Un tren nuclear rusesc ar fi pornit spre Ucraina. Putin ar putea testa o armă nucleară în Marea Neagră, avertizează NATO

Președintele Vladimir Putin vrea să-și demonstreze disponibilitatea de a folosi arme de distrugere în masă, printr-un test nuclear la granițele Ucrainei, relatează The Times, care precizează că NATO și-a avertizat membrii să fie în alertă.

Kremlinul este pregătit de o escaladare semnificativă, deoarece Rusia pierde teren pe câmpul de luptă. Temerile legate de sugestiile anterioare ale lui Putin că ar putea recurge la astfel de tactici au crescut luni, după apariția unor informații despre un tren operat de divizia nucleară secretă cu destinația Ucraina, notează stiriletvr.ro

Konrad Muzyka, un analist de apărare din Polonia, a declarat că trenul, depistat în centrul Rusiei, era legat de cea de-a 12-a direcție principală a Ministerului rus al Apărării și că era „responsabil pentru munițiile nucleare, depozitarea, întreținerea și transportul acestora către unități”.

O sursă înaltă din domeniul apărării a spus pentru The Times că o demonstrație a pregătirii lui Putin de a folosi arme nucleare ar putea avea loc în Marea Neagră.

Submarinul „Belgorod”

Deși credea că o asemenea demonstrație de forță ar fi mai probabilă, sursa a precizat că „nu este imposibil” ca Putin să tragă cu o armă nucleară tactică în Ucraina. Dacă va alege să facă acest lucru, se va confrunta cu un risc semnificativ. „Ar putea rata și să lovească accidental un oraș rusesc aproape de granița cu Ucraina, cum ar fi Belgorod”, a subliniat sursa.

Sursa citată de The Times au declarat că NATO a trimis un raport membrilor și aliaților săi „alertându-i asupra faptului că se așteaptă ca Rusia să testeze torpila cu capacitate nucleară Poseidon, posibil în Marea Neagră, pe care o controlează. În timp ce oficialii de la Washington elaborează posibile scenarii de răspuns, NATO a raportat că submarinul nuclear K-329 Belgorod se îndreaptă spre Arctica, după ce a devenit operațional în iulie.”

Submarinul „Belgorod”, care ar fi „dispărut” de la baza sa din Siberia și s-ar îndrepta spre Arctica, are o lungime impresionantă de 185 de metri, a fost lansat în urmă cu doar câteva luni și transportă torpile Poseidon ce pot avea încărcătură nucleară.

Cu 20 de metri lungime și 2 metri diametru, aceste torpile, denumite și „arma Apocalipsei”, sunt de 30 de ori mai mari decât unele obișnuite și au o rază de acțiune de 10.000 de kilometri.

Profesorul Andrew Futter, expert în arme nucleare la Universitatea din Leicester, a spus că submarinul nuclear ar putea îndeplini diverse funcții tactice și este mult mai mult decât o simplă platformă de livrare nucleară. El a sugerat că, la fel ca în cazul trenului, Rusia încearcă să trimită un avertisment Occidentului să nu mai amestece în conflict.

Kaliningrad

Exercițiile tactice ale formațiunilor de rachete ale Flotei Baltice ce folosesc sistemele de rachete Iskander-M au început luni în regiunea Kaliningrad. Rachetele Iskander, capabile să tragă atât rachete de croazieră, cât și rachete balistice, inclusiv cu focoase nucleare, „vor efectua mai multe serii de lansări asupra țintelor critice ale inamicului convențional”, potrivit Interfax.

Sistemele vor trebui să practice „încărcarea muniției”, precum și retragerea înainte de o posibilă lovitură de răzbunare. În acest scop, „soldații vor exersa un complex de sarcini cu schimbări repetate ale pozițiilor de tragere” – explică Marina Rusă.

Totodată, în Marea Baltică, vor avea loc exerciții aeriene și tactice, în cadrul cărora echipajele avioanelor Su-24, Su-30SM, Su-30SM2 și Su-27 vor trebui să exerseze lovirea lansatoarelor de rachete de croazieră și a bombardierelor strategice inamice, a bazelor, precum și „găsirea și urmărirea” submarinelor adverse.

Astăzi este marcată Ziua Mondială a Rețelelor Sociale. Recomandările autorităților pentru cetățeni privind sporirea securității digitale

Pe 30 iunie este marcată Ziua Mondială a Rețelelor Sociale, un eveniment care evidențiază impactul pozitiv al rețelelor sociale prin facilitarea unei comunicări continue între utilizatori din întreaga lume.

Potrivit Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, circa cinci miliarde de oameni din întreaga lume folosesc rețelele sociale, ceea înseamnă că, 61% din populația lumii are un cont pe o platformă de social media, iar, în mediu, o persoană utilizează rețelele sociale până la 2,5 ore pe zi.

În acest sens, autoritățile îndeamnă cetățenii să fie vigilenți la toate aspectele legate de activitatea platformelor de socializare.

Măsurile recomandate de STISC pentru securitatea digitală și pentru protejarea conturilor de social media sunt:

  • Evitați să furnizați multe informații personale;
  • Folosiți parole puternice și activați autentificarea cu doi factori;
  • Raportați utilizatorii și comportamentele suspecte;
  • Nu accesași linkurile și mesajele suspecte;
  • Utilizați o soluție de securitate pentru dispozitivele tale.

Ziua Mondială Social Media a fost inițiată de compania globală de entertainment și media, Mashable, pe 30 iunie 2010 pentru a recunoaște impactul rețelelor sociale asupra comunicării globale și interacțiunii umane.

Întâmplarea neplăcută de care au avut parte Cleopatra Stratan și Edward Sanda în Italia. Au fost evacuați de pe plajă și ambulanța a ajuns imediat

Edward Sanda și Cleopatra Stratan au fost martorii unui scene șocante, într-una din vacanțele petrecute în Italia. Artiștii au fost evacuați de pe plajă, acolo unde ambulața și elicopterul au ajuns de urgență, scrie Libertatea.

„Nu am avut parte de peripeții în vacanță, însă am văzut niște lucruri care ne-au stricat vibe-ul, chiar dacă nu am pățit-o noi. Eram în Sardinia, s-a înecat un băiat, a venit elicopterul pe plajă, ne-a evacuat, era o plajă mică. Cred că s-a aruncat de pe o stâncă, a venit și salvarea cu barca. Noi am sperat că a fost bine și că l-au salvat.

Am încercat și noi să sărim si să ajutăm, însă, din păcate, nu aveam cu ce, pentru că persoana respectivă trebuia scoasă din apă, iar după aceea au venit elicopterul”, au declarat Eduard Sanda și Cleopatra Stratan pentru Spynews.ro.

„Era o plajă atât de mișto… Era înconjurată de munte, de stânci, aveai impresia că ești undeva în Thailanda. În ziua aceea am rămas cu gândul la acea întâmplare, ne-am tot gândit la asta. Am aflat ulterior că persoana respectivă a fost în regulă, a reușit să fie salvată. Am reușit cumva să trecem peste asta și am avut grijă de noi, în primul rând”, au mai declarat cei doi artiști.

Două localități din raionul Ștefan Vodă se vor uni voluntar, în cadrul reformei de amalgamare

Două localități din raionul Ștefan Vodă: Volintiri și Copceac, ar putea fi primele localități care se vor uni voluntar, în cadrul reformei de amalgamare.

Reforma de amalgamare: Două sate din Ștefan Vodă se vor uni voluntar

Primarul satului Volintiri, Igor Hîncu, spune că până a anunțat public decizia de amalgamare, administrațiile locale au urmat etapele necesare acestui proces. Hotărârea urmează să fie votată la ședința Consiliilor locale, care vor avea loc în luna iulie, transmite Radiomoldova.md.

Amalgamarea este necesară, crede Igor Hîncu, care argumentează că cele două localități vor avea de câștigat.

„Înțeleg că orice schimbare este dureroasă, orice noutate este sperietoare, dar dacă începem acum amalgamarea voluntară vom beneficia și de suplimente financiare la buget. Anual, până va avea loc acea amalgamare, până în 2030. Dar este mult de lucru. Oamenilor le este frică să nu fie ca atunci când erau unite județele comune, și pentru un certificat se gândesc că tot așa vor trebui să se ducă departe. Dar noi și la Volintiri, și la Copceac avem Centru unificat de prestare servicii publice”, a declarat Igor Hîncu.

Deși este un subiect care a stârnit numeroase discuții, amalgamarea este o soluție pentru localitățile și primăriile care nu au specialiști suficienți și resurse financiare pentru dezvoltarea satelor, este de părere primarul din Copceac, Vasile Țînțari.

„Noi vrem să oferim servicii mai bune, să avem bugete concrete, avem lipsă de specialiști. Nu se face nimic dacă se unesc două primării. Eu cred că n-o să-i afecteze pe cetățeni absolut deloc”, a menționat Vasile Țînțari.

Procesul de amalgamare presupune absorbția satelor, comunelor, orașelor sau municipiilor de către o localitate din apropiere mai puternică din punct de vedere al capacităților administrative, formând astfel o unitate administrativ-teritorială nouă. Sunt și câteva condiții, noua unitate trebuie să aibă cel puțin 3.000 de locuitori, iar primăria să poată acoperi cheltuielile pentru cel puțin 12 angajați, dar și alte câteva condiții.

În noiembrie 2023, Guvernul a aprobat metodologia de amalgamare voluntară și au anunțat că localitățile vor beneficia de sprijin financiar pentru pregătirea acestui proces.

Kremlinul l-a dat afară pe generalul-colonel Alexander Juravliov de la comanda operațiunilor din nord-estul Ucrainei
Articolul anterior
Veste bună! Noi granturi pentru dezvoltarea afacerilor inițiate de femei
Articolul următor