Un tânăr a inventat sandalele ajustabile, pentru milioane de copii săraci din lume

Deși este greu de crezut, un tip a inventat sandale care se măresc, odată cu creșterea piciorului, pentru copiii din alte colțuri ale lumii, care trăiesc în sărăcie. Kenton Lee locuia și lucra, în anul 2007, în Nairobi – Kenya. Bărbatul a observat o fetiță care purta încălțăminte care îi era prea mică.

separator

Partea din față a sandalelor era tăiată complet, iar degetele de la picioare se mișcau deasupra marginilor. Alți copii din orfelinatul unde se afla în voluntariat, depășiseră, de asemenea, numărul încălțămintei.

Copiii primiseră un transport de donații cu încălțăminte, dar pentru că trecuse mult timp de atunci, picioarele le crescuseră și, evident, sandalele le rămăseseră mici. Pe lângă riscul de a călca pe obiecte ascuțite, copiii din țările defavorizate sunt expuși riscului de a lua paraziți sau infecții provenite din sol. Dacă se îmbolnăvesc, trebuie să renunțe la școală și să nu-și poată ajuta familiile.

Lee s-a gândit că ar fi tare dacă ar exista încălțăminte ajustabilă, pentru ca cei mici să aibă mereu încălțăminte potrivită mărimii picioarelor lor.

Ăsta a fost punctul de start pentru proiectul „The Shoe That Grows” – o organizație non profit, creată pentru copiii ce trăiesc în condiții extreme de sărăcie. În parteneriat cu compania de dezvoltare a pantofilor „Proof of Concept” din Portland-Oregon, Lee și echipa lui au lansat primul lot oficial de 3.000 de pantofi în toamna anului 2014.

În prezent, fiecare pereche arată ca o sanda robustă și este realizată din curele de piele și tălpi de cauciuc comprimate, un material similar celui folosit în anvelope. Vin în două dimensiuni – mici, potrivite celor de la grădiniță până la clasa a patra, și mari, pentru celor din clasa a cincea până la clasa a noua, ajustate în trei locuri. Curelele de pe călcâi și degetul mare reglează lungimea pantofului, în timp ce două pe fiecare dintre ele permit lățimi diferite. Pantofii se pot extinde până la cinci dimensiuni și pot dura cel puțin cinci ani.

În vara lui 2012, Lee și soția lui, Nikki, au luat 100 de prototipuri la patru școli diferite din Kenya și au lăsat copiii să le poarte și să le testeze timp de aproximativ un an.

Echipa a luat în considerare feedback-ul copiilor cu privire la cum se potriveau și ce confort ofereau și a produs primul lot în 2014, care s-a și vândut complet. Cea mai mare cerere vine din țări precum Kenya, Uganda, Rwanda și Haiti.

sursa

Poliţiştii români de frontieră au reținut un moldovean, căutat de autorităţile din Italia

Poliţiştii români de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat şi reţinut un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, căutat de autorităţile din Italia, care era condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat, scrie punctul.md.

În ziua de 02 decembrie a.c, în jurul orei 03.10, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa – ITPF Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în țară, pasager într-un mijloc de transport, un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, în vârstă de 34 de ani.

La controlul de frontieră, polițiștii români de frontieră au constatat că pe numele bărbatului era o alertă de punere în aplicare a unui mandat de arestare şi predare sau extrădare emis de autorităţile din Italia, din data de 25.11.2024, acesta fiind condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat.Persoana în cauză a fost predată unei echipe operative din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului Județean de Poliție Vaslui în vederea luării măsurilor legale ce se impun.

Percheziții la o companie de construcții. Acțiunile vizează darea în exploatare a unui imobil

Ofițerii și procurorii anticorupție efectuează astăzi acțiuni de urmărire penală într-o cauză pornită pe faptul confecționării, deținerii și folosirii documentelor oficiale false pentru darea în exploatare a unui imobil din municipiul Chișinău, transmite MOLDPRES.

Informația a fost confirmată pentru agenție de purtătorul de cuvânt al Centrului Național Anticorupție, Angela Starinschi.Alte detalii vor fi oferite ulterior. 

Facturi mai mari la gaz din decembrie: Noul tarif a intrat în vigoare

Începând cu 1 decembrie, consumatorii vor plăti cu 3,62 lei mai mult pentru fiecare metru cub de gaz, noul tarif fiind de 16,74 lei, comparativ cu 13 lei și 12 bani anterior, scrie safenews.md.

Se întâmplă după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat majorarea tarifului în cadrul unei ședințe care a durat o oră, justificându-se prin creșterea prețurilor pe bursele europene.

Directorul ANRE, Alexei Taran, a menționat că decizia a fost influențată de majorările internaționale ale prețurilor, afectând astfel costurile de achiziție ale gazelor de către furnizorii de serviciu public, în special SA Moldovagaz.

Deși tariful aprobat este mai mic decât cel solicitat de Moldovagaz, de 17,47 lei, ANRE a avertizat că există posibile noi scumpiri în viitor, cu perspective de menținere a prețurilor ridicate pentru primul trimestru din 2025.

Trucul lui Nicole Kidman pentru a-și menține silueta suplă
Articolul anterior
Video. Cum s-a produs groaznicul accident din Rusia, în care au murit șase cetățeni moldoveni
Articolul următor