Un tânăr muncitor, de 22 de ani, a căzut de la etajul 10 la un bloc în construcție

Un muncitor, de 22 de ani, a murit după ce a căzut de la etajul 10 al unui bloc aflat în construcţie. Accidentul de muncă a avut loc pe bulevardul Moscova.

separator

Şeful de şantier susţine că victima efectua lucrări de zidărie, iar rudele şi colegii de lucru spun că nenorocirea putea fi evitată dacă erau să fie respectate normele de securitate.

” – Am văzut, când a căzut jos cu tot cu cărămidă . Apoi, m-am dus lângă el şi am stat. O bucată de timp nu avea nicio reacţie. Pe urmă a mai răsuflat. – Avea cască de protecţie, curele? – Nu avea nimic”. „Am acordat un oarecare ajutor, care s-a putut de acordat. Am chemat salvarea. Salvarea a venit în 10-15 minute. S-a constatat decesul”, a spus şeful de şantier, Dumitru Buzan.

Tânărul era originar din satul Bahmut, raionul Călăraşi. Iar vestea că a murit a căzut ca un trăsnet peste părinţi. „Şeful nu vrea să vorbească cu noi. S-a ascuns. De ce s-a ascuns?! Că nu a fost totul în regulă cu tehnica securităţii”, a spus mama victimei, Elena Bădărau.

Tânărul lucra de două luni pe şantier. El era fericit că-şi putea întreţine concubina şi băiatul de un an şi jumătate. Bărbatul aştepta cu nerăbdare luna august, atunci când iubita sa trebuia să-l facă tată pentru a doua oară. Acum, tânăra mămică este sfâşiată de durere.

Poliţiştii au iniţiat un proces penal în acest caz. De asemenea, o anchetă a fost pornită şi de Inspectoratul Muncii.

sursa: www.publika.md

Aduceau droguri din Franța prin colete cu produse alimentare și de uz casnic: Patru persoane implicate, douǎ reținute

Un grup infracțional, specializat în comercializarea cocainei pe teritoriul Republicii Moldova, a fost destructurat. Activitatea infracțională a grupului, format din patru persoane cu vârstele cuprinse între 30 și 40 de ani, a fost documentat timp de jumătate de an de ofițerii Direcției investigații „Centru” și cei de urmărire penală ai INI, în comun cu procurorii PCCOCS, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Drogurile erau  introduse clandestin pe teritoriul Republicii Moldova prin intermediul mijloacelor de transport care activau pe rutele internaționale, camuflate în produse alimentare și de uz casnic, cu ulterioara realizare în Republica Moldova.

Doi suspecți au fost reținuți pentru 72 de ore  și beneficiază de prezumția nevinovăției la acest stadiu al investigațiilor, iar unul este cercetat în stare de libertate, iar celǎlalt se ascunde în Franța și urmează sǎ fie anunțat în căutare.

Cei trei au fost reținuți cu suportul colegilor din cadrul  Inspectoratului Național de securitate Publică.

În cadrul perchezițiilor la domiciliul acestora în Chișinău, ofițerii de investigații au depistat pachețele cu droguri de tip cocainǎ, cântare electronice și pachețele zip-lock pentru ambalarea drogurilor, bancnote de euro și dolari false și acte cu semne evidente de falsificare.

Valoarea drogurilor ridicate sunt estimate la circa 200 de mii lei.

Conform legislației în vigoare persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă pedeapsă cu închisoare pe un termen de la 7 la 15 ani.

ALARMANT: 60% din elevii de gimnaziu au note negative la o testare la tematică desfășurată în luna noiembrie 2024

Aproximativ 60% din elevii de gimnaziu care au participat la o testarea la matematică au primit note sub cinci și riscă să pice la un eventual examen la finalul treptei gimnaziale. Potrivit rezultatelor accesate de Europa Liberă, rata de promovare la clasa a VIII-a a fost de 44,8% și nota medie – 3,88, iar la clasa a IX-a – 37% și, respectiv, nota 3,56.

Testele organizate pe 27 și 28 noiembrie 2024 au fost la două probe. La limba și literatura română și-au testat cunoștințele 14 781 de copii, iar la matematică – 18 212. Despre asta a scris presa.

Astăzi, Ministerul Educației și Cercetării a venit cu precizări:

”Ministerul Educației și Cercetării (MEC) precizează că rezultatele prezentate pe parcursul zilei de ieri de mai multe surse mass-media nu reprezintă rezultatele pretestării la matematică, ci ale unei testări tematice desfășurate în luna noiembrie 2024 pentru elevii claselor a VIII-a și a IX-a.

Scopul acestei testări a fost evaluarea progresului elevilor în însușirea materiei din perioada septembrie – noiembrie și este pentru prima dată când o astfel de evaluare centralizată la nivel național a fost organizată de MEC și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare. În octombrie 2024, MEC a aprobat o metodologie privind organizarea și desfășurarea testărilor tematice în învățământul general, cu scopul de a evalua implementarea curriculei și conformitatea procesului educațional cu politicile actuale. Astfel de testări tematice vor fi organizate în fiecare semestru pentru a monitoriza progresul elevilor și a identifica eventualele dificultăți.

Rezultatele obținute reflectă tendințele observate la testarea internațională PISA, care arată că unul din doi elevi din Republica Moldova nu atinge nivelul minim de competență la matematică.

Ministerul Educației și Cercetării mai anunță că pretestarea propriu-zisă la matematică pentru elevii claselor a IX-a va avea loc pe 27 februarie 2025.

Pentru a ajuta elevii de clasa IX să se pregătească de examenul la matematică, MEC va implementa în perioada următoare un program remedial pentru 6000 de elevi care vor beneficia de ore gratuite la această disciplină. Totodată, MEC și ANCE, cu sprijinul PNUD și UNICEF au lansat campania „Matematica de la egal la egal” în cadrul căreia 600 de elevi din clasele de liceu vor ajuta colegii din clasa IX-a să se pregătească de examenul de absolvire a gimnaziului.”, se arată în comunicatul instituției.

Peste 1.500 de șoferi surprinși fără centură sau folosind telefonul la volan, chiar în prima săptămână de monitorizare intensificată

În doar o săptămână de la ajustarea sistemului de monitorizare a traficului, camerele video au detectat peste 1.500 de încălcări legate de necuplarea centurii de siguranță și utilizarea telefonului mobil în timpul șofatului, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Poliția reamintește că scopul acestui sistem nu este sancționarea conducătorilor auto, dar creșterea siguranței și disciplinei rutiere, și cel mai important- prevenirea tragediilor în trafic.

Poliția recomandă tuturor șoferilor:

Să cupleze întotdeauna centura de siguranță;

Să evite utilizarea telefonului mobil în timpul conducerii;

Să respecte cu strictețe regulile de circulație pentru siguranța proprie și a celorlalți participanți la trafic.

Salată de dovlecei
Articolul anterior
Imagini inedite, din culisele producției noului videoclip al Cleopatrei Stratan!
Articolul următor