Pentru a rezolva problemele de acces și securitate în cămine, unele universităţi au schimbat regulamentul și chiar au apelat la inteligenţa articifială. Sunt măsuri eficiente și sigure dar, cu toate acestea, deputatul Eugeniu Sinchevici cere conducerii universităţilor din Republica Moldova şi Ministerului Educaţiei să asigure condiţii mai bune pentru studenţi şi acces non-stop în cămine.
EUGENIU SINCHEVICI deputat, PAS: „Avem o problem care a fost depistată în consultări recente cu tinerii, tiner care învaţă la univeristăţi, care trăiesc la cămine. Ei sunt abuziv limitați cu ora la care se întorc la cămin. Universitățile prin regulamentele lor de ordine internă au modificat ora la care se închide căminul și după asta copiii fie au penalități, fie trebuie să caute unde să doarmă”.
Ministerului Educaţiei nu a comentat deocamdată ce spune deputatul PAS iar Universitatea de Stat din Moldova respinge acuzaţiile şi susține că asemnea incidente de limitare a accesului nu au fost înregistrate. Speculaţiile sunt vechi iar regulamentul de funcţionare a căminelor a fost deja modificat, transmite tvrmoldova.md.
VICTOR GÎRLEA şef Departamentul Social, USM: „Nu este interzis, studenţii pot intra liber, nu este aşa ceva ca studentul să doarmă afară. Anul acesta noi am schimbat şi regulemntul de cazare în cămin. Şi iată punctul 48, accesul în căminele USM este asigurat permanent. Iata persoanele străine au acces în cămine de la ora nouă la ora până la 21, ceilalţi 24 din 24”.
Studentii confirmă că au acces nestingherit și chiar ei ar fi de acord cu unele restrictii care le-ar spori securitatea.
NINA GHILIMONTINOV student: Aceasta este unica opţiune pe care o aleg anume pe vară pentru că este accesul liber. Chiar eu am avut o situaţie venind de la lucru cu toate că timpul meu de lucru este ziua am fost nevoită să vin noaptea. Nu a fost o problemă şi consider că este bine să se închidă la 12 pentru că asta se facedin motive de securitate”.
EUGENIU student: „Trebuie să fie o oarecare regulă că a intrat şi a ieşit din cămin. Dacă va intra fiecare la orice oră doreşte, seara de exemplu după ora 12 este doamna de la recepţie, ei tot sunt oameni, ei trebui să doarmă pentru că stau de dimineaţă până seară. Aici foarte des sunt boschetari şi trebuie să fie o restricţie oarecare. Ora 11 cred că este de ajuns, necătând la faptul că aici mai poţi vorbi cu doamna de la recepţie dacă ai nevoie să vii când doreşti”.
Pentru a exclude incidentele, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Chişinău a instalat la intrarea în opt cămine un sistem modern de acces-control, cu recunoaștere facial.
NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: „Pentru a avea acces în cămin, studenții trebuie să fie înregistrați într-o baza de date, care permite conectarea la acest sistem de scanare facială. Am încercat sa testez dispozitivul, desi nu figurez printre studentii de aici, si nu mi-a reusit”.
CIPRIAN RUDIC student: „Însăşi automatizarea acestui sistem este comodă pentru studenţi. Mai ales că sunt băieţi care muncesc fie la salvare, fie la spital şi respective nu trebuie să deranjeze un om şi să simptă vina că trebuie să-l trezească pe omul cela”.
Instalarea unui astfel de sistem de acces a costat aproape 60 de mii de lei şi presupune două camere de supraveghere, cu vedere de 360 de grade în interior şi exterior şi sistemul de monitorizare.