Un tânăr dispărut cu cinci luni în urmă, a fost găsit într-o fântână

Descoperire macabră în satul Lunga, raionul Florești. Un tânăr dispărut acum cinci luni a fost găsit mort într-o fântână din apropierea propriei locuințe.

separator
Trupul neînsuflețit al acestuia a fost descoperit ieri de un locuitor din sat, care a și alertat poliția.

Fratele tânărului mort l-a identificat după haine.

Urmează a fi efectuată o expertiză medico-legală, care va stabili circumstanțele exacte în care a murit tânărul. Poliția investighează cazul.

sursa: www.realitatea.md

Euro, câştigătorul surpriză al turbulenţelor de pe pieţele globale provocate de tarifele impuse de Trump

Euro a devenit câştigătorul neaşteptat al recentelor turbulenţe de pe pieţele financiare provocate de tarifele comerciale impuse de preşedintele Donald Trump, atingând un maxim al ultimilor trei ani faţă de dolar, în contextul în care Europa este percepută tot mai mult drept un refugiu sigur în haosul economic global, relatează Reuters.

Creşterea euro este alimentată de temerile tot mai mari ale investitorilor globali în privinţa activelor americane, determinându-i să îşi vândă deţinerile şi să îşi repatrieze capitalurile.

În Europa, aceste fluxuri susţin aprecierea monedei unice.

”Fluxurile de capital au devenit mult mai mari decât cele comerciale. Dacă guvernul SUA face ca acţiunile să scadă şi reduce profitabilitatea companiilor americane, trebuie să ne întrebăm dacă restul lumii mai doreşte să-şi plaseze banii în obligaţiuni sau acţiuni americane,” a declarat Kit Juckes, strateg valutar-şef la Societe Generale.

Euro s-a apreciat cu peste 5% faţă de dolar de la 1 aprilie, cu o zi înainte ca Trump să introducă tarife vamale de bază de 10% pentru toate economiile şi taxe suplimentare de 20% pentru Uniunea Europeană.

Decizia de joi a preşedintelui american de a suspenda aplicarea acestor tarife pentru 90 de zile a provocat cea mai mare creştere zilnică a euro din 2015 încoace.

Vineri, euro a depăşit pragul de 1,14 dolari, susţinut de creşterea declanşată în urmă cu câteva săptămâni, după ce Germania a anunţat un plan masiv de cheltuieli.

Deşi un euro puternic este privit de unii oficiali ca semn al consolidării statutului monedei ca jucător global, analiştii avertizează că aprecierea monedei unice poate afecta exportatorii europeni, care au beneficiat până acum de un euro mai slab în perioadele de încetinire economică globală.

Aprecierea euro este generalizată: moneda a atins un maxim de 17 luni faţă de lira sterlină şi se află la cele mai ridicate niveluri din ultimii 11 ani faţă de yuanul chinezesc, atingând un record şi în raport cu un coş ponderat de valute.

Valute considerate sigure precum yenul japonez şi francul elveţian s-au apreciat de asemenea. Totuşi, spre deosebire de aceste monede, euro tinde să se deprecieze în perioade de stres financiar, ceea ce face această evoluţie şi mai surprinzătoare.

La începutul anului, euro se tranzacţiona în jurul valorii de 1,03 dolari, iar mulţi analişti anticipau o scădere sub pragul de 1 dolar dacă ar fi fost impuse tarife vamale. Aceste aşteptări sunt acum reevaluate semnificativ.

Repatriere masivă de capita

lExistă şi un volum mare de active americane care pot fi vândute: deţinerile străine de active din SUA au crescut de la 13 trilioane de dolari în urmă cu un deceniu la 62 de trilioane în 2024, în contextul în care investitorii au fost atraşi de performanţele superioare ale acţiunilor, obligaţiunilor şi imobiliarelor americane.

Zona euro deţine cea mai mare parte a acestor active străine denominate în dolari, potrivit datelor furnizate de Adam Pickett, şeful strategiei macro globale la Citi.

”Această tendinţă poate continua atâta timp cât durează reorientarea capitalurilor,” a declarat Pickett, comparând situaţia actuală cu cea din 2022, când acţiunile europene le-au depăşit pe cele din indicele S&P 500 pentru aproximativ şase luni, iar euro s-a apreciat cu aproximativ 10%.

Totuşi, o schimbare structurală pe termen lung în ceea ce priveşte deţinerea activelor americane este mai greu de anticipat.”

Europa, refugiu aparent mai sigur

Politicianul François Villeroy de Galhau, membru al Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene, a declarat joi că politicile lui Trump au erodat încrederea în dolar.

”Slavă Domnului că Europa a creat euro acum 25 de ani,” a spus el.

Aprecierea euro ar putea continua.

”Un curs de 1,25 dolari pentru euro este o posibilitate reală,” a declarat Vasileios Gkionakis, economist-şef la Aviva Investors, invocând atât fluxurile de refugiu, cât şi planul de cheltuieli anunţat de Germania.

Un euro mai puternic i-ar putea permite Băncii Centrale Europene să menţină dobânzile scăzute, chiar dacă tarifele vor alimenta inflaţia.

Un euro puternic are şi efecte negative

”În mod normal, atunci când ciclul economic global este slab, euro se depreciază, ceea ce funcţionează ca o supapă de siguranţă pentru economia europeană. Acum acest mecanism nu mai funcţionează, iar acest lucru ar putea genera un risc suplimentar pentru acţiunile europene,” a declarat Mathieu Savary, strateg-şef pentru Europa la BCA Research.

Fetița de 10 ani din Strășeni, care s-a rătăcit în pădure, a fost găsită

Toate subdiviziunile Poliției Naționale au fost implicate inclusiv dronele, localnicii și voluntarii, după ce a fost sesizată ieri în jurul orei 19:15 despre dispariția unei fetițe de 10 ani, care s-a pierdut în timpul unei competiții naționale organizată în pădurea dintre localitățile Căpriana și Ciobanca din raionul Strășeni.

Din fericire, fetița a fost găsită la o distanță de 20 km de la locul dispariției, în jurul orei 22.00 Copila a reacționat la strigăte și a venit în întâmpinarea polițiștilor.

„Mulțumim polițiștilor, colegilor din subdiviziuni și tuturor persoanelor care ni s-au alǎturat. În aceastǎ noapte am demonstrat repetat cǎ #Împreunǎ_reușim!

Colegii noștri urmează să stabilească toate circumstanțele, iar fetița va fi consultatǎ de specialiști.”, este scris pe pagina oficială a Poliției Naționale.

AMINTIM:

IERI, competiția a început la ora 13:00, fiind implicați 150 de copii și 50 de adulți din diferite localități, organizați pe grupuri, fiecare participant având harta cu traseul de deplasare.

În jurul orei 16:00 organizatorii au observat ca minora nu a ajuns la finish, moment în care individual au pornit căutările, mai tirziu solicitând ajutor la 112.

Fetița este din raionul Sîngerei și nu avea la ea telefon sau un alt dispozitiv de localizare. 

Polițiștilor li s-au alăturat mai mulți localnici și pădurarii. 

Boxerul ucrainean Volodimir Mandziuk a murit pe front

Pugilistul Volodimir Mandziuk, maestru al sportului şi membru al Forţelor Armate Ucrainene, a murit pe front. Federaţia Ucraineană de Box făcut anunţul în social media, potrivit Ukrinform, scrie News.ro.

„Volodimir Mandziuk, cu indicativul Vokha, se întoarce acasă la Ternopil „pe un scut”. Un maestru al sportului în box, un cursant al clubului Ring, un multiplu campion şi medaliat la turnee naţionale şi internaţionale, şi un campion al Ucrainei printre studenţi. Un luptător în ring, un războinic neînfricat pe câmpul de luptă”, se arată în mesajul federaţiei ucrainene.

Federaţia menţionează că Volodimir a fost „un om adevărat – onest, de încredere şi sincer”. „Iubea viaţa, avea aspiraţii mari, obiective înalte şi realizări semnificative. A fost respectat de prietenii săi, apreciat de camarazii săi şi a servit drept model de tărie de spirit pentru tineri”.

Mandziuk s-a alăturat Forţelor pentru Operaţii Speciale ale Forţelor Armate ale Ucrainei în toamna anului 2024.

Militarul a murit în luptă la 9 aprilie şi va fi înmormântat la Ternopil în 13 aprilie.

Concursul Eurovision Song Contest 2019 ar putea fi anulat?
Articolul anterior
Mama are 57 de ani, iar fiica, 34, dar arată ca două surori!
Articolul următor
Close menu