Un tadjik și o ucraineancă, care dirijau o grupare de traficanți de droguri, reținuți cu 1 kg de heroină la ei

La data de 5 ianuarie curent, a fost reținut în flagrant un cetățean al Tadjikistanului cu vârsta de 42 de ani și o cetățeancă a Ucrainei de 39 de ani, în timp ce urmau să realizeze droguri de tip heroină, scrie tv6.md.

Reținerea celor doi a avut loc datorită intervenției angajaților Direcției investigații infracțiuni a INI al IGP, sub conducerea Procuraturii mun. Chișinău, oficiul Rîșcani.

Cei doi au fost reținuți în centru capitalei, în timp ce urmau să se întâlnească cu persoana căreia să-i transmită substanțele narcotice.

Din ghiozdanul femeii a fost ridicat un pachet de culoare galbenă, în care se afla 1 kg de masă solidă de culoare albă, învelită în polietilenă transparentă, expertiza confirmând că este vorba despre heroină.

Ambii fac parte dintr-o grupare criminală internațională, specializată în contrabandă cu heroină și intenționau să creeze o rețea de comercializare a heroinei și în Republica Moldova.

Valoarea drogurilor ridicate este de aproximativ 2.400.000 lei, un gram fiind vândut la prețul de 2400 lei către consumatori.

Drogurile au fost transportate pe cale de contrabandă din Federația Rusă.

Până la realizarea drogurilor, persoana din Tadjikistan închiriase un apartament în capitală, iar ucraineanca era cazată în hotel, după care urmau să meargă după următoarea partidă de droguri.

Ambele persoane au primit mandat de arest pentru 30 de zile.

Un adolescent care și-ar fi satisfăcut poftele sexuale cu bunica sa riscă șase ani de închisoare

Procuratura informează despre finalizarea urmăririi penale și transmiterea în instanța de judecată a cauzei penale de învinuire a unui tânăr de 18 ani, de comiterea infracțiunii de „viol, adică actul sexual neconsimțit, comis cu bună știință asupra unui membru de familie” (art. 171 alin. (2) lit. c) Cod penal), informează unica.md cu referire la un comunicat al Procuraturii Generale

Reieșind din actul de învinuire, la 28 decembrie 2023, în jurul orei 18:00, învinuitul, urmărind scopul satisfacerii poftei sexuale, a pătruns abuziv în locuinţa bunicii sale, amplasată într-un sat din centrul țării. Acolo, a imobilizat-o prin legarea membrelor superioare și a gurii şi profitând de imposibilitatea acesteia de a se apăra din cauza vârstei înaintate, a întreţinut cu ea acte și rapoarte sexuale neconsimțite.

Acesta și-a recunoscut integral vinovăția în comiterea infracțiunii.

În privinţa învinuitului a fost aleasă măsura preventivă obligarea de a nu părăsi țara pe un termen de 60 zile. Dacă acesta va fi recunoscut vinovat, el riscă o pedeapsă maximă de până la 6 ani de închisoare.

Preşedintele Columbiei interzice coridele

Președintele columbian Gustavo Petro a promulgat luni o lege care interzice coridele în țară, marcând astfel sfârșitul unei practici care era recunoscută de Constituție ca făcând parte din cultura națională, potrivit agenției AFP citate de g4media.ro.

În fața unei mulțimi adunate în arena de tauri din centrul orașului Bogota, redenumită Plaza Cultural La Santamaria, Gustavo Petro a sărbătorit adoptarea acestei legi, denumită „No more Olé”, menită să pună capăt, potrivit lui Petro, „dreptului de a ucide” animale ca formă de divertisment.

„Cultura, și cu atât mai puțin justiția, nu poate spune că este o cultură să ucizi ființe simțitoare, ființe vii, de plăcere”, a declarat Petro, referindu-se la o decizie a Curții Constituționale din 2018 care a permis luptele cu tauri în orașele și satele cu tradiție taurină.

Columbia se alătură astfel listei țărilor sud-americane care interzic coridele, precum Brazilia, Chile, Argentina, Uruguay și Guatemala.

În Ecuador, Franța, Mexic, Peru, Portugalia, Spania și Venezuela se organizează încă lupte cu tauri.

Se modifică regulile de intrare în Israel

Începând cu data de  1 august curent, Statul Israel modifică regulile de intrare pe teritoriul său pentru cetățenii statelor cu regim fără de vize, inclusiv cetățenii Republicii Moldova, scrie stiripesurse.md.

Astfel, Statul Israel pune în aplicare sistemul ETA-IL https://israel-entry.piba.gov.il/ de verificare prealabilă și pre aprobare a intrării și șederii în Israel a cetățenilor străini. Până la 1 august,  sistemul are caracter pilot, iar odată cu prima zi a lunii august, va funcționa ca sistem instituțional de verificare prealabilă a cetățenilor străini care doresc să viziteze Statul Israel cu diverse scopuri.

Potrivit autorităților israeliene, cetățenii străini ai statelor cu regim fără de viză nu vor putea intra pe teritoriul Statului Israel fără aprobarea prealabilă prin sistemul ETA-IL. Cetățenii străini care aplică prin acest sistem în luna iulie, perioadă pilot a sistemului, primesc aprobarea ce va rămâne valabilă timp de doi ani de zile.

În perioada proiectului pilot, adică până la data de 1 august, aplicarea pentru intrarea în Statul Israel este gratuită, iar după – verificarea prealabilă în scopul aprobării intrării pe teritoriul Statului Israel va costa 25 de NIS, aproximativ 120 de lei moldovenești.

Unii moldoveni preferă mai degrabă să plătească amenzi, decât să respecte regulile ani-COVID
Articolul anterior
Astăzi, creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc ajunul Sfântului Vasile cel Mare
Articolul următor