Nella Pignatelli, o tânără în vârstă de 24 de ani, a fost diagnosticată cu leucemie în urmă cu 18 luni, după ce s-a simțit obosită și fără suflu atunci când mergea, lucru pe care l-a trecut drept simptomele prelungite ale Covid-19. Un test de sânge i-a adus o veste teribilă.
„Am început un nou loc de muncă și mă simțeam foarte obosită tot timpul, dar am asociat tot ce mi se întâmpla cu lucruri care se petreceau în viața mea”, spune ea.
„Când am avut două sângerări nazale care au durat o oră – ajunsesem în punctul în care, după trei luni în care m-am confruntat cu simptomele, îmi pierdeam mințile.”
Tânăra s-a dus la medicul de familie pentru un test de sânge, urmat de un test de măduvă osoasă, care a arătat că avea leucemie acută și avea nevoie de chimioterapie imediată.
„Îți cunoști corpul mai bine decât oricine altcineva – regret că nu am căutat ajutor mai devreme, pentru că astfel aș fi putut fi tratată mai repede”, spune ea.
De asemenea, tânăra de 25 de ani a pus faptul că se simte obosită și că are tuse și răceală în mod regulat pe seama „vieții sale ocupate”.
„Inițial am crezut că sunt doar suprasolicitată și că trebuie să-mi iau o vacanță”, spune ea pentru BBC, scrie newsweel.ro.
Lauren a fost diagnosticată cu leucemie în urmă cu trei ani
Un alt caz, cel al tinerei Lauren Aneesa Angrish care nu știa nici ea care sunt principalele lucruri la care trebuie să fie atentă atunci când vine vorba de identificarea cancerului.
Lucrând ca make-up artist, ea primea gratuit spray-uri de bronzare la locul de muncă și a crezut că acestea ar putea fi motivul pentru care a început să dezvolte o erupție cutanată.
„Am încetat să mă mai bronzez, iar erupția s-a agravat și mai mult, a început pe picioare și apoi a ajuns literalmente pe tot corpul – pe pleoape și pe față”, spune ea.
Lauren a încercat un tratament cu steroizi pentru a îndepărta erupția, dar aceasta a continuat să se agraveze, așa că a mers la A&E și a cerut un test de sânge.
A doua zi a fost contactată și ulterior diagnosticată cu leucemie acută, pentru care a trebuit să urmeze un tratament care a inclus un transplant de celule stem.
La fel ca Nella, Lauren dorește să încurajeze persoanele care sunt îngrijorate să își facă o programare la medicul de familie.
„Orice problemă de sănătate, orice îngrijorare – chiar și o mică aluniță care și-a schimbat culoarea, aș spune să nu vă stresați sau să vă faceți griji, ci doar să vă asigurați că mergeți să o verificați.”
Ce este leucemia?
Leucemia este un cancer al celulelor albe din sânge. Leucemia acută înseamnă că evoluează rapid și agresiv și, de obicei, necesită un tratament imediat.
Leucemia, cunoscuta si sub denumirea conventionala de „cancer de sange”, apare atunci cand leucocitele incep sa se divizeze rapid si necontrolat, in afara parametrilor optimi. Din nefericire, leucemia are doua posibilitati de debut – faza acuta (manifestarile incep brusc, fara semnale date in prealabil) si faza cronica (boala se dezvolta lent).
Iată cum recunoști semnele de cancer?
Potrivit organizației caritabile Teenage Cancer Trust, 56% dintre cei cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani nu ar ști care sunt cele cinci semne și simptome la care ar trebui să fie atenți.
- transpiratia excesiva, in special in timpul noptii (denumite si „transpiratii nocturne”);
- oboseala si slabiciune accentuate, care nu se amelioreaza dupa somn;
- pierdere in greutate in mod involuntar;
- dureri de oase si sensibilitate accentuata;
- umflarea ganglionilor limfatici (fara durere) in special in zona gatului si a axilelor;
- ficat sau splina marite;
- petesii (pete rosii la nivelul pielii);
- sangerari si vanatai aparute de la lovituri minore;
- febra si frisoane;
- contactarea frecventa a infectiilor.