Un român de 19 ani a devenit faimos în Italia. Companiile se bat pe masca de protecţie smart inventată de el

Ionuţ Bohotici, un tânăr român din localitatea italiană Camerata Picena a dat lovitura cu ideea sa şi devine celebru în Italia. Românul a inventat masca chirurgicală care îşi schimbă culoarea atunci când nu mai filtrează bine, iar mai multe firme din Italia se bat deja sa o producă.

Mai mult, ideea lui Bohotici urmează să fie prezentată şi la Dubai Expo, iar dacă în Italia este asalatat deja de companii importante, e de aşteptat ca în Emiratele Arabe Unite să primească nenumărate oferte din partea unor multinaţionale de pe întreg Globul, scrie adevarul.ro

Potrivit Ancona Today, românul are doar 19 ani şi trăieşte în Italia încă de când avea numai doi ani. Ionuţ este student la Politenhnica din Torino, secţia de inginerie electronică. Ideea de a face o astfel de mască nu este însă una nouă şi spune că s-a gândit la asta încă de anul trecut, pe când era la liceu. Înainte de asta, el a inventat un dezinfectant universal.

Cum funcţionează masca

Tânărul a explicat pentru sursa citată cum funcţiionează măştile sale smart.  „E vorba despre un indicator temporal pentru a determina valabilitatea bunurilor consumabile, funcţionează cu o reacţie biochimică şi ar putea fi aplicat inclusiv în sectorul alimentar pentru alimentele expirate. Într-adevăr, aceasta este poate cea mai importantă zonă, dar având în vedere momentul istoric am aplicat-o măştilor. Este utilă la intervenţiile chirurgicale. Cei din jurul persoanei pot vedea când masca nu mai filtrează şi eventual se îndepărtează, dar atenţionează şi persoana direct vizată care poartă o mască FFp2, filtrând şi la intrare, poate indica nivelul de siguranţă”, a explicat românul.

El a povestit pentru sursa citată că şi-a prezentat inovaţia şi la bacalaureat, în faţa unei comisii, iar profesorii au fost impresionaţi. „Profesorul mi-a spus că mai mult decât o teză de bacalaureat aceasta este o adevărată teză de licenţă”, a adăugat Ionuţ.

Ulterior, în scurt timp, a reuşit să dezvolte produsul şi a depus cererea pentru obţinerea brevetului. Deşi nu se aştepta să aibă asemenea succes, el este deja asaltat de cereri din partea unor firme italiene care ar vrea să producă în serie această mască.

„Am dezvoltat masca în cursul anului, oprindu-mă în laboratorul liceului după-amiaza, unde făceam şi cercetări specifice. Când am văzut că funcţionează, am depus brevetul, dar nu m-am aşteptat niciodată la acest succes. Sunt deja contactat de producători, înainte doar din Ancona, dar acum din diferite colţuri ale Italiei. Solicitările sunt atât de multe încât le cer să ia legătura direct cu avocatul meu pentru că nu aş şti să le gestionez”, a mărturisit tânărul. De altfel, succesul l-a luat în aşa măsură prin surprindere încât, spune el, nici măcar nu a avut timp să-i dea un nume invenţiei sale. 

„Tehnic se numeşte Indicator de timp pentru bunuri consumabile, dar, bineînţeles, acum va trebui să mă gândesc măcar la un acronim”, a conchis Ionuţ. 

Momentul în care blocul de 10 etaje din orașul rus Belgorod se prăbușește după ce a fost lovit de o rachetă

Pe rețelele de socializare au apărut imagini care arată momentul în care un bloc de 10 etaje s-a prăbușit în Belgorod.

Cel puțin șapte persoane au fost ucise și alte 17 au fost rănite după ce clădirea a fost lovită de o rachetă doborâtă, a declarat presa rusă, potrivit protv.ro.

Oficialii ruși spun că racheta a făcut parte dintr-un atac aerian al Ucrainei. Afirmațiile nu au fost verificate.

Imaginile arată, de asemenea, că serviciile de urgență care continuă să caute în moloz pentru supraviețuitori.

Adresele celor 52 de secții de vot deschise de către România pe teritoriul Republicii Moldova pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie

Cetățenii R. Moldova care dețin și cetățenia României sunt așteptați la urne pe 9 iunie curent pentru a-și alege reprezentanții în Parlamentul European.

Guvernul de la București va deschide în total 52 de secții de vot în stânga Prutului, cu 16 mai multe decât acum cinci ani, în cadrul cărora basarabenii români își vor putea exercita dreptul la vot, anunță Ministerul Afacerilor Externe al României. Din numărul total de secții, 13 vor funcționa în municipiul Chișinău – la Consulatul general al României, la Universitatea de Stat din Moldova, la Teatrul „Satiricus”, la liceele „Muguel de Cervantes”, „Gheorghe Asachi” și „Spiru Haret”, două la Bălți și câte una în centrele raionale sau în câteva sate.

Cetățenii vor putea vota în baza unui document de identitate românesc valabil în ziua votării: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

Votarea va începe la ora locală 7:00, pe 9 iunie, și se va încheia la ora 22:00.

La alegerile din 9 iunie 2024 vor fi aleși cei 33 de reprezentanți ai României în Parlamentul European. Mandatul eurodeputaților este de 5 ani.

„Cetățenii R. Moldova pot să decidă , în mare parte, cum va arăta viitorul Parlament European, pentru că au cetățenia română și au dreptul să voteze pentru alegerile europarlamentare. Cred eu că este pentru prima dată când miza alegerilor europarlamentare este atât de mare pentru R. Moldova, pentru că Parlamentul care va fi ales pe 9 iunie și, automat, viitoarea Comisie Europeană va decide soarta integrării R. Moldova. Este foarte important ca cetățenii să iasă la vot pe 9 iunie și să decidă cum va arăta viitorul Parlament European. Anume acest parlament poate decide nu doar deschiderea negocierilor, dar și integrarea în Uniunea Europeană a R. Moldova. E clar că în următorii cinci ani se va decide acest lucru. Deci, această miză pentru cetățenii R. Moldova este mai mare ca niciodată”, a declarat recent secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu R. Moldova din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu, potrivit ziarulnational.md.

Moldovenii din șase state ar putea vota prin corespondență. Decretul, semnat de Maia Sandu

Cetățenii R.Moldova din șase state ar putea vota la următoarele alegeri republicane prin corespondență. Decretul șefului statului privind promulgarea documentului a fost publicat în ediția Monitorului Oficial din 10 mai.

Documentul reglementează participarea la alegeri prin exercitarea votului prin corespondență, procedurile electorale specifice și atribuțiile organelor electorale. Autoritățile menționează că procedurile electorale privind securizarea votării, păstrarea și asigurarea integrității plicurilor cu buletinele de vot recepționate se vor stabili printr-un regulament aprobat de Comisia Electorală Centrală, scrie deschide.md.

Astfel, se propune ca pilotarea votului prin corespondență să aibă loc în SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. În acest sens, cetățenii vor trebui, în mod obligatoriu, să se înregistreze pentru exercitarea votului prin corespondență și să primească o notificare a Comisiei Electorale Centrale privind finalizarea procedurii de înregistrare. Totodată, buletinele de vot vor fi expediate către alegători prin intermediul poștei diplomatice sau a serviciilor poștale obișnuite. Documentul conține și prevederi privind procedura de numărare și totalizare a voturilor de către biroul electoral al secției de votare, precum și situațiile în care buletinele de vot se declară nevalabile.

De menționat că, la alegerile prezidențiale din 2021, au participat 212 434 alegători din afara Republicii Moldova. La nivel global, 53 de țări permit votul prin poștă din străinătate. Totodată, 13 state membre ale Uniunii Europene permit votul prin corespondență.

Începând cu 1 ianuarie, Moldova achită cu 200 de dolari mai mult pentru mia de metri cubi de gaz rusesc
Articolul anterior
O cameră de hotel, distrusă de clienţi la munte. Administratorii șocați au filmat dezastrul și au venit cu un mesaj
Articolul următor