Un post TV de la noi a pierdut la CtEDO procesul intentat împotriva statului pentru ridicarea licenței

Postul de televiziune NIT (Noile Idei Televizate SRL), lipsit de licență în 2009 și ulterior scos din eter pentru „lipsa pluralismului de opinii în buletinele de ştiri”, a pierdut dosarul la CtEDO intentat împotriva statului Republica Moldova. Compania reclamantă s-a plâns la Înalta Curte pentru că i-au fost încălcate drepturile la libera exprimare și i s-a ridicat pe nedrept licența de emisie, scrie replicamedia.md.

Prin urmare, CtEDO a decis că motivele care au stat în spatele deciziei de a restricționa libertatea de exprimare a companiei reclamante au fost suficiente și relevante și că autoritățile naționale au balansat necesitatea de a proteja pluralismul și drepturile altora, pe de o parte, și necesitatea de a proteja dreptul la libertatea de exprimare pe de altă parte…

„Cazul se referea la afirmația companiei reclamante conform căreia canalul său de televiziune a fost închis pentru fiind excesiv de critic la adresa Guvernului și, în special, dacă dreptul intern ar putea impune o obligația de neutralitate și imparțialitate în buletinele de știri ale posturilor de televiziune care difuzează pe rețele publice naționale.”, se arată într-un comunicat al asociației obştești ”Juriștii pentru Drepturile Omului”.

Compania reclamantă, Noile Idei Televizate (NIT) S.R.L., a deținut canalul de televiziune privat, NIT, în Moldova, care și-a început activitatea în 1997 și în 2004 a primit licență pentru frecvență națională. Începând cu 2009, televiziunea a fost vocea principală a singurului partid de opoziție de atunci – Partidul Comuniștilor (PCRM).

În perioada 2009 și 2011 televiziunea a fost sancționată de multiple ori pentru încălcarea legislației privind protecția pluralismului, în particular obligațiilor de neutralitate și imparțialitate, în buletinele sale de știri.

În particular, autoritatea națională a audiovizualului (CCA) a acuzat canalul de televiziune de lipsa pluralismului, buletine de știri părtinitoare din punct de vedere politic, favorizând partidul politic de opoziție și difuzând chestiuni distorsionate. În 2012, după ce canalul de televiziune a eșuat să se conformeze cu prevederi legale de pluralism stabilite în Articolul 7 din Codul audiovizualului din 2006, în pofida numeroaselor sancțiuni mai blânde impuse anterior, a fost retrasă licența companiei.

Compania reclamantă a contestat decizia respectivă în fața instanțelor naționale, însă acțiunea a fost respinsă ca „nefondată”. Curtea de Apel a constatat că autoritatea audiovizuală nu a avut altă opțiune decât să impună cea mai drastică sancțiune de revocare a licenței companiei, având în vedere că aceasta a refuzat să se conformeze prevederilor legislației naționale privind pluralismul.

Recent a avut loc ședința de judecată pe cazul NIT, iar Înalta Curte a decis că nu a existat o violare a Articolului 10 din Convenție, libertatea de exprimare și că nu a existat o violare a Articolul 1 Protocolul nr. 1, respectul proprietății.

Curtea a reamintit că politica națională în privința pluralismului aleasă de autoritățile naționale și reglementată de Codul audiovizual din 2006 a avut parte de o evaluare pozitivă din partea experților Consiliului Europei. Deși politica aleasă de către autoritățile naționale putea fi privită ca una destul de strictă, speța se referă la perioada înainte de tranziție la televiziunea terestră digitală, când numărul frecvențelor a fost foarte limit și când autoritățile erau nevoite să aplice legislația corespunzătoare care să asigure transmiterea știrilor cu acuratețe și balansate și ca informația să reflecte tot spectrul opiniilor politice.

Astfel, Curtea s-a arătat convinsă că motivele care au stat în spatele deciziei de a restricționa libertatea de exprimare a companiei reclamante au fost suficiente și relevante și că autoritățile naționale au balansat necesitatea de a proteja pluralismul și drepturile altora, pe de o parte, și necesitatea de a proteja dreptul la libertatea de exprimare pe de altă parte.

Suplimentar, chiar dacă pierderea licenței a dus eventual la transmiterea a rețelei de televiziune analogice, compania reclamantă putea să re-aplice pentru licență după un an.

Canalul preponderent de limbă rusă NIT TV a fost închis în aprilie 2012, după ce Consiliul Audiovizualului de la Chișinău a somat repetat de zeci de ori acest post de televiziune și a aplicat amenzi pentru faptul că NIT TV refuza constant să difuzeze produse proprii în limba română, așa cum prevedea Codul Audiovizualului în anumiți timp de emisie.

Emilian Crețu a dat o mega petrecere la noua lui locuință luxoasă. A avut peste 50 de invitați care l-au scăldat în flori și cadouri. VIDEO!

Actorul Emilian Crețu a organizat o petrecere impresionantă, cu ocazia mutării în noua sa casă, eveniment la care au participat peste 50 de invitați. Printre numeroasele cadouri pe care i le-au oferit oaspeții, unul s-a remarcat în mod special prin originalitate – un clopot, scrie SHOK.md.

Pe rețelele de socializare, Emilian Crețu a postat mai multe imagini de la petrecerea grandioasă, pe care a organizat-o cu ocazia mutării sale la casă nouă. Acesta a avut peste 50 de invitați, inclusiv prieteni apropiați, rude, membri ai echipei sale de filmare și diverse personalități din lumea showbiz-ului moldovenesc.

A fost multă muzică, dans și bună dispoziție, iar atmosfera s-a dovedit a fi una cu adevărat de sărbătoare. Emilian Crețu s-a asigurat că toți invitații se simt bine și se bucură de ospitalitatea sa.

Emilian Crețu a fost scăldat în flori și cadouri oferite de oaspeți, însă momentul serii a fost organizat de prietenul apropiat al actorului, Gabriel Nebunu.

Acesta s-a remarcat în mod special prin originalitate și i-a oferit un clopot. Darul neobișnuit a stârnit multe zâmbete și glume: „Duminica, atunci când nu vei avea timp să mergi la biserică, o să bați acest clopot”, i-a spus Gabriel Nebunu.

Nici Nina Crețu nu a fost lipsită de atenție, iar unul dintre invitați i-a oferit tinerei un buchet completat cu ustensile pentru curățenie în casă. Acest cadou a fot binevenit, ținând cont de faptul că Nina apare deseori în mediul online, făcând ordine în noua casă.

Chiar în ziua petrecerii, tânăra a spălat câteva ore bune balustrada recent instalată: „Cred că mâine o să-mi pun mâna dreaptă în ghips”, a glumit aceasta.

Spațiul din fața casei s-a umplut cu mașini, actorul numărând peste 20 de automobile.

Emilian Crețu le-a prezentat urmăritorilor săi interiorul noii sale locuințe luxoase. Actorul a ținut în mare secret cum arată casa pe care și-a construit-o de la zero.

Momentul în care o șoferiță trece cu mașina peste linia continuă și lovește în plin o femeie de la marginea carosabilului, într-un sat

O femeie de 47 de ani din satul Goleni a fost transportată la spital după ce a fost lovită de o mașină în dimineața zilei de astăzi. Potrivit informațiilor o tânără de 28 de ani în timp ce conducea o mașină de marca Land Rover, a ieșit la depășire peste linia continuă, în rezultat tamponând femeia care se afla la marginea carosabilului, scrie unimedia.info.

„Pe data de 17 mai, poliția din Edineț a fost înștiințată cu privire la producerea unui accident rutier în localitatea Goleni.

Din cercetările preliminare la fața locului, polițiștii au constatat că astăzi, în jurul orei 9:00, o femeie de 28 de ani din raionul Drochia, conducând un automobil de marcă Land Rover prin satul Goleni, raionul Edineț, nu ar fi ținut cont de situația rutieră precum și de dexteritatea în conducere care i-ar permite să prevadă situațiile periculoase. 

În rezultat ar fi tamponat o femeie de 47 de ani din satul Goleni. În urma producerii accidentului rutier, femeia a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale. 

Șoferița fiind supusă testării alcoolscopice, s-a stabilit că nu era sub influența băuturilor alcoolice în timpul producerii accidentului rutier. Alte circumstanțe se stabilesc”, a declarat, pentru UNIMEDIA, ofițera de presă a IP Edineț, Svetlana Talpă.

Atenţie, imagini ce vă pot afecta emoţional!

Mai multe site-uri oficiale din Moldova au fost atacate de hackeri

Paginile de internet ale mai multor instituții publice din Moldova au fost ținta unor atacuri cibernetice, în ultimele zile. Informația a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă. Deocamdată, oamenii legii nu au anunțat cine este în spatele atacurilor, scrie stiripesurse.md.

Site-urile mai multor instituții publice din Moldova nu funcționau în data de 14 mai. Informația a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Executivului.

„Ca ținte ale acestor atacuri cibernetice au fost, inclusiv site-ul televiziunii publice sau, în cazul autorităților publice, vorbim despre paginile web ale instituțiilor naționale: Guvern, ministere. Noi am instituit filtre speciale, care au fost implementate de către echipa de la STISC, astfel încât la accesarea unei platforme, softul verifică nemijlocit dacă persoana dată este un utilizator ordinar sau este o mașinărie care încearcă să acceseze de mai multe ori aceiași platformă, în ideea de a o bloca”, a precizat Vodă.

Vicepremierul Mihai Popșoi declara într-un interviu acordat pe 8 mai pentru BBC că Republica Moldova este o ţintă constantă a atacurilor cibernetice ruseşti asupra infrastructurii – televiziunea publică, poșta și instituțiile guvernamentale fiind vizate constant de hackeri afiliați Rusiei.

Întâlnire Zelenski – Putin. Președintele ucrainean crede că o discuție față în față cu liderul de la Kremlin este puțin probabilă
Articolul anterior
17 persoane suspectate pentru trafic de copii și ființe umane, în fața instanței! Procurorii au pus pe rol câteva dosare
Articolul următor