Uniunea Europeană a devenit cel mai important partener comercial în sectorul fructelor autohtone

Uniunea Europeană a devenit cel mai important partener comercial al Republicii Moldova în sectorul fructelor. Potrivit Asociației „Moldova Fruct”, relația comercială dintre cele două părți s-a dezvoltat semnificativ în ultimii 10 ani. Acordurile semnate cu UE continuă să aducă beneficii economiei moldovenești, scrie agrotv.md.

Astfel, este oferit acces preferențial fructelor moldovenești pe piața europeană, în absența taxelor vamale. De la primele loturi de fructe livrate în UE, Moldova a reușit să exporte în 2023, 38,7 la sută din cantitatea totală de fructe exportată.

IURIE FALĂ, Director executiv al Asociației „Moldova Fruct”: „Uniunea Europeană este garantul dezvoltării Republicii Moldova. Exemplele României și Poloniei demonstrează clar câte are de câștigat Republica Moldova în urma integrării. Subvențiile pentru modernizarea rapidă a agriculturii, cu precădere a sectorului de fructe, vor face posibil ca țara noastră să devină Livada Europei. ”

Așadar, fructele moldovenești sunt exportate, fără taxe vamale, în toate cele 27 de țări membre ale UE, ceea ce le oferă un avantaj competitiv. În lipsa acestor măsuri de liberalizare, exporturile ar fi fost supuse unor taxe vamale între 6 la sută și 12 la sută.

Krasnoselski îi mulțumește președintei Comisiei Europene pentru gaz

Liderul administrației separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a adresat un mesaj de mulțumire șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după ce Bruxelles-ul a decis să acorde un grant în valoare de 64 de milioane de euro pentru ca Republica Moldova să depășească criza energetică provocată de Rusia pe malul stâng al Nistrului, scrie nm.md.

„În numele meu și al întregii regiuni transnistrene, vă exprim recunoștința față de dumneavoastră și colegii dumneavoastră pentru sprijinul oferit și eficiența de care ați dat dovadă”, a scris Krasnoselski pe canalul său de Telegram.

„În Republica Moldova, a avut loc ședința Comisiei pentru situații de urgență în cadrul căreia s-a decis furnizarea de gaze europene către regiunea noastră. În prezent, se discută aspectele tehnice ale implementării acestei decizii. Acest lucru a fost posibil datorită implicării dumneavoastră. Vă mulțumesc.”

Compania Moldovagaz a început să livreze regiunii transnistrene, pe 1 februarie, gazele oferite ca împrumut de guvernul de la Chișinău și Uniunea Europeană pentru a preveni căderea presiunii în conducte și o criză umanitară, după ce livrările de gaze rusești au încetat cu o lună mai devreme.

Directorul interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, că aceste livrări au început la 08:30, iar cantitățile pompate în sistemul de conducte din stânga Nistrului sunt suficiente „pentru a menține presiunea”.

Acest volum va fi suficient pentru perioada 1-10 februarie.

Gazul furnizat cu ajutorul UE va fi destinat consumatorilor casnici, instituțiilor publice și întreprinderilor mici de pe malul stâng al Nistrului. În schimb, Centrala de la Cuciurgan va furniza gratuit energie electrică malului drept pentru aceeași perioadă.

Gazul european pornește spre regiunea transnistreană

Gazele europene pornesc spre regiunea transnistreană. Ministerul Energie a publicat mai multe imagini cu deschiderea robinetului la statia de măsurare a gazelor de la Tocuz-Căușeni, după ce în urma cu puțin timp CSE a autorizat achiziția de către Energocom a gazelor către regiunea transnistreană, scrie radiochicinau.md.

Amintim că, astăzi Comisia pentru Situații Excepționale a autorizat achiziția de către Energocom a gazelor naturale pentru stânga Nistrului. 

Potrivit deciziei, Energocom trebuie să cumpere de pe bursele europene un consum ce nu va depăși 3 milioane metri cubi de gaze naturale zilnic.

Gazele achiziționate vor fi transmise în rețeaua națională a Republicii Moldova, administrată de Vestmoldtransgaz, și ulterior către Tiraspoltransgaz.

Comisia pentru Situații Excepționale a autorizat achiziția de către Energocom a gazelor naturale pentru stânga Nistrului și a energiei electrice pentru dreapta Nistrului

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), prezidată de prim-ministrul Dorin Recean, a aprobat, astăzi, un set de măsuri necesare pentru valorificarea grantului de 30 milioane de euro, acordate de Uniunea Europeană, pentru sprijinirea ambelor maluri ale Nistrului în fața șantajului energetic rusesc. Grantul este destinat asigurării cu gaze naturale a consumatorilor de pe malul stâng al Nistrului până la data de 10 februarie, precum și achiziția și livrarea energiei electrice pentru consumatorii malului drept.

 Potrivit deciziei CSE, SA ,,Energocom” va achiziționa gaze naturale, în sumă de 20 milioane euro, de pe platforme de tranzacționare, autorizate din Uniunea Europeană și Ucraina, la condiții de piață. Ulterior, SA „Energocom” va asigura transmiterea gazelor naturale în baza unui grafic de livrare, agreat cu SRL ,,Tiraspoltransgaz”, în unități energetice, care nu va depăși valoarea zilnică de 3 milioane de metri cubi, echivalent în MWh.  Plata pentru serviciul de transport de gaze va fi efectuată de SA „Energocom”, conform tarifelor, aprobate de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică. După livrare, SA „Energocom” și SRL „Tiraspoltransgaz” vor întocmi un Act de predare-primire.  Tot SA „Energocom” va achiziționa energie electrică pentru malul drept al Nistrului, în valoare de 10 milioane de euro, de pe platforme de tranzacționare autorizate din Uniunea Europeană și Ucraina. Importul și livrările de gaze naturale și energie electrică, precum şi serviciile de transport şi de distribuţie a gazelor naturale și a energiei electrice se vor efectua cu aplicarea scutirii de TVA. Dispoziția CSE mai prevede că, entitățile care livrează gazele naturale, energie termică, energie electrică și gestionează rețelele respective în raioanele de est a Republicii Moldova, vor livra exclusiv către categoriile de consumatori protejați, printre care consumatorii casnici, instituțiile medicale și cele de învățământ și centralele electrice. Toate informațiile în acest sens au fost solicitate de Chișinău și recepționate ieri seara de la Tiraspol cu datele dezagregate ale consumatorilor. Amintim că, UE oferă țării noastre un suport de urgență, pentru securitatea energetică a țării. În acest sens, Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană au semnat un acord de finanțare nerambursabilă în valoare de 64 de milioane de euro. Din această sumă, 30 de milioane de euro sunt dedicate cumpărării de gaz și energie electrică pe ambele maluri ale Nistrului, iar 34 de milioane de euro reprezintă asistență financiară Guvernului Republicii Moldova. Banii vor veni în două tranșe. 

#usideschise: Victoria Ghimpu – dezbatem mituri despre medicina reproductivă! La sigur aceste lucruri nu le-ai știut
Articolul anterior
Alertă alimentară în UE, după ce autoritățile au descoperit că un aliment foarte consumat este contaminat cu mercur
Articolul următor