Un robot a atacat un inginer de la o fabrică. Doi martori au privit îngroziți cum robotul și-a înfipt ghearele metalice în spatele colegului

Robotul l-a prins și și-a înfipt ghearele metalice în spatele și în brațul bărbatului, care în acel moment lucra la un software pentru doi roboți Tesla cu defecțiuni, la fabrica companiei de lângă Austin, statul american Texas, informează Daily Mail citat de libertatea.ro.

Doi martori au privit îngroziți cum colegul lor a fost atacat de mașina concepută să apuce și să mute piese auto din aluminiu proaspăt turnat.  Cei doi martori oculari ai incidentului au spus reporterilor de la The Information că atacul robotului a avut loc în secțiunea fabricii din Texas unde sunt asamblate șasiurile vehiculelor. Potrivit mărturiei celor doi, în timp ce inginerul Tesla însângerat încerca să scape din strânsoarea robotului de asamblare, un alt muncitor a apăsat butonul de „oprire” de urgență pentru a pune capăt atacului mașinii.

După ce a fost eliberat din strânsoare, inginerul a căzut câțiva metri „pe un tobogan conceput pentru a colecta resturi de aluminiu, lăsând în urma lui o urmă de sânge”. Incidentul, care i-a provocat victimei cu o „rană deschisă” la mână, a fost dezvăluit într-un raport de rănire din 2021 depus la autoritățile de reglementare din comitatul Travis și la cele federale. Potrivit Tesla, rănile inginerului, care i-au fost provocate la mâna stângă, au necesitat „zero” zile libere de la muncă pentru recuperare. 

Avocat: Numărul accidentelor de muncă este subraportat

Un avocat care îi reprezintă pe lucrătorii contractuali de la Tesla Giga Texas a declarat pentru DailyMail că, pe baza discuțiilor sale cu angajații, crede că numărul de accidente suferite în fabrică este subraportat. 

Această subraportare, a spus avocatul, include chiar și decesul, pe 28 septembrie 2021, al unui muncitor în construcții, care fusese contractat să ajute la ridicarea fabricii. „Am avut mai mulți lucrători care au fost răniți și un muncitor care a murit. Aceste accidente sau decesul nu sunt amintite în rapoartele pe care Tesla ar trebui să le completeze și să le transmită statului Texas pentru a obține stimulente fiscale”, a transmis avocatul Hannah Alexander.

Rănirile autoraportate ale lucrătorilor Tesla acoperă o gamă variată, de la traumatisme până la expuneri chimice și accidente de mașină, care i-au trimis pe unii muncitori în recuperare luni întregi. În schimb, rapoartele OSHA ale Tesla includ entorse, tăieturi și fracturi, precum și boli care decurg din contactul cu toxine precum amoniacul. Un asociat al fabricii nu a putut lucra timp de 127 de zile (peste patru luni) după ce glezna i-a fost prinsă de un cărucior care se deplasa, în august 2022.  La scurt timp după, un manipulator de materiale a fost lovit în cap de un obiect metalic. În urma incidentului, bărbatul a avut nevoie de 85 de zile pentru a se recupera. Nici în 2021, nici în 2022 Tesla nu a raportat autorităților de reglementare de la uzina din Texas vreun accident de muncă, notează Daily Mail.

Deputații au purtat astăzi panglici portocalii în piept

Astăzi, pe mesele deputaților au fost prezente mai multe stegulețe portocalii, iar o parte din aleșii poporului au purtat în piept o panglică de aceeași culoare. În spatele acestor simboluri stă o campanie de informare despre violența de gen, la care s-au alăturat mai multe instituții de stat, organizații internaționale, misiuni diplomatice și societatea civilă, scrie diez.md.

Campania se numește „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen” și a început pe 25 noiembrie, de Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor.

Potrivit Națiunilor Unite, în Republica Moldova, campania „16 Zile de Activism” este organizată de 23 de ani, iar culoarea ei simbolizează un viitor luminos, fără violență. Campania are și un hashtag: #NICIOSCUZĂ.

În cadrul ședinței plenare, deputata Doina Gherman a oferit mai multe detalii despre cazurile de violență și femicid înregistrate în Republica Moldova.

În 2023, la nivel mondial, 51 100 de femei și fete au fost ucise de parteneri intimi sau membri ai familiei. Aceasta reprezintă 140 de femei pe zi.

Aprobat: Avertismente șoferilor pentru încălcările care nu pun în pericol siguranța participanților la trafic

Șoferii care vor comite încălcări care nu au urmări semnificative asupra ordinii și securității publice se vor alege cu avertismente, dar nu cu amenzi. Un PROIECT de modificare a Codului contravențional a fost votat în a doua lectură de 61 de deputați, scrie tvrmoldova.md.

Avertismentul va fi aplicat de către agentul constatator, fără remiterea cauzei contravenționale în instanța de judecată, doar în cazurile în care sunt întrunite cumulativ două condiții. Mai exact, este necesar ca persoana vizată să nu fi fost sancționată pe parcursul ultimului an pentru comiterea aceleiași contravenții. La fel, persoana vizată trebuie să aibă achitate toate amenzile aplicate pentru faptele comise anterior.

Potrivit documentului, printre încălcările care vor putea fi sancționate doar cu un avertisment figurează exploatarea vehiculelor cu defecte tehnice în sistemul de frânare sau în mecanismul de direcţie, în dispozitivele de iluminare ori de semnalizare; conducerea unui vehicul cu numărul de înmatriculare indescifrabil sau cu placa de înmatriculare amplasată incorect; nerespectarea exigențelor de folosire a dispozitivelor de iluminat pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă; neconectarea în faruri a luminii de întâlnire sau a luminii de deplasare pe timp de zi.

„Proiectul susține intenția responsabilizării participanților la trafic ale căror acțiuni ilicite generează urmări nesemnificative ordinii și securității publice, oferind posibilitatea aplicării alternative a unei sancțiuni cu caracter nepecuniar”, se menționează în nota informativă a inițiativei legislative.

Modificările legislative au fost propuse de Ministerul Afacerilor Interne și vor intra în vigoare la publicarea în Monitorul Oficial.

Atac asupra Hidrocentralei de la Novodnestrovsc

În această dimineață, în intervalul orelor 07:58 – 08:10, pe sectoarele de responsabilitate a punctelor de trecere a frontierei Briceni, Ocnița, Otaci, pe direcția punctelor de trecere a frontierei „ Grimăncăuți -Vașkivțî”, „Bârnova-Voșcovo”, „Otaci-Moghilev-Podolsc”, de către patrule, au fost auzite mai multe bubuituri care s-au produs pe teritoriul Ucrainei, informează Poliția de frontieră, scrie jurnal.md.

Potrivit autorităților ucrainene, a fost atacată Hidrocentrala de la Novodnestrovsk, iar sistemele de apărare antiaeriană ucrainene au respins atacul.

În context, autoritățile de frontieră precizează că de la ora 08:05, PTF Otaci și PTF Unguri și-au sistat activitatea din cauza alertelor aeriene pe teritoriul UA.

La 09:20, acestea și-au reluat activitatea.

Ce înseamnă prea multă carne. Câtă ar trebui să consumăm
Articolul anterior
Ce a reușit să realizeze Maia Sandu în trei ani de mandat
Articolul următor