Rusia îşi numără morţii: un tânăr de 18 ani, cea mai tânără victimă din armata lui Vladimir Putin, care a decedat în războiul din Ucraina, pe fondul unei dispute pentru trimiterea de soldaţi adolescenţi pe post de „carne de tun” în lupta cu soldaţii ucraineni.
Yegor Pochkaenko a fost ucis cu o zi înainte de a împlini 19 ani, după ce a fost trimis în Ucraina pentru a lupta în conflictul produs de Vladimir Puțin. El este de altfel unul dintre puţinii soldaţi ruşi care şi-au pierdut viaţa şi a căror identitate a fost făcută publică sau a căror înmormântare a mai fost ţinută în contextul actual.
Rusia nu a reușit să ofere cifre fiabile cu privire la pierderile armatei într-un război pe care îl numește „operație militară specială”, dar SUA au estimat că bilanțul este de până la 6.000 de morţi şi mult mai multe mii de răniţi.
Băiatul, considerat „erou” în oraşul său natal
Pochkaenko a fost primit drept „erou” în orașul său natal, Belogorsk, din regiunea Amur, dar recunoașterea morții sale vine pe fondul unei dispute cu privire la desfășurarea „exerciţiilor militare” folosind recruţi, mai ales că se presupune că unii dintre ei erau înrolaţi ca soldaţi contractuali. Putin a negat public că recruții – de obicei cu vârsta de 18 și 19 ani – au fost dislocați în Ucraina.
El a fost contrazis de propriul său Minister al Apărării, al cărui purtător de cuvânt, Igor Konașenkov, a recunoscut: „Din păcate, am descoperit câteva cazuri de prezență de recruți în unitățile ruse care participă la operațiunea militară specială din Ucraina. Aproape toți acei militari au fost duși înapoi în Rusia”.
În plus, mai multe fotografii şi clipuri cu prizonieri ruşi au demonstrat că mai mulţi tineri cu vârste fragede, fuseseră trimişi pe front fără să ştie ce se întâmplă şi care este cu adevărat misiunea lor în Ucraina. Veştile privind declaraţia Ministerului Apărării rus l-au înfuriat pe Puțin, care i-a cerut procurorului militar șef să examineze dovezile și să „pedepsească oficialii” responsabili pentru recruții care sunt trimişi în Ucraina.
Pochkaenko – în ciuda vârstei sale fragede – ar fi fost un soldat contractual, care ar fi fost recrutat mai devreme, dar o senatoare rusă, Lyudmila Narusova, în vârstă de 69 de ani, a susținut că recruților fie li s-a ordonat cu forța să se înscrie ca soldați contractuali, fie au fost înscrişi fără ştirea sau aprobarea lor. Ea a mai declarat în faţa Parlamentului că într-o companie de 100 de tineri soldați forțați să lupte în conflict, doar patru au supraviețuit.
„Ei zac acolo, cu câini fără stăpân care le rod fețele”, a spus ea. „Unii nu pot fi identificaţi pentru că cadavrele sunt carbonizate”.
Cuvintele senatoarei sunt considerate usturătoare pentru Puțin, fiind chiar văduva mentorului său politic și fostul profesor de drept Anatoly Sobchak. Ea este, de asemenea, mama lui Ksenia Sobchak, în vârstă de 40 de ani, liderul politic al opoziției din Rusia, la al cărui botez din copilărie a fost prezent inclusiv Putin.
„Egor Pochkaenko a murit ca un erou, neascunzându-se în spatele camarazilor săi”, a spus comandantul Aleksey Tarasov. „A fost distins post-mortem cu Ordinul Curajului. Ne vom aminti de el ca fiind un soldat bun, un erou. Ministerul Apărării oferă condoleanțe familiei și prietenilor”.
Un coleg de clasă, Dmitri Radchenko, a spus într-un mesaj în care şi-a prezentat condoleanţele că prietenul său era „bun şi vesel” şi iubea foarte mult fotbalul. Îşi dorea să devină poliţist înainte să intre în armată.
Andrey Dyumin, viceprim-ministru al regiunii Amur, a declarat: „Ne-a apărat pe toți: țara noastră, rezidenţii noștri. Din păcate, perioadele scurte de viață pașnice din țara noastră au fost întotdeauna înlocuite cu o serie de războaie, când cineva credea că poate călca în picioare Patria noastră. Mulțumită bărbaților ca Yegor, acest lucru nu va funcționa vreodată”.
sursa: www.observatornews.ro