Un robot a atacat un inginer de la o fabrică. Doi martori au privit îngroziți cum robotul și-a înfipt ghearele metalice în spatele colegului

Robotul l-a prins și și-a înfipt ghearele metalice în spatele și în brațul bărbatului, care în acel moment lucra la un software pentru doi roboți Tesla cu defecțiuni, la fabrica companiei de lângă Austin, statul american Texas, informează Daily Mail citat de libertatea.ro.

Doi martori au privit îngroziți cum colegul lor a fost atacat de mașina concepută să apuce și să mute piese auto din aluminiu proaspăt turnat.  Cei doi martori oculari ai incidentului au spus reporterilor de la The Information că atacul robotului a avut loc în secțiunea fabricii din Texas unde sunt asamblate șasiurile vehiculelor. Potrivit mărturiei celor doi, în timp ce inginerul Tesla însângerat încerca să scape din strânsoarea robotului de asamblare, un alt muncitor a apăsat butonul de „oprire” de urgență pentru a pune capăt atacului mașinii.

După ce a fost eliberat din strânsoare, inginerul a căzut câțiva metri „pe un tobogan conceput pentru a colecta resturi de aluminiu, lăsând în urma lui o urmă de sânge”. Incidentul, care i-a provocat victimei cu o „rană deschisă” la mână, a fost dezvăluit într-un raport de rănire din 2021 depus la autoritățile de reglementare din comitatul Travis și la cele federale. Potrivit Tesla, rănile inginerului, care i-au fost provocate la mâna stângă, au necesitat „zero” zile libere de la muncă pentru recuperare. 

Avocat: Numărul accidentelor de muncă este subraportat

Un avocat care îi reprezintă pe lucrătorii contractuali de la Tesla Giga Texas a declarat pentru DailyMail că, pe baza discuțiilor sale cu angajații, crede că numărul de accidente suferite în fabrică este subraportat. 

Această subraportare, a spus avocatul, include chiar și decesul, pe 28 septembrie 2021, al unui muncitor în construcții, care fusese contractat să ajute la ridicarea fabricii. „Am avut mai mulți lucrători care au fost răniți și un muncitor care a murit. Aceste accidente sau decesul nu sunt amintite în rapoartele pe care Tesla ar trebui să le completeze și să le transmită statului Texas pentru a obține stimulente fiscale”, a transmis avocatul Hannah Alexander.

Rănirile autoraportate ale lucrătorilor Tesla acoperă o gamă variată, de la traumatisme până la expuneri chimice și accidente de mașină, care i-au trimis pe unii muncitori în recuperare luni întregi. În schimb, rapoartele OSHA ale Tesla includ entorse, tăieturi și fracturi, precum și boli care decurg din contactul cu toxine precum amoniacul. Un asociat al fabricii nu a putut lucra timp de 127 de zile (peste patru luni) după ce glezna i-a fost prinsă de un cărucior care se deplasa, în august 2022.  La scurt timp după, un manipulator de materiale a fost lovit în cap de un obiect metalic. În urma incidentului, bărbatul a avut nevoie de 85 de zile pentru a se recupera. Nici în 2021, nici în 2022 Tesla nu a raportat autorităților de reglementare de la uzina din Texas vreun accident de muncă, notează Daily Mail.

Fără feerie de sărbători! Guvernul cere deconectarea iluminatului decorativ

Comisia pentru Situații Excepționale a emis o dispoziție cu privire la economisirea resurselor energetice în orele de vârf: între 07:00 și 11:00 și în intervalul orelor 18:00 și 23:00. Astfel, administratorii clădirilor publice și ai unităților comerciale vor asigura reducerea iluminatului interior al clădirilor cu cel puțin 30%, scrie newtv.md.

Totodată, comisia dispune deconectarea vitrinelor, a iluminatului decorativ, arhitectural și publicitar (interior și exterior),cu excepția iluminatului firmei.

Între orele 07:00-11:00 și 18:00-23:00 ba fi limitată funcționarea scărilor rulante, a escalatoarelor.

Întreprinderile în care funcționează cuptoarele electrice, aparate de sudură, instalații de topire electrice vor organiza programul de lucru astfel,  încât procesele în care se utilizează cea mai mare parte a energiei electrice să fie executate în afara orelor 07.00-11.00 și 18.00-23.00. 

Autoritățile recomandă oamenilor să nu utilizeze liftul în orele de vârf

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) le recomandă cetățenilor să nu folosească liftul în orele de vârf. În dispoziția emisă de CSE în data de 27 decembrie se precizează că administratorii blocurilor locative și ai altor clădiri cu ascensoare trebuie să plaseze la locul de chemare un anunț prin care cetățenii vor fi atenționați despre o posibilă blocare, scrie newtv.md.

”În contextul riscului întreruperilor energiei electrice în orele consumului de vârf nu se recomandă folosirea liftului în intervalele 07:00-11:00 și 18:00-23:00, pentru evitarea blocării în mers a acestuia”, precizează CSE.

Un nou mesaj de la Kremlin! Rușii au distribuit un clip în care sania lui Moș Crăciun este spulberată de o rachetă

Canalele Telegram pro-Kremlin au difuzat, vineri, un videoclip de Anul Nou în care sistemele rusești de apărare aeriană doboară sania cu reni a lui Moș Crăciun. Totul sub privirile aprobatoare ale lui „Moș Gerilă”, care îl îmbrățișează pe soldatul ce a monitorizat „acțiunea”, relatează The Moscow Times citat de libertatea.ro.

Videoclipul, distribuit pentru prima dată de canalul Pul N3 Telegram, începe cu Moș Crăciun zburând deasupra centrului Moscovei pe melodia „We Wish You a Merry Christmas”.

„Ho-ho-ho”, strigă din înaltul cerului Moș Crăciun, care ține în sanie rachete NATO, în timp ce bea o Coca-Cola. „Bună, ruși. Iată cadourile voastre”, spune Moș Crăciun. „La mulți ani”, adaugă Moșul înainte ca o rachetă să-i lovească sania, făcând-o să explodeze în aer.

Intră în scenă „Moș Gerilă” Scena se mută apoi într-o cameră de control, unde un militar rus și Moș Gerilă – versiunea rusă a lui Moș Crăciun – monitorizează acțiunea pe un ecran, în timp ce pe fundal se aude o melodie populară tradițională rusă. „E gata?”, îl întreabă Moș Gerilă pe militarul care poartă căști.

„Da, e gata. Ținta a fost distrusă”, răspunde militarul. „Bun. Nu avem nevoie de nimic străin pe cerul nostru, care să ne zboare deasupra capetelor”, spune Moș Gerilă, îmbrățișându-l pe militar. Publicarea clipului are loc la doar două zile după ce un avion de pasageri al Azerbaijan Airlines s-a prăbușit în vestul Kazahstanului. Autoritățile azere suspectează că avionul ar fi fost lovit de o rachetă Panțîr lansată de sistemul de apărare antiaeriană din Rusia.    

Ce înseamnă prea multă carne. Câtă ar trebui să consumăm
Articolul anterior
Ce a reușit să realizeze Maia Sandu în trei ani de mandat
Articolul următor