Un tânăr din Moldova, student la Iași, este liderul echipei care a creat inima artificială Mavis

Un tânăr în vârstă de 20 de ani din raionul Soroca, Robert Gatman, este liderul unei echipe care a creat inima artificială Mavis, care poate fi încărcată printr-un sistem wireless. Acesta este student în anul trei la Facultatea de Bioinginerie Medicală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.

Un moldovean împreună cu o echipă din Iași au creat o inimă artificialăFoto: Observatorul.md

La Soroca, acesta a fost unul dintre cei mai activi tineri voluntari, fiind consecutiv președinte la Consiliul Local al Tinerilor și Consiliul Raional al Tinerilor, transmite observatorul.md.

De mic copil el a vrut să se specializeze în cardiologie, dat fiind faptul că s-a născut cu o afecțiune cardiacă și cunoaște acest domeniu din perspectiva pacientului. Acesta susține că încă din școală i-au plăcut disciplinele realiste care, împreună cu pasiunea pentru medicină, l-au determinat să aleagă Facultatea de Bioinginerie Medicală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Iași.

„Toamna trecută, când eram în anul doi de studii, s-a ivit oportunitatea de a face parte dintr-o echipă de studenți ce are ca scop crearea unei inimi artificiale. Am decis să mă dedic acestui proiect, având și o doză de motivație în plus, așa cum vreau să ajut pacienții ce suferă de boli cardiace, pentru că am trecut și eu prin asta și cunosc cât de dificil este să fii limitat”, spune Robert. 

Astfel, datorită muncii, dar și colaborării cu echipa sa, Robert a creat inima artificială Mavis, numită în cinstea Centrului de inovare și transfer tehnologic din cadrul universității.

El spune că inima este concepută pentru pacienții cu insuficiență cardiacă avansată, care sunt în așteptarea unui transplant de cord. Aceasta înlocuiește ventriculele pacientului și preia funcția de pompare a sângelui. Robert precizează că inima este una durabilă, avansată și mică. Aceasta poate fi implantată chiar și copiilor. 

Sper deosebire de dispozitivele de pe piață, Robert menționează că el și echipa sa intenționează să ofere un nivel de autonomie și confort pacientului, prin alimentarea wireless a inimii artificiale, astfel pacientul nu va avea niciun cablu care să îi intre în torace, prezența căruia reprezintă sursa majoră de infecții și complicații.

„Anul trecut, rolul meu în echipă a fost de a face designul pompelor și testarea lor în mediu virtual, așa cum inima Mavis prezintă două pompe radiale puse în mișcare de un motor ce levitează magnetic, dimensiunea totală fiind de aproximativ 360 cm³ sau 60/60/100 mm. Cu acest dispozitiv am participat la Heart Hackathon, prima competiție internațională ce are ca scop dezvoltarea unei inimi artificiale. Finala concursului a avut loc în Dallas, SUA, unde am obținut premiul special pentru „Cea mai avansată idee”. Experiența în America a fost ceva extraordinar, așa cum am fost apreciați de către marii producători și experți în domeniul inimilor artificiale. Este un sentiment minunat să îți vezi munca recunoscută de către acești profesioniști. Și echipa noastră chiar a muncit mult, în ultimele săptămâni dinaintea plecării în America lucram până la 1-2 noaptea pentru a optimiza dispozitivul. Și a meritat. Totuși mai avem mult de lucru până când inima noastră va fi implantată și proiectul nostru este în continuă dezvoltare”, explică Robert Gatman.

Obiectivul echipei este de a aplica la granturi, așa cum, în 2024, planifică să înceapă testele pe animale. Iar în 10 ani, echipa vrea să fie deja pe piață.

Poate că Robert Gatman nu ar fi ajuns la astfel de rezultate, dacă doar s-ar fi resemnat cu boala și s-ar fi limitat în acțiuni și gândire. Acesta a decis că el va fi cel care nu doar are nevoie de ajutor, dar și îl va putea oferi oamenilor din întreaga lume. 

„În viață sunt lucruri pe care nu le putem controla, nu trebuie să lăsăm aceste aspecte să ne tulbure liniștea. Suntem asemenea actorilor pe o scenă, unde rolul nostru este să jucăm bine în interpretarea noastră, nu putem influența regia sau reacția publicului. Deci trebuie să ne concentram asupra a ceea ce putem controla: gândurile, acțiunile și atitudinea noastră față de evenimentele vieții”, a conchis Robert Gatman.

Agricultorii pot depune cereri pentru mai multe tipuri de subvenții până pe 19 decembrie

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) atenționează că, până pe 19 decembrie 2024, se desfășoară apelul II pentru subvenționarea în avans, subvenționarea postinvestiții și subvenționarea pe etape, transmite MOLDPRES.

Potrivit MAIA, subvențiile constituie 80% din valoarea proiectului eligibil și nu vor depăși 800 mii lei (40 mii euro). Acestea vor fi acordate pentru activitățile ce țin de prevenirea și de combaterea eroziunii solului, ameliorarea chimică a solurilor, conservarea și sporirea fertilității solurilor terenurilor agricole.

„Dosarul de solicitare a subvenției în avans urmează să fie depus de către solicitant la secția/serviciul teritorial al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, din aria în care solicitantul va efectua investiția. Criteriile de eligibilitate stabilesc că solicitant al subvențiilor poate fi persoana juridică/fizică sau unitatea administrativ teritorială de nivelul întâi, care deține teren în proprietate, posesie sau folosință, înregistrat în modul stabilit de lege, și urmează să implementeze proiectul într-o unitate administrativ – teritorială de nivelul întâi”, explică sursa citată.

Plățile vor fi efectuate în două tranșe: I Tranșă – 70% din valoarea subvenției, care va fi achitată în condiția prezentării dovezilor cofinanțării din partea Beneficiarului în proporție de cel puțin 20%, din valoarea proiectului investițional; II Tranșă – 30% din valoarea subvenției, se va efectua în baza cererii de debursare, la darea în exploatare a obiectului investiției și prezentarea actelor confirmative. 

Pachetul de documente necesar, ce urmează a fi depus, poate fi accesat pe site-ul AIPA la rubrica: Subvenții în avans – îmbunătățiri funciare 2024.

Îngrijorare la Bruxelles și NATO. ”România este importantă pentru Rusia. Călin Georgescu – un pericol și pentru Republica Moldova”

„Georgia. Republica Moldova. Acum România?”, scrie Politico în deschiderea unui articol în care susține că victoria ultranaționalistului Călin Georgescu din primul tur al prezidențialelor naște temeri că România ar putea aluneca într-o tabără pro-Moscova tot mai mare, scrie b1tv.ro.

Politico, despre semnalele de alarmă de la Bruxelles

Potrivit publicației, la Bruxelles sună semnalele de alarmă după victoria lui Călin Georgescu, un candidat pro-rus de extremă dreapta, care a apărut de nicăieri și a câștigat primul tur al prezidențialelor din România. 

Victoria șocantă a candidatului ultranaționalist stârnește temeri că Moscova ar putea încerca să atragă în tabăra sa România, membră a UE și a NATO, după alegerile contestate din Georgia și Republica Moldova.

„Rezultatul acestui candidat tăcut, dar extremist, pro-rus face parte din războiul hibrid al Rusiei împotriva democrației europene”, a declarat eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan.Ce spune un analist străin despre victoria lui Călin Georgescu.

Într-adevăr, continuă Politico, rezultatul surprinzător din România coincide cu încercări mai ample ale Rusiei de a aduce țări din UE sau din vecinătatea sa în tabăra pro-Moscova.

Observatorii au lansat avertismente cu privire la eforturile ruse de influențare a recentelor alegeri din Republica Moldova și Georgia. Între timp, liderii din Ungaria și Slovacia, două state UE, susțin deja viziuni pro-ruse. Lor li s-ar putea alătura în curând și Cehia, dacă fostul premier Andrej Babis câștigă alegerile parlamentare de anul viitor.

Ce spune un analist străin despre victoria lui Călin Georgescu și intențiile rușilor

„Dacă urmărești ce fac rușii în această regiune, știi că România este super importantă pentru ei. Planul lor este să taie România de la Marea Neagră… este manualul rusesc obișnuit”, susține Milan Nic, analist al Consiliului german pentru relații externe.

Îngrijorările despre un posibil amestec – încă nedovedit – al Rusiei în alegerile din România sunt alimentate de faptul că Georgescu a câștigat primul tur cu un scor de 22,94%, chiar dacă nu s-a bazat pe susținerea unui partid, iar sondajele au ratat ascensiunea sa.

„Este produsul vidului (din politica românească) și probabil al banilor rusești. Dacă poți să cheltui atâția bani pe TikTok din senin, ridică semne de întrebare”, a adăugat Milan Nic.

Poliția verifica condițiile de exploatare a vehiculelor implicate în transportul călătorilor și al mărfurilor

Până la 30 noiembrie, polițiștii desfășoară campania „Truck&Bus”, cu scopul de a verifica condițiile de exploatare a vehiculelor implicate în transportul călătorilor și al mărfurilor, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Va fi verificată respectarea reglementărilor de siguranță și conformitate a mijloacelor de transport, cu o atenție specială asupra următoarelor aspecte:

Exploatarea vehiculelor echipate cu surse de lumină de tip (Xenon) sau (LED), care nu sunt conforme cu modelele prevăzute.
Nerespectarea reglementărilor privind transportul mărfurilor și amplasarea neautorizată a publicității pe autovehicule.
Utilizarea mijloacelor de transport cu portierele din față umbrite.
Nerespectarea numărului prevăzut de călători și reutilarea mijloacelor de transport fără coordonarea poliției.
Exploatarea vehiculelor dotate cu dispozitive sonore și luminoase neconforme cu reglementările pentru trafic.

Prin această acțiune, ne dorim să contribuim la creșterea siguranței și să protejăm participanții la trafic.

Ministra Sănătății participă la sesiunea Comitetului Executiv al OMS din Geneva
Articolul anterior
Ziua moașei, o tradiție din străbuni, a fost marcată la Muzeul Național de Etnografie
Articolul următor