Ionuţ Bohotici, un tânăr român din localitatea italiană Camerata Picena a dat lovitura cu ideea sa şi devine celebru în Italia. Românul a inventat masca chirurgicală care îşi schimbă culoarea atunci când nu mai filtrează bine, iar mai multe firme din Italia se bat deja sa o producă.
Mai mult, ideea lui Bohotici urmează să fie prezentată şi la Dubai Expo, iar dacă în Italia este asalatat deja de companii importante, e de aşteptat ca în Emiratele Arabe Unite să primească nenumărate oferte din partea unor multinaţionale de pe întreg Globul, scrie adevarul.ro.
Potrivit Ancona Today, românul are doar 19 ani şi trăieşte în Italia încă de când avea numai doi ani. Ionuţ este student la Politenhnica din Torino, secţia de inginerie electronică. Ideea de a face o astfel de mască nu este însă una nouă şi spune că s-a gândit la asta încă de anul trecut, pe când era la liceu. Înainte de asta, el a inventat un dezinfectant universal.
Cum funcţionează masca
Tânărul a explicat pentru sursa citată cum funcţiionează măştile sale smart. „E vorba despre un indicator temporal pentru a determina valabilitatea bunurilor consumabile, funcţionează cu o reacţie biochimică şi ar putea fi aplicat inclusiv în sectorul alimentar pentru alimentele expirate. Într-adevăr, aceasta este poate cea mai importantă zonă, dar având în vedere momentul istoric am aplicat-o măştilor. Este utilă la intervenţiile chirurgicale. Cei din jurul persoanei pot vedea când masca nu mai filtrează şi eventual se îndepărtează, dar atenţionează şi persoana direct vizată care poartă o mască FFp2, filtrând şi la intrare, poate indica nivelul de siguranţă”, a explicat românul.
El a povestit pentru sursa citată că şi-a prezentat inovaţia şi la bacalaureat, în faţa unei comisii, iar profesorii au fost impresionaţi. „Profesorul mi-a spus că mai mult decât o teză de bacalaureat aceasta este o adevărată teză de licenţă”, a adăugat Ionuţ.
Ulterior, în scurt timp, a reuşit să dezvolte produsul şi a depus cererea pentru obţinerea brevetului. Deşi nu se aştepta să aibă asemenea succes, el este deja asaltat de cereri din partea unor firme italiene care ar vrea să producă în serie această mască.
„Am dezvoltat masca în cursul anului, oprindu-mă în laboratorul liceului după-amiaza, unde făceam şi cercetări specifice. Când am văzut că funcţionează, am depus brevetul, dar nu m-am aşteptat niciodată la acest succes. Sunt deja contactat de producători, înainte doar din Ancona, dar acum din diferite colţuri ale Italiei. Solicitările sunt atât de multe încât le cer să ia legătura direct cu avocatul meu pentru că nu aş şti să le gestionez”, a mărturisit tânărul. De altfel, succesul l-a luat în aşa măsură prin surprindere încât, spune el, nici măcar nu a avut timp să-i dea un nume invenţiei sale.
„Tehnic se numeşte Indicator de timp pentru bunuri consumabile, dar, bineînţeles, acum va trebui să mă gândesc măcar la un acronim”, a conchis Ionuţ.