Un tânăr moldovean pescuiește crabi în Marea Barents: are una dintre cele mai grele și plătite meserii din lume

Un tânăr moldovean face una dintre cele mai grele munci din lume, pe bani mulți. Renat are 26 de ani, iar de 6 ani cutreieră apele din Marea Barents pe nave de pescuit crabi. Îndură bezna polară a iernii și temperaturi de -30 de grade, dar spune că îi place ceea ce face.

Toate sacrificiile sunt pentru a pune pe mesele asiaticilor, piața lor principală de desfacere, una dintre cele mai gustoase cărnuri din lume, cea de crab.

Tânărul a decis să plece în Norvegia la vârsta de 20 de ani, ca să se angajeze ca pescar. A făcut un curs în Rusia, la care a învățat regulile de siguranță pe un vapor, cum să stingă un incendiu, să evacueze nava în caz de pericol, să folosească un echipament de salvare și cum se acordă primul ajutor. După cele cinci zile a dat un examen și a primit un certificat valabil cinci ani.

Așa a ajuns la bordul unui vas norvegian. Baza sa este în Kiberg, în regiunea Finnmark din nordul Norvegiei. Aceasta este învecinată cu Finlanda și Rusia.

Când pornește la lucru, nava merge la 1.400 de kilometri distanță de țărmul norvegian, în Marea Barents.

De la coasta Norvegiei până la locul în care trăiesc crabi sunt aproximativ 800 de mile marine, adică aproximativ 1.400 km. Nava merge până la locul de pescuit câteva zile. Vremea este diferită. Cele mai mari furtuni apar în toamnă. Iarna și primăvara, Marea Barents este acoperită de gheață.

După ce ajung la locul de pescuit, prind crabi timp de 4-5 săptămâni și apoi merg din nou la țărm pentru câteva zile pentru a descărca produsele și pentru a alimenta cu combustibil. Chiar și cu regulile stricte de la centru, cetățenii acestui stat plutitor sunt mulțumiți că primesc bani buni. Un pescar de crab cu experiență poate lua peste 7.000 de euro pe lună, iar dacă are pregătire maritimă, tehnică, și de câteva ori mai mult.

Tânărul face parte dintr-o echipă internațională: trei români, mai mulți bulgari, moldoveni, polonezi, lituanieni și germani și, bineînțeles, norvegieni, care sunt 51% din componența unui vas, așa cum cere legislația. Multiculturalitatea i-a schimbat lui Renat viziunea despre viață. A văzut că oamenii sunt la fel peste tot și visează aceleași lucruri.

Poți citi interviul integral pe www.libertatea.ro.

Ceslav Ciuhrii, pe coperta revistei DAS: „Voi trăi în Satul German”

Omul de afaceri Ceslav Ciuhrii, care construiește de la zero „Satul German”, o suburbie nouă a municipiului Chișinău, spune că va locui și el acolo. Antreprenorul apare pe coperta ultimului număr al reviste de arhitectură și design DAS.

Foto: Ceslav Ciuhrii

„Voi dori să locuiesc aici (Satul German n.r.)? Bineînțeles! Aici va fi casa mea, amplasată într-o zonă în care deja se desfășoară prima etapă a lucrărilor de construcții”, a spus Ciuhrii într-un articol publicat în DAS.

Ultimul număr al revistei DAS, dedicat „Satului German”, a fost lansat la sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul unui eveniment organizat de „Satul German”. Tot atunci au fost premiați și câștigătorii unui concurs de design interior organizat pentru birourile de arhitectură și studiourile de design. Aceștia au realizat proiecte pentru câteva tipuri de locuințe din „Satul German”: apartamentul de tip penthouse, locuința de tip duplex mic, duplex mare și casa individuală. Lucrările lor ne ajută să înțelegem cum poate arăta inclusiv interiorul locuințelor din „Satul German”, nu doar exteriorul.

„Ne-am propus, astfel, să le dăm o mână de ajutor și niște idei bune viitorilor locuitori ai „Satului German” pentru etapa când își vor amenaja locuințele”, a scris Ceslav Ciuhrii pe Facebook despre concurs.

„Satul German” este considerat cel mai important proiect imobiliar al Republicii Moldova din ultimii 30 de ani. Va fi amplasat într-o zonă verde și cu aer curat, în preajma bulevardului Dacia, la ieșirea din capitală. Conceput după modelul suburbiilor europene, Satul German va avea cea mai bogată și modernă infrastructură, se va întinde pe o suprafață de 800 mii mp și va avea doar 38 de blocuri de până la cinci etaje și 800 de vile, construite conform celor mai înalte standarde europene de eficiență energetică. Va avea inclusiv școală și grădiniță moderne, spital, centru de fitness, centru comercial și tot ceea de ce are nevoie o familie pentru confort.

Rusia anunță expulzarea a 34 de diplomați francezi

Ministerul rus de Externe a anunțat miercuri despre explulzarea a 34 de diplomați francezi, ca represalii pentru cei 35 de diplomați ruși trimiși acasă de Franța la începutul lunii aprilie.

Administrația Emmanuel Macron a anunţat atunci decizia de expulzare a „numeroşi” diplomaţi ruşi, într-o acţiune coordonată cu Germania şi cu alte naţiuni occidentale, pe fondul tensiunilor generate de invazia militară rusă în Ucraina, scrie b1tv.ro.

Rusia reacționează la expulzarea diplomaților săi

Ambasadorul Franței din Moscova a fost chemat miercuri la Ministerul de Externe al Rusiei și a primit o notă în care se spunea că „34 de angajați ai instituțiilor diplomatice franceze din Rusia au fost declarați persona non grata”, se arată într-un comunicat al diplomației ruse.

Aceștia trebuie să părăsească Rusia în termen de două săptămâni, potrivit aceleiași surse.

Activitățile diplomaților ruși, în contradicţie cu „interesele noastre de securitate”

Oficiali guvernamentali de la Paris au declarat, sub protecţia anonimatului, că Franţa va expulza 35 de diplomaţi ruşi.

„Franţa a decis, în această seară, să expulzeze numeroşi membri ai personalului rus cu statut diplomatic din Franţa, ale căror activităţi intră în contradicţie cu interesele noastre de securitate”, a comunicat Ministerul francez de Externe, potrivit unui comunicat.

„Această acţiune se înscrie într-un demers european. Prima noastră responsabilitate este întotdeauna să garantăm securitatea cetăţenilor francezi şi a europenilor”, a subliniat Ministerul de Externe de la Paris.

Ucraina a confiscat aproape toată averea oligarhului rus Mihail Fridman, estimată la 12,9 miliarde $: „Nu am din ce trăi”

Un tribunal ucrainean a decis luni confiscarea unor active în valoare de 12,4 miliarde de grivne (420 de milioane de dolari) ale oligarhului rus Mihail Fridman, scrie Agerpres. Anunţul a fost făcut luni de procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova.

Venediktova a scris pe Facebook că activele respective sunt titluri la companii cipriote care sunt păstrate în Ucraina.

Oligarhul rus de origine evreiască Mihail Fridman a fost sancţionat de Uniunea Europeană în cadrul răspunsului UE la invazia militară rusă din Ucraina.

Născut în Ucraina şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, Fridman a negat orice legături financiare sau politice cu preşedintele rus Vladimir Putin.

nvazia rusă în Ucraina, lansată pe 24 februarie, a scos în evidenţă presupuse legături ale evreilor ruşi bogaţi, precum Roman Abramovici, cu liderul de la Kremlin. 

Fridman se plângea că nu poate trăi cu 2.500 de lire pe lună

Mihail Fridman declara, în luna martie, că din cauza sancțiunilor trăiește “în arest la domiciliu”. Oligarhul s-a plâns că suma de 2.500 de lire sterline care i-ar fi alocată nu îi poate susține stilul de viață, scrie Business Insider, citată dxe observatornews.ro. 

Ronaldinho, în doliu. Mama fotbalistului a murit după ce s-a infectat cu noul coronavirus
Articolul anterior
Ultima lună de iarnă se încheie cu temperaturi de primăvară. Vezi prognoza meteo!
Articolul următor