiciar funcțional și un stat de drept credibil pot să atragă investiții și să genereze bunăstare.

Dați-mi voie să vă aduc un singur exemplu. În cazul în care investitorii vor avea încredere în sistemul judiciar că funcționează, vor avea încredere în statul de drept, la sigur vor investi în economie. Ceea ce înseamnă locuri de muncă, ceea ce înseamnă condiții mai bune de viață pentru cetățeni.

Kaja Kallas a reiterat că Uniunea Europeană nu va face excepții de la regulile stabilite pentru aderare. „Aceste reforme sunt dure, sunt dificile, însă noi suntem alături ca să sprijinim Republica Moldova.”

Referindu-se la obiectivul anului 2028 privind aderarea R. Moldova la blocul comunitar, Kaja Kallas a explicat că parcursul depinde în primul rând de autoritățile de la Chișinău. „Desigur, primul lucru pe care trebuie să-l îndeplinească Republica Moldova sunt toate reformele și toți pașii pe care trebuie să-i întreprindeți în procesul de aderare. Acest lucru depinde foarte mult de dumneavoastră, de guvernul vostru, în ce mod se vor desfășura aceste reforme.” În plus, vicepreședinta CE a dat de înțeles că procesul de aderare rămâne dictat și de poziția celor 27 de țări membre, dar la final progresele țării vor fi cele care vor decide dacă termenul 2028 rămâne fezabil.

Știu că există un sprijin enorm pentru Republica Moldova. Din acest motiv, ca să revin la întrebarea dumneavoastră, pe cât este de fezabil acest obiectiv către anul 2028 – acest lucru depinde foarte mult de progresul înregistrat de dumneavoastră.

Termenul de 2028 este tot mai frecvent invocat în discursul oficialilor de la Chișinău ca obiectiv de politică externă. Premierul Dorin Recean a reiterat recent că Republica Moldova își propune să semneze tratatul de aderare până la sfârșitul acestui deceniu.

Șeful Cabinetului de miniștri de la Chișinău a remarcat faptul că țara a finalizat deja screeningul pentru mai bine de jumătate din capitolele acquis-ului comunitar, iar negocierile avansează. Totodată, surse de la Bruxelles au confirmat pentru Teleradio-Moldova că Uniunea Europeană pregătește noi pași pentru aprofundarea integrării economice, precum liberalizarea comerțului și adoptarea sistemului vamal unic comunitar, măsuri care ar facilita transportul și relațiile comerciale la frontiera R. Moldova cu UE.

Declarațiile tânărului din Edineț care și-a ucis bunica în seara de Paște: ”Eu nu-s de vină”

Tânărul care ar fi ucis o bătrână chiar în seara de Paște, va sta următoarele 30 de zile după gratii. Decizia a fost pronunțată astăzi la Judecătoria Edineț, scrie nordinfo.md.

 „Se admite integral demersul procurorului, se aplică față de învinuitul Botnariuc Chiril, măsura preventivă ares preventiv pe un termen de 30 de zile.”

Suspectul a discutat cu jurnaliștii Nordinfo și a declarat că nu ține minte ce s-a întâmplat în acea zi.

-Regretați cele întâmplate?

-Păi, eu nu-s de vină.

-Ce s-a întâmplat în acea seară?

-Nu țin minte.

-Erați inconștient, erați sub influența unor substanțe?

-Posibil. 

Crima a avut loc duminică, 20 aprilie, în localitatea Cupcini, din raionul Edineț. Tânărul ar fi dat buzna în casa femeii pe care ar lovit-o cu o țeavă metalică, dar și cu o sticlă de bere, în regiunea capului, iar în urma traumatismelor grave, femeia în vârstă de 86 de ani a decedat.

„Clientul meu lucrează cu organele de anchetă. Acesta a recunoscut parțial vina. Precum v-a spus, el nu ține minte ce a avut loc în acea seară. Victima pe dosar nu este bunica sa, nu e nici rudă cu presupusul făptaș”, a menționat Cătălin Istrate, avocat.

Din sala de judecată, suspectul a fost escortat la Penitenciarul nr 11 din Bălți.

„Au fost ridicate obiecte cu care presupunem că a fost săvârșită infracțiunea. Totodată, au fost audiați martori. El a fost sub influiența băuturilor alcoolice, dar vor fi efectuate expertizele și să obținem rezultatele analizelor”, a declarat Cristina Strelețcaia-Grinceac, procuror.

Dacă va fi găsit vinovat, tânărul riscă până la 20 de ani de închisoare sau detenție pe viață.

Percheziții în Chișinău, Călărași, Căușeni și Orhei, într- un caz de escrocherie: Un tânăr de 20 de ani, arestat pentru 30 de zile

Ofițerii Direcției investigații „Sud” a INI, în comun cu procurorii PCCOCS-oficiul Sud, au documentat, timp de cinci luni, o grupare infracțională specializată în comiterea infracțiunilor de escrocherie, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În cadrul investigațiilor, oamenii legii au stabilit că pe parcursul anului 2024, sub pretextul formării unei burse de valori și necesității investirii sumelor bănești în aceasta, suspecții induceau în eroare persoanele care, sub influență psihică și promisiuni, investeau sursele financiare.

Unele dintre victime au fost păgubite cu peste 500 000 de lei, iar tranșele efectuate de pe cardurile bancare utilizate pentru săvârșirea infracțiunilor depășesc peste un milion de lei fiecare.

În timpul perchezițiilor efectuate cu suportul mascaților din BPDS „Fulger” la 7 persoane cu vârste cuprinse între 19 și 53 de ani din Chișinău, Călărași, Căușeni și Orhei, oamenii legii au depistat și ridicat telefoane mobile, laptopuri și peste 20 de carduri bancare utilizate la săvârșirea infracțiunilor.

Principalul suspect, un tânăr de 20 ani a fost arestat pentru 30 de zile.

Conform legislației în vigoare, persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 4 la 8 ani.

A decedat o asistentă medicală din Fălești, răpusă de virusul Covid-19
Articolul anterior
Alți doi oameni au murit de Covid-19. Bilanțul urcă la 53 de victime
Articolul următor
Close menu