Un oraș german are primar român, iar comunitatea locală și-a pus toată încrederea în edilul lor. Octavian Ursu e bucureștean și conduce orașul Goerlitz și i-a cucerit pe concitadinii săi prin seriozitate, muncă bună și corectitudine.
Are mandat pe 7 ani și implementează proiecte prin care să aducă locuri de muncă și prestigiu, pentru oraș. Fost trompetist la filarmonica din localitate, a mutat multe dintre concerte, în piețele orașului, acolo unde vara își ține și audiențele cu oamenii. Serviciul în slujba municipalității implică toată atenția asupra nevoilor orașului, scrie protv.ro.
Orașul Goerlitz, la granița Germaniei cu Polonia, are o localitate cu 56.000 de locuitori, în care toate imobilele din centru au fost frumos restaurate.
Un centru istoric tipic nemțesc, curat, în care cel mai impozant edificiu este Primăria, cu trei ceasuri și tot atâtea corpuri de clădire, așezate în linie. E puțin trecut de ora 09:30 dimineața și avem întălnire cu edilul.
Octavian Ursu conduce orașul Goerlitz din vara lui 2019, când, la 51 de ani, îl învingea, în turul al doilea al alegerilor locale, pe un polițist, cu 15 ani mai tânăr. Românul, care are și cetățenie germană, a candidat din partea Uniunii Creștin-Democrate, partidul cancelarului Angela Merkel și culmea este că în primul tur, ieșise pe locul al doilea, în fața polițistului de 37 de ani.
Și-a convins alegătorii cu un mesaj simplu – “Primăria e o chestiune de inimă” și a mers în campania electorală, pe străzile orașului, alături de soție și cele două fiice. Din biroul său cu vedere spre piața centrală, edilul spune că a pretins șefia localității venind cu un bagaj serios de experiență în adiminstrația locală, pentru că a mai fost consilier local dar și parlamentar în landul din care face parte orașul Goerlitz.
Primarul susține că asta a promis în campania electorală, facilitați care să aducă în localitate tineret și locuri de muncă, iar acum, în mandatul care durează 7 ani, trebuie să se țină de promisiune.
Goerlitz este unul dintre cele trei orașe ale Germaniei care se află practic în două tari. Jumătatea de dincolo de răul Neisse este în Polonia, are altă conducere administrativă și arată diferit, iar un pod asigură frontiera liberă dintre state. Octavian Ursu vede dezvoltarea unitară a orașului, în parteneriat cu primarul polonez de peste rău, fără orgolii și fară ambiții inutile. Veind din România, înțelege și nevoile de modernizare de pe partea poloneză, dar și cât de importantă este o mână de ajutor. Aici edilul menționează o alta trăsătură de caracter despre care afirma că ar proveni din sorgintea românească.
Octavian Ursu, primarul orașului Goerlitz: “Sunt un tip echilibrat, ascult toate părțile implicate, dar când trebuie luata o decizie, mi-o asum…”.
A înțeles că trebuie să se ridice la așteptările cetățenilor, că trebuie să fie primarul tuturor, inclusiv al celor care nu l-au votat și că poate câștiga ușor încrederea și respectul celor din jur, când toată activitatea sa se bazează pe muncă, seriozitate, dar și un dram din bagajul de valori, de acasă, din România.
Goerlitz este recunoscut în Germania, dar și la Hollywood, pentru că aici s-au turnat mai multe filme de succes. Cele mai cunoscute pelicule sunt Inglorious Bastards și Grand Hotel Budapest, iar edilul Ursu a inaugurat și un mic muzeu al cinematografiei orașului, vis a vis de primărie.
Primarul a muncit și la propria casă, ridicată în anii 2000 și a văzut cum Goerlitz-ul se transforma coerent, chiar dacă este o localitate de la marginea de est a Germaniei. Astăzi, oamenii de aici simt că au o calitate a vieții bună și vorbesc despre o schimbare care se simte, cu Octavian Ursu în fruntea orașului, pe care îl percep ca fiind foarte implicat și atent la nevoile lor.
Localnic: “Se simte un vibe nou, o schimbare bună…Îl văd des mergând pe jos, la poștă și prin centru”.
Localnic: ″Știu că e român. E un om implicat, îl știu de la biserică și e prezent aici, în localitate”.
Octavian Ursu, primarul orașului Goerlitz:“Sunt omul care dacă iți spun ceva, voi face acel lucru”.
Localnic: “E un om foarte bine văzut, mereu prezent în mass-media locală și a luat măsuri bune și acum, de când cu pandemia”.
Fiicele îi sunt studente la Berlin și Leipzig, iar soția i-a fost de mare ajutor în cariera politică. Vin o dată pe an în România, la București, unde mai trăiește doar tatăl primarului.
Octavian Ursu povestește că soția sa a învățat parțial limba română, pentru că a ținut să se poată înțelege cu socrii. Edilul e mândru că, la rândul său, și-a păstrat neștirbit vocabularul românesc, deși funcția, dar și viața politică îl obligă să vorbească o germană perfectă.