Un primar din raionul Glodeni s-a stins din viață

Primarul comunei Camenca din raionul Glodeni, Ion Postolachi, s-a stins din viață. Despre aceasta a anunțat Primăria localității într-o postare pe Facebook.

Primarul comunei Camenca din raionul Glodeni a decedat

„Rămas bun, Domnule Primar! Rămas bun, prieten drag! Am sperat, ne-am rugat pentru însănătoșirea sa, dar moartea a fost mai puternică și ni l-a smuls dintre noi! De acum înainte nu-l vom mai vedea decât prin fereastra amintirilor pe Domnul Primar Ion Postolachi.

Nu ne rămâne decât să îl păstrăm în inimile noastre tot restul vieții. Primar al comunei Camenca în perioada 2019 – 2021, domnul Postolachi Ion a căutat necontenit modalități de îmbunătățire a calității vieții comunității locale, dovedind în toată activitatea sa perseverență, consecvență și profesionalism.

Acum, în aceste clipe de adâncă tristețe este foarte greu să găsim cuvintele, pentru că nimic nu mai poate mângâia sufletele familiei greu încercate.

Transmitem pe această cale, sincere condoleanțe membrilor familiei îndurerate și sperăm din tot sufletul ca prezența și sentimentele de compasiune ale rudelor, prietenilor și tuturor celor care le sunt alături în aceste clipe grele, să le aducă alinare și mângâiere.

Dumnezeu să-l ierte și să-i primească sufletul în grădina sa! Doamne, odihnește-l în pace pe Domnul Primar!”, se arată în mesajul de rămas bun, transmite stiri.md.

Ion Postolachi a fost primar al localității și afăcut parte din Blocul ACUM.

Se schimbă pașapoartele moldovenilor 

De la 1 ianuarie 2026 pașapoarte și documente de călătorie modernizate vor respecta cerințele tehnice prevăzute de Organizația Internațională a Aviației Civile și reglementările Uniunii Europene, fiind dotate cu elemente biometrice avansate și coduri de identificare unificate. 

Potrivit documentului, noile documente vor oferi un nivel sporit de securitate, prin integrarea tehnologiilor moderne de identificare, care vor securiza mai bine datele personale și vor previni tentativele de falsificare. Acestea vor putea fi verificate cu ușurință în orice punct de frontieră, datorită standardizării formatului și includerii unor date biometrice, precum imaginea facială și amprentele digitale ale titularului.

O noutate importantă este prezentarea informațiilor în trei limbi – română, engleză și franceză – ceea ce permite recunoașterea și utilizarea acestora în plan internațional. Un alt beneficiu este că verificarea la frontieră va fi mai rapidă datorită conexiunii cu sistemele electronice din alte țări.

Documentele vor fi eliberate pentru perioade diferite, în funcție de vârsta sau statutul persoanei, și pot fi valabile până la 10 ani.

Înghețuri de până la -3 grade în țară

 În perioada 27-29 aprilie, sunt posibile înghețuri de până la -3 grade Celsius. Specialiștii recomandă ca plantele sensibile la îngheț să fie cultivate pe pante cu expoziția sudică sau sud-vestică, care asigură traversarea cu ușurință a aerului rece pe văi.

Potrivit specialiștilor, înghețurile dăunează pomilor în plină floare, distrugând uneori aproape întreaga recoltă. Cei mai expuși pericolului sunt caișii, piersicii, vișinii, cireșii, mărul, nucul și alunul. De asemenea, sunt afectate și plantațiile viticole, îndeosebi soiurile timpurii. Culturile legumicole sunt cele mai pretențioase față de căldură, iar temperaturile de 0 sau – 1 grade Celsius duc la pieirea lor. Probabilitatea vătămării plantelor de floarea soarelui și sfeclei de zahăr, în timpul răsăririi lor, nu este mare și este posibilă doar în raioanele de nord ale țării.

Culturile de câmp sunt afectate într-o proporție mai mică de înghețurile tardive de primăvară. Temperaturile scăzute se datorează unui val de aer rece, care va traversa teritoriul Republicii Moldova timp de câteva zile.

Este deja al treilea caz. Copil bolnav de cancer, expulzat din Statele Unite

Potrivit presei, administrația Trump este acuzată că a expulzat o fetiță de doar doi ani, cetățean american, fără ca aceasta să fi avut parte de un proces corect. Cazul a fost făcut public vineri, de către judecătorul districtual Terry A. Doughty, în timp ce tatăl copilului luptă în instanță pentru ca fetița să fie readusă în Statele Unite.

Group of cute children lying on grass

Judecătorul Terry Doughty a programat, astfel, o audiere pentru 16 mai pentru a „risipi suspiciunea noastră că guvernul tocmai a expulzat un cetăţean american fără un proces echitabil”, potrivit unui document judiciar.

Potrivit hotărârii judecătoreşti, administraţia Trump nu contestă faptele, dar afirmă că expulzarea copilului, identificat prin iniţialele „V.M.L.”, este un răspuns la cererea expresă a mamei, care a fost expulzată în Honduras pentru că se afla ilegal în Statele Unite. „Guvernul susţine că acest lucru este normal, deoarece mama doreşte ca copilul să fie expulzat împreună cu ea.

Dar instanţa nu are cunoştinţă de acest lucru„, a contestat judecătorul forma deciziei. Fetiţa a fost expulzată împreună cu mama sa, după ce a fost reţinută de Serviciul de Imigrări şi Vamă (ICE), chiar dacă avocaţii tatălui au depus o cerere de urgenţă pentru eliberarea ei. American Civil Liberties Union (Aclu) şi National Immigration Project (NIP) au denunţat soarta fetiţei americane născută în Statele Unite.

sursa: realitatea.md

Femeie bătută de propriul soț. I-a rupt ficatul și a lăsat-o să moară în mijlocul străzii
Articolul anterior
Doi bătrânei, îndrăgostiţi de 51 de ani, s-au vaccinat împreună de Dragobete
Articolul următor
Close menu