Un tânăr cântăreț din Rusia, luat cu forța de la rugăciune și dus la comisariatul militar

Trupele OMON (Detașamentul Mobil pentru Operațiuni Speciale) au descins la o moschee din orașul Kotelniki, în regiunea Moscova, i-au urcat într-un autobuz pe bărbații prezenți acolo și i-au dus la un comisariat militar în vederea înrolării, relatează meduza.io citată de adevarul.ro.

Cazul a fost făcut public de Mamut Useinov, finalist la o emisiune de divertisment difuzată de postul de stat Rossia-1. Potrivit acestuia, odată aduși la comisariat, bărbații săltați de trupele OMON au fost amenințați cu deschiderea unor dosare penale pe numele lor dacă nu semnează un contract cu Ministerul rus al Apărării.

„Vreau să anunț o încălcare flagrantă a legii de către un comisariat militar și trupele OMON. După rugăciunea de vineri, OMON a efectuat percheziții la o moschee situată în orașul Kotelniki și i-a luat pe toți bărbații care părăseau clădirea, inclusiv pe mine”, a scris Useinov pe contul său de Telegram.

Inițial, bărbații au fost urcați într-un autobuz sub pretextul verificării documentelor. Însă, după câteva ore de așteptare, au fost duși la comisariatul militar din Liuberțî.

„Acolo a fost organizată o comisie medicală. Am fost declarat apt pentru serviciul militar și transportat la punctul de înrolare a soldaților sub contract din orașul Balașiha. Spre seară ne-au anunțat pe toți că fie semnăm un contract pe un an, fie mergem la închisoare. Am auzit că vom fi trimiși cu toții în Districtul Militar Nord”, a mărturisit tânărul cântăreț.

„Cred că toate drepturile mi-au fost încălcate prin această procedură: m-au luat cu forța, nu am avut posibilitatea de a contesta decizia comisiei, nu am avut posibilitatea să ofer informații despre bolile și convingerile mele. Și, cel mai important, nu am primit o citație”, a concluzionat Marat Useinov.

Vladimir Zelenski, mesaj de pe aeroportul Gostomel, cucerit de ruși în prima zi de război: „Azi ne întâlnim aici prietenii. Nu vom permite Ucrainei să dispară”

Președintele Vladimir Zelenski s-a adresat poporului ucrainean, la 2 ani de la invazia militară a Rusiei împotriva Ucrainei, de pe aeroportul Gostomel, unde în urmă cu doi ani, pe 24 februarie 2022, au început bătăliile dintre armata ucraineană și parașutiștii ruși. Liderul de la Kiev și-a înregistrat apelul pe fundalul avioanelor distruse în timpul bătăliei, scrie BBC.

„De aici trebuia să înceapă aceleași „vom lua Kievul și Ucraina în 3 zile”. Acum doi ani am întâlnit aici trupele inamice. Doi ani mai târziu, ne întâlnim aici cu prietenii și partenerii noștri”, a spus Vladimir Zelenski.

Cuvintele lui Zelenski au fost însoțite de filmări din timpul întâlnirii de astăzi cu prim-ministra Italiei, Giorgia Meloni, premierul Canadei, Justin Trudeau, al Belgiei, Alexander de Croo, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Dragi oameni mari ai unei țări grozave, sunt extrem de mândru de fiecare dintre voi. Vă admir pe fiecare dintre voi. Eu cred în fiecare dintre voi. Orice om normal vrea să se termine războiul. Dar niciunul dintre noi nu va permite Ucrainei să dispară. De aceea, când vine vorba de încheierea războiului, adăugăm mereu: în condițiile noastre. De aceea, alături de cuvântul pace, există întotdeauna un alt cuvânt: drept. De aceea, în viitor, cuvântul independent va apărea mereu alături de cuvântul Ucraina. Pentru asta luptăm. Și vom învinge. În cea mai mare zi din viața noastră. Le mulțumesc tuturor soldaților noștri, oamenilor noștri și celor din întreaga lume care sunt alături de noi și de adevăr. Glorie Ucrainei!”, a declarat Vladimir Zelenski.

Amintim că Federația Rusă a invadat Ucraina în dimineața zilei de 24 februarie 2022, în ceea ce au numit atunci „o operațiune specială” de „denazificare” și „demilitarizare”. Acesta este cel mai mare atac al unui stat împotriva altui stat în Europa, de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Aeroportul militar Gostomel a fost cucerit de ruși chiar în prima zi a invaziei. Atunci Vladimir Zelenski a promis că aerodromul va fi cucerit, ceea ce s-a și întâmplat, mai târziu, în aceeași zi.

Moldova, alături de marea majoritate a țărilor lumii, inclusiv cele membre ale UE și SUA, a condamnat războiul declanșat de Putin în țara vecină, din prima zi de război.

Victimele războiului din Ucraina și Alexei Navalnîi, comemorați la Chișinău

Organizația de tineret a partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate – PAS Youth – a organizat un flashmob în fața Ambasadei Federației Ruse din Chișinău, sâmbătă, 24 februarie, zi în care se împlinesc 2 ani de la invazia militară declanșată de Rusia în țara vecină, Ucraina. Victimele războiului, precum și opozantul rus Alexei Navalnîi, moartea căruia a fost calificată de Occident ca fiind un omor la comanda lui Vladimir Putin, au fost comemorați cu flori și lumânări. Manifestanții, în frunte cu deputatul PAS Radu Marian, au ținut un minut de reculegere în memoria victimelor „regimului rus” și au condamnat agresiunea militară a acestuia.  

„Se împlinesc doi ani de la începutul invaziei barbare. Doi ani în urmă a început cel mai mare război din Europa, din ultimii 80 de ani. Putin este astăzi Hitler al secolului 21. Războiul din Ucraina nu este doar un război, este un război între lumea liberă și lumea dictaturii. Noi, în Moldova, putem să ne bucurăm în continuare de pace și liniște în mare parte datorită rezistenței ucrainenilor. Să nu uităm și să îi ajutăm, cum putem”, a declarat deputatul PAS Radu Marian, conform Newsmaker.

„La împlinirea a doi ani de la acest eveniment oribil, vreau să vă rog, să vă încurajez să sprijiniți poporul ucrainean cum puteți, dar cel mai important – să nu uitați cine se face vinovat”, a fost îndemnul președintelui Organizației PAS Youth, Mihai Șevciuc.

„Trebuie să ne punem întrebarea – ce vrem noi pentru Moldova? Vrem să pășim pe urmele Rusiei lui Putin, cum vor, de exemplu, socialiștii, care zboară la Moscova și pupă picioarele șefilor lor sau Șor, care este finanțat de Kremlin, sau Ceban, care este finanțat de FSB. Putem să alegem calea fricii, a dictatorii, sau putem alege calea prosperității, a libertății. Aceasta este principala întrebare, la care în curând va trebui să răspundem”, a spus, la rândul său, deputatul PAS Eugeniu Sinchevici.

Iulia Navalnaia îl acuză pe Vladimir Putin că „a luat ostatic” trupul neînsufleţit al soţului ei: „Se pare că uciderea nu a fost suficientă”

Iulia Navalnaia, care a promis să continue lupta soţului ei, Aleksei Navalnîi, mort într-o închisoare rusă, l-a acuzat sâmbătă pe preşedintele Vladimir Putin că a luat ostatic corpul neînsufleţit pentru a o forţa pe mama opozantului să accepte o înmormântare în secret.

„Nouă zile de când Putin mi-a omorât soţul, dar se pare că uciderea nu a fost suficientă, acum i-a luat ostatic corpul neînsufleţit, i-a umilit mama pentru a o forţa să accepte o înmormântare în secret”, a declarat văduva principalului adversar al Kremlinului, cu o voce tremurândă, într-un video online.

„Putin este cel care dă ordinele spunând: „Nu-l daţi înapoi, puneţi presiune pe mamă, zdrobiţi-o, spuneţi-i că trupul neînsufleţit al fiului ei se descompune””, a continuat ea.

De mai bine de o săptămână, Liudmila Navalnaia, mama opozantului, încearcă să recupereze rămăşiţele fiului ei care a murit pe 16 februarie într-o închisoare dintr-o regiune arctică îndepărtată unde Navalnîi era închis, relatează AFP, citată de Agerpres.

Potrivit acesteia, autorităţile au stabilit o condiţie pentru returnarea cadavrului, şi anume ca înmormântarea să fie secretă. Potrivit observatorilor, Kremlinul se teme că o înmormântare va deveni un eveniment public, mai ales că Rusia organizează alegeri prezidenţiale la jumătatea lunii martie, care ar urma să ducă la un nou triumf al lui Vladimir Putin.

„L-aţi torturat când era în viaţă, acum îl torturaţi şi după ce a murit”, a mai spus Iulia Navalnaia.

Preşedintele rus nu a reacţionat la moartea principalului său critic, care ispăşea o pedeapsă de 19 ani de închisoare şi a supravieţuit unei otrăviri.

Kremlinul a orchestrat, mai ales de la invadarea Ucrainei începută fix acum doi ani, o represiune nemiloasă împotriva tuturor criticilor săi.

Nuntă cu final neașteptat! O pereche de miri trebuie să plătească pagube uriașe după ce invitații au distrus localul de lux și l-au jefuit
Articolul anterior
Legumele, aparent sănătoase, care pot contribui la formarea colăceilor de grăsime pentru că aduc o încărcătură substanțială de calorii
Articolul următor