Una dintre cele mai bogate femei din Asia a fost condamnată la moarte. Avea peste 4 miliarde de dolari ascunși în subsolul casei și cântăreau peste 2 tone

Este cel mai spectaculos proces care a avut loc vreodată în Vietnam și are legătură cu una dintre cele mai mari fraude bancare din istorie, potrivit BBC. Un dezvoltator imobiliar a primit pedeapsa cu moartea, după ce a obținut în mod fraudulos împrumuturi de zeci de miliarde de dolari de la una dintre cele mai mari bănci din Vietnam. Cifrele despre care se discută sunt amețitoare, scrie digi24.ro.

Truong My Lan este acuzată că a luat împrumuturi de 44 de miliarde de dolari de la Saigon Commercial Bank. Procurorii spun că 27 de miliarde nu vor mai putea fi recuperate niciodată. Cazul implică 2.700 de martori, 10 procurori de stat și aproximativ 200 de avocați. Probele strânse în 104 cutii cântăresc în total șase tone. 85 de persoane sunt acuzate în acest caz, împreună cu Lan, care neagă toate acuzațiile. Ea și alte 13 persoane riscă pedeapsa cu moartea. Între timp, Lan a fost condamnată la moarte de tribunalul din Ho Chi Minh City. „Nu a mai fost niciodată un proces public ca acesta, cred, în era comunistă”, a spus David Brown, un fost oficial al departamentului de stat american care cunoaște bine Vietnamul. „Cu siguranță nu a mai fost nimic atât de important.” Procesul este, până acum, cel mai dramatic capitol al campaniei anti-corupție, poreclită „Cuptorul arzător”, condusă de Secretarul-General al Partidului Comunist, Nguyen Phu Trong. Campania a produs deja mai multe „victime” de rang înalt: doi președinți și doi vicepremieri au fost nevoiți să își dea demisia, iar sute de oficiali au fost sancționați sau trimiși la închisoare. Acum, una dintre cele mai bogate femei din Vietnam ar putea să li se alăture.

Truong My Lan se trage dintr-o familie sino-vietnameză din Ho Chi Minh City, fostul Saigon. Orașul a fost de mult timp motorul comercial al economiei vietnameze, încă din zilele în care era capitala anti-comunistă a Vietnamului de Sud și are o mare comunitate de etnici chinezi. Lan a început ca vânzătoare în piață, unde vindea produse cosmetice cu mama ei, dar a început să cumpere pământuri și proprietăți după ce Partidul Comunist a inițiat o perioadă de reforme economice, cunoscută drept Doi Moi, în 1986. Până în anii ’90, Lan deținea deja un portofoliu mare de hoteluri și restaurante. Cu toate că Vietnamul este cunoscut în străinătate pentru sectorul său de producție, care este într-o creștere rapidă și concurează cu cel al Chinei, cei mai mulți vietnamezi înstăriți și-au câștigat averea din dezvoltarea și specularea proprietăților. Toate pământurile sunt deținute oficial de stat în Vietnam. Pentru a avea acces la ele este nevoie de cele mai multe ori să ai relații personale cu oficiali de stat. Corupția a înflorit odată cu economia și a devenit endemică.

În 2011, Lan devenise o figură cunoscută în lumea afacerilor din Ho Chi Minh și a primit permisiunea de a fuziona trei bănci mai mici și amenințate de faliment într-o entitate mai mare: Saigon Commercial Bank. Legea în Vietnam nu permite niciunei persoane să dețină mai mult de 5% din acțiunile unei bănci. Procurorii spun că Lan controla peste 90% din bancă prin intermediul a sute de companii fantomă și zeci de intermediari. Lan este acuzată că s-a folosit de această putere pentru a numi personal managerii bănci, cărora le comanda apoi să aprobe sute de împrumuturi pentru rețeaua de companii fantomă pe care o controla. Sumele împrumutate de Lan prin acest sistem reprezentau 93% din toate împrumuturile acordate de bancă.

Pe o perioadă de trei ani, începând din februarie 2019, Lan i-a ordonat șoferului ei să retragă 108 trilioane de dongi vietnamezi (peste 4 miliarde de dolari) în bani cash de la bancă și să îi depoziteze în subsolul casei sale. O cantitate așa de mare de bani cash ar fi cântărit cel puțin două tone. Lan este acuzată și că a oferit sume de bani foarte generoase sub formă de mită pentru a se asigura că împrumuturile pe care le accesa treceau neobservate. Un fost inspector-șef al băncii centrale ar fi luat o mită de 5 milioane de dolari și ar putea primi o pedeapsă cu închisoare pe viață.

„Ceea ce Nguyen Phy Trong și aliații săi din partid încearcă să facă este să redobândească controlul asupra Saigonului sau cel puțin să îl împiedice să scape” de tot de sub controlul partidului comunist, potrivit lui Brown. „Până în 2016, partidul din Hanoi a lăsat în mare parte mafia sino-vietnameză să conducă locul. Făceau toate zgomotele potrivite pe care liderii locali comuniști trebuie să le facă, dar în același timp mulgeau orașul de o bună parte din banii care se făceau acolo.” O creștere economică rapidă în Vietnam înseamnă automat și mai multă corupție. Iar dacă lupți prea mult împotriva corupției riști să întrerupi o mare parte din activitatea economică. Deja există plângeri că birocrația a încetinit, pe măsură ce oficialii se feresc tot mai mult de a lua decizii care i-ar putea implica în cazuri de corupție. „Acesta este paradoxul”, a spus Le Hong Hiep, șeful Programului de Studii Vietnameze al Institutului Yusof Ishak din Singapore. „Modelul lor de dezvoltare s-a bazat mult timp pe practici corupte. Corupția a fost uleiul care a ținut în funcțiune mașinăria. Dacă opresc uleiul, lucrurile s-ar putea să nu mai meargă.”

Zelenski face 5 ani de când este preşedintele Ucrainei

Ieri urma să se încheie mandatul de președinte al lui Volodimir Zelenski, însă pentru că Ucraina este în război și sub legea marțială, liderul de la Kiev rămâne la putere. Fostul actor de comedie a surprins o lume întreagă acum cinci ani, când a câștigat alegerile prezidențiale cu o majoritate covârșitoare de voturi. După invazia Rusă în țara vecină, însă, a ajuns unul din cei mai influenți lideri politici de pe glob. Iată câteva momente-cheie ale mandatului său, scrie TV8.md.

Volodimir Zelenski a devenit popular în Ucraina jucând într-o comedie TV rolul unui profesor de istorie onest și naiv care devine în mod neașteptat președinte, după ce un elev îi publică o tiradă anticorupție, care se viralizează. 

„Bună dimineața, domnule președinte!”

Aventura politică a lui Zelenski, pe atunci actor de comedie, a început aproape ca o farsă și a fost considerată inițial de unii ca fiind o glumă.

„Aceasta. Aceasta este o nouă față”.

Zelenski a ajuns la putere acum cinci ani cu un scor covârșitor de 73 la sută din voturi, promițând să lupte împotriva corupției și să aducă pacea în estul țării.

Pe 20 mai 2019, el a fost învestit în funcţia de preşedinte al Ucrainei şi s-a grăbit să confrunte regimul anterior. Chiar dacă Zelenski anunța atunci drept sarcină prioritară un armistiţiu durabil cu rebelii pro-ruşi din estul ţării, situația a devenit tot mai amenințătoare și a culminat cu o invazie rusă la scară largă, pe 24 februarie 2022.

„Astăzi, Rusia a început o invazie în Ucraina. Putin a început un război împotriva Ucrainei, împotriva întregii lumi democratice”.

La scurt timp au apărut zvonuri potrivit cărora președintele ar fi fugit din țară. Zelenski, însă, le-a dezmințit imediat, reușind astfel să consolideze nu doar populația țării vecine, ci și liderii occidentali.

„Suntem cu toții aici. Soldații noștri sunt aici. Cetățenii sunt aici și noi suntem aici. Ne apărăm independența”.

Câteva zile mai târziu, liderul de la Kiev a depus cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană și a solicitat partenertilor din vest sprijin militar pentru a-și apăra țara. Deși inițial neexperimentat în politică, oficialul s-a făcut remarcat prin abilitățile sale de comunicare. În cei peste doi ani de război, Zelenski se adresează zilnic poporului pe rețelele sociale și menține dialogul cu partenerii. Chiar dacă sprijinul pentru liderul ucrainean a mai scăzut pe măsură ce războiul a continuat, un sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev la începutul lunii februarie a arătat că 69% dintre respondenți consideră că Zelenski ar trebui să rămână la putere până la ridicarea legii marțiale.

Granturi de până la 1 milion de dolari pentru crescătorii de oi și capre

Granturi de până la 1 milion USD pentru crescătorii de ovine și caprine!

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, informează că în baza Ordinului Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare  nr. 68 din 08.05.2024, în perioada 20 mai -02 august 2024, este lansat apelul II de depunere a cererilor pentru granturi oferite de proiectul AGGRI pentru crescătorii de ovine și caprine din Republica Moldova.

Granturile, în valoare maximă de 1.000.000 dolari SUA per beneficiar, sunt destinate susținerii investițiilor în dezvoltarea infrastructurii de producere și procesare în sectorul zootehnic.

Fermierii eligibili trebuie să asigure o cofinanțare de cel puțin 50% din valoarea totală a investiției eligibile.

Eligibilitate și criterii de selecție:

Solicitanți eligibili: Fermieri individuali și grupuri de producători înregistrați și activi pe teritoriul Republicii Moldova, excluzând orașele Chișinău și Bălți. Aceștia trebuie să fie deținători legali ai bunurilor imobile și mobile implicate în investiție.

Cofinanțare: Solicitanții trebuie să dovedească existența cofinanțării prin mijloace proprii, credite bancare sau alte surse, înainte de semnarea contractului de grant.

Documente necesare: Cererea de grant trebuie să fie însoțită de un set complet de documente, inclusiv planul de afaceri pe 5 ani, documentația tehnică preliminară și avizele necesare.

Investiții eligibile:

Ø  Construcția și modernizarea exploatațiilor zootehnice.

Ø  Dotarea exploatațiilor cu utilaje și echipamente tehnologice.

Ø  Dezvoltarea infrastructurii pentru procesarea laptelui și cărnii.

Ø  Investiții în infrastructura aferentă, cum ar fi sistemele de alimentare cu energie și apă.

Lista completă a criteriilor de eligibilitate, precum și documentele care urmează a fi prezentate împreună cu cererea pot fi accesate aici.

 Dosarele pot fi depuse la direcțiile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.

ANSA a permis fermierilor găgăuzi să exporte în Rusia

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a permis fermierilor găgăuzi să exporte pe piețele rusești. Documentele relevante au fost deja primite, a declarat pentru portalul de știri Gagauzinfo.MD Serghei Ibrișim, șeful departamentului complexului agroindustrial Găgăuzia, scrie stiripesurse.md

El a menționat că toți liderii agricoli ai Găgăuziei care cultivă fructe și struguri de masă au primit permisiunea ANSA.

„Acum fermierii pot exporta produse în Federația Rusă, datorită negocierilor Evgeniei Guțul. Anterior, Rosselkhoznadzor a interzis exporturile, adică, acestea sunt caise, cireșe, mere Serghei Ibrișim.

Șeful departamentului complexului agroindustrial Găgăuzia, va putea exporta în Federația Rusă din autonomia Găgăuză, soiuri de struguri de masă.

Elevii din Polonia au scăpat de făcut teme obligatorii acasă
Articolul anterior
National Geographic a remarcat Chișinău Street Food & Wine Festival!
Articolul următor