Undă verde la exportul de carne și ouă în Uniunea Europeană: Producătorii autohtoni investesc în noi tehnologii și modernizarea întreprinderilor

Veste bună pentru proprietarii de fabrici avicole din Republica Moldova. În premieră, țara noastră a obținut dreptul să exporte carne procesată de pasăre și ouă de consum în țările din Uniunea Europeană.

Carne avicola, una filiera da otto miliardi - Food

Proprietarii se bucură de noile oportunități, însă pentru a fi eligibili pe piața Uniunii Europene vor trebui să investească în noile tehnologii, transmite moldova1.md.

O fabrică din nordul țării numără aproape 170 de mii de găini. Pentru că ferma a fost modernizată, are șanse mai mari să își exporte marfa în țările europene.

„Noi avem produse de ouă mai calitative decât la ei. Sunt mai naturale, pentru că noi nu introducem chimicale așa cum se face în Europa”, a declarat Iurie Urzică, director tehnic.

În prezent, produsele avicolei ajung doar pe tarabele din Republica Moldova, iar întreprinderea speră să reia exportul de ouă și în statele arabe.

„Procesul este automatizat. Tehnica este olandeză. Strângem câte 30 de mii de ouă pe oră. Sortează fiecare ou după greutatea pe care o indicăm”, a menționat Soniril Grăjdeanu, șef de departament.

„Ambalăm aproape 300 de cutii pe zi. Sunt 360 de ouă în cutie”, spune Tamara Didilică, angajată.

Pe piața europeană există o serie de condiții, pe care producătorii autohtoni ar putea să nu le poată îndeplini din lipsă de investiții.

„Rămâne să vedem care sunt cerințele lor. Atunci când vor veni la inspectare, dar intuiesc că la prima etapă, în următorii 5-8 ani de zile, este foarte complicat să ajungem acolo. În primul rând nu toți ne putem permite să schimbăm utilajele. Aici vorbim despre schimbarea integrală a utilajului de îngrijire a păsărilor”, a mai declarat Iurie Urzică, director tehnic.

În Republica Moldova activează 43 de fabrici avicole și aproape 227 mii de gospodării individuale în care sunt crescute până la șase milioane de păsări. Funcționează și 24 de abatoare pentru sacrificarea păsărilor, care furnizează anual aproape 45 mii tone de carne, iar în cele 12 centre de colectare a ouălor sunt ambalate în fiecare an aproape 253 de milioane de ouă.

”Clasă de detenție”, introdusă în școlile din România pentru elevii care deranjează orele

Ministerul Educației din România a propus o nouă măsură disciplinară pentru elevii care perturbă orele: aceștia ar putea fi reținuți într-o sală specială sub supravegherea unui profesor, unde vor trebui să citească sau să rezolve fișe de lucru, scrie presa română.

Propunerea este inclusă în proiectul de Statut al Elevului 2024, publicat pentru consultare publică miercuri seară, 12 iunie, informează edupedu.ro.

Conform acestui proiect, profesorii vor avea posibilitatea de a trimite elevii deranjanți într-o sală dedicată, chiar în timpul orei respective. Acolo, activitățile pe care elevii le vor desfășura, precum „lectura suplimentară” și „completarea de fișe de lucru”, vor fi stabilite de profesorul sau cadrul didactic auxiliar responsabil de supravegherea lor. Încă nu este clar dacă elevilor reținuți li se va consemna absență.

Propunerea acestei măsuri a fost inițiată pe 11 aprilie 2023 de sindicatele angajaților din Învățământ. La acel moment, cu o lună înainte de marea grevă a profesorilor, FSE „Spiru Haret” a sugerat și reintroducerea exmatriculării elevilor, amenzi pentru părinți, și includerea notei la purtare în calculul pentru admiterea la liceu sau la Bacalaureat.

Reprezentanții FSE „Spiru Haret” au explicat anul trecut că această formă de detenție ar presupune ca elevii să petreacă timp într-o sală după ore, sub supravegherea unui cadru didactic, pentru a reflecta asupra comportamentului lor.

Ministerul Educației a invitat publicul să își exprime opiniile și sugestiile cu privire la proiectul de Statut al Elevului 2024, subliniind importanța participării comunității la procesul de îmbunătățire a sistemului educațional.

UPDATE

Ministerul Educației a emis următoarea precizare, după ce Edupedu.ro a scris că aceasta sală ar fi de detenție:

„Având în vedere folosirea eronată, în spațiul public, a sintagmei „sală de detenție”, cu referire la una dintre prevederile proiectului de Statut al elevului, vă comunicăm că sintagma respectivă nu se regăsește în cuprinsul documentului și este o asociere cu un concept care, în proiectul propus de Ministerul Educației, are alt scop.

sursa

O companie aeriană de la noi a inaugurat cursa directă spre Praga

Data de 17 iunie 2024 este marcată de un eveniment important pentru Republica Moldova și Cehia. În această zi a fost inaugurată cursa directă Chișinău – Praga, operată de către compania aeriană Flyone, scrie unimedia.md.

Ambasadorul Republicii Moldova în Cehia, Alexandru Codreanu, care a participat la evenimentul de lansare a cursei aeriene directe Chișinău-Praga, a salutat inaugurarea cursei aeriene directe Chișinău – Praga, subliniind că noile oportunități de călătorie vor spori contactele inter-umane și de afaceri între statele noastre, contribuind astfel la consolidarea cooperării bilaterale moldo-cehe în domeniile comercial-economic și turism și facilitând călătoriile cetățenilor Republicii Moldova, iar țara noastră urmând a fi mai accesibilă și mai atractivă pentru turiștii și oamenii de afaceri din Cehia.

Directorul General FLYONE, Mircea Maleca, a declarat: “De acum ne putem mândri de faptul că solicitările oamenilor au fost îndeplinite și am reușit să lansăm zboruri directe. În viitor, intenționăm să lansăm și alte destinații atractive, consolidând astfel rețeaua noastră de zboruri și oferindu-le pasagerilor opțiuni potrivite pentru a conecta cele mai importante orașe din Europa.”

La bordul aeronavei, pasagerii au fost avut parte de o serie de surprize și cadouri speciale, într-o atmosferă festivă. Echipajul de cabină a fost pregătită să ofere o experiență de neuitat, iar la aterizarea în Aeroportul din Praga, aeronava a fost întâmpinată cu turnuri de apă.

Cu o frecvență de 2 ori pe săptămână, orarul va fi organizat astfel:

Luni:

Chișinău (RMO) 13:40 – Praga (PRG) 14:40

Praga (PRG) 15:40 – Chișinău (RMO) 18:30

Vineri:

Chișinău (RMO) 07:10 – Praga (PRG) 08:10

Praga (PRG) 09:10 – Chișinău (RMO) 12:10

Pentru mai multe informații despre orarul zborurilor și rezervări, accesați flyone.eu sau în aplicația mobilă FLYONE.

O maşină a luat foc într-o benzinărie din sectorul Buiucani. Automobilul era staționat

Un automobil care staționa într-o stație peco a fost cuprins de flăcări. La fața locului au intervenit 2 echipaje de pompieri și ambulanța. Totul s-a întâmplat în sectorul Buiucani al Capitalei, scrie stiripesurse.md.

Potrivit Lilianei Pușcașu, ofițerul de presă al IGSU, a ars secțiunea motorului a autovehicului, din acest motiv s-a declanșat incendiul.

Din fericire, nimeni nu a avut de suferit.

Patru alerte cu bombă în maniera de destabilizare, anunțate astăzi în Chișinău
Articolul anterior
Circulația transportului public în Capitală a fost restabilită
Articolul următor