Uniunea Europeană anunţă o „nouă eră” în comerţul său cu cinci foste republici sovietice din Asia Centrală, promițând o investiție uriașă în aceste țări

Liderii celor cinci foste republici sovietice din Asia Centrală, o regiune bogată în resurse naturale, au participat vineri, la Samarkand, în Uzbekistan, la un summit cu reprezentanţi ai Uniunii Europene. Kazahstanului, Kârgâzstanului, Tadjikistanului, Turkmenistanului şi Uzbekistanului au sărbătorit apariţia unei „noi ere”, promiţând un „parteneriat strategic” bazat pe „angajament reciproc” în relaţiile lor cu Uniunea Europeană, o cooperare de natură să concureze Moscova, dar şi Beijingul, relatează AFP.

Potrivit Comisiei Europene, iniţiativa „Global Gateway” ar trebui să mobilizeze investiţii de 300 de miliarde de euro până în 2027.

Promiţând să ofere o alternativă la „noile drumuri ale mătăsii” propuse de Beijing, Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei de la Bruxelles, însoţită de preşedintele Consiliului European, Antonio Costa, a declarat că va oferi un sprijin de 12 miliarde de euro acestor ţări.

Europa intenţionează să se implice în patru sectoare: transport, resurse naturale, energie verde şi conectivitate digitală.

„Noile drumuri ale mătăsii” este un proiect chinezesc, început în 2013, care urmăreşte să stabilească o legătură economică între China şi alte regiuni ale lumii. În special, se intenţionează strângerea legăturilor comerciale cu Asia Centrală prin intermediul unei vaste reţele de coridoare feroviare şi rutiere.

Această regiune, care este la fel de vastă ca UE, are rezerve uriaşe de materii prime, dar nu găzduieşte decât aproximativ 80 de milioane de oameni. Resursele sale naturale sunt foarte râvnite. „Ţările dumneavoastră sunt înzestrate cu resurse imense. Aceste materii prime sunt sângele viitorului economiei mondiale”, a recunoscut Ursula von der Leyen.

Şavkat Mirzioev, preşedintele Republicii Uzbekistan, a subliniat „transformarea profundă şi durabilă a Asiei Centrale”, care a făcut mari progrese în materie de colaborare. Prin apropierea de Uniunea Europeană, Asia Centrală, care aspiră să se prezinte ca un pol unitar după treizeci de ani de tensiuni, încearcă să obţină ceea ce puterile rusă şi chineză nu pot oferi, în special anumite tehnologii avansate.

UE, cel mai mare investitor regional (40 % din total), rămâne principalul furnizor de ajutor pentru dezvoltare în această regiune extrem de sensibilă la schimbările climatice, cu un buget de aproximativ 550 de milioane de euro pentru perioada 2021-2027.

Von der Leyen a subliniat „oferta diferită” a Europei, făcând referire la promisiunea europeană de „parteneriat necondiţionat”.

Cu toate acestea, China şi Rusia vor fi greu de înlăturat şi îşi consolidează influenţa asupra regiunii. Beijingul alocă împrumuturi de miliarde de dolari pentru dezvoltare şi infrastructură, în timp ce Moscova îşi accentuează legăturile istorice cu fostele republici sovietice din Asia Centrală.

Anul trecut, preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat indignarea faţă de iniţiativele americane şi europene de „perturbare a legăturilor comerciale, de cooperare şi culturale tradiţional strânse” între Rusia şi aceste ţări.

Pentru a facilita comunicarea cu aceste ţări fără a trece prin Rusia, Ursula Von der Leyen a subliniat, de asemenea, importanţa progreselor înregistrate în proiectul său de transport comercial rapid pe Marea Caspică, care riscă să fie blocată de nisip şi este puternic poluată.

În timpul summitului, subiectul drepturilor omului în aceste ţări încă foarte autoritare, cum ar fi ţara gazdă, Uzbekistan, a părut să fie lăsat deoparte. O serie de ONG-uri semnalează o deteriorare a situaţiei, denunţând încarcerarea opozanţilor şi a jurnaliştilor.

Reacția NATO la informația că SUA vor să retragă 10.000 de militari din România și alte state din Europa de Est

Comandantul suprem al forţelor aliate în Europa, generalul american Christopher G. Cavoli, a apreciat marţi că SUA ar trebui să-şi menţină prezenţa militară în Europa la nivelul actual, relatează Reuters, citat de protv.ro

Armata americană are peste 100.000 de soldaţi desfăşuraţi în Europa, dar secretarul american al apărării Pete Hegseth le-a transmis colegilor săi europeni să aibă în vedere că această prezenţă nu va dura la nesfârşit.”

Sfatul meu este să menţină această postură a forţei aşa cum este acum”, a spus generalul Cavoli în timpul unei audieri în Comisia pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentanţilor a SUA.

Deşi Statele Unite şi-au suplimentat cu circa 20.000 de soldaţi efectivele în Europa după invazia rusă în Ucraina, Cavoli a insistat că el nu recomandă diminuarea acestei desfăşurări. „Am recomandat consecvent în această perioadă să menţinem forţele pe care le-am suplimentat şi voi continua să fac acest lucru dacă voi fi întrebat”, a asigurat generalul american.

Posibilitatea relocării trupelor americane

Întrebat dacă există planuri de relocare a unor trupe americane desfăşurate în prezent pe flancul estic al NATO, Cavoli a spus că nu recomandă nici astfel de schimbări. „Amplasamentele principale unde avem aceste forţe acum, ele acolo sunt şi acolo intenţionez să le păstrez”, a precizat el.

În timpul audierii, congresmeni atât republicani, cât şi democraţi au estimat că o eventuală decizie a preşedintelui Donald Trump de retragere a unor trupe americane din Europa ar fi o greşeală. Dar o hotărâre în acest sens va avea ca fundament „interesele enunţate de Trump”, a spus la aceeaşi audiere Katherine Thompson, asistentă a secretarului apărării.

Oficiali de rang înalt din Departamentul american al Apărării examinează o propunere de retragere a circa 10.000 de militari din Europa de Est, a relatat marţi postul NBC News, citând şase oficiali europeni şi americani ce s-au exprimat pe acest subiect.

Reacția lui Xi Jinping după ce Trump a impus tarife de 104% Chinei

Președintele chinez Xi Jinping a cerut miercuri „întărirea legăturilor strategice cu țările învecinate” în prima sa apariție publică de când președintele american Donald Trump a crescut tarifele pentru țara asiatică la 104%, informează EFE.

Xi, care nu l-a numit pe Trump, și-a îndemnat oficialii în timpul unei întâlniri de lucru să îmbunătățească relațiile cu țările vecine „prin gestionarea adecvată a diferendelor” în vederea „întăririi legăturilor în lanțurile de aprovizionare”, a informat agenția oficială de presă Xinhua, transmite agerpres.ro.

La întâlnire, Xi a subliniat că relațiile Chinei cu vecinii săi sunt „la cel mai bun nivel al istoriei moderne”, dar că, în același timp, Beijingul intră „într-o etapă crucială profund împletită cu dinamica regională în schimbare și cu evoluțiile globale”.

Liderul chinez a mai susținut că diplomația chineză cu vecinii săi se va baza pe construirea unei „comunități a viitorului comun”, unul dintre cele mai repetate sloganuri ale liderilor Partidului Comunist Chinez (PCC, de guvernământ) care susține că „prosperitatea este durabilă doar prin truda comună a națiunilor”.

La reuniune, s-a mai remarcat faptul că Beijingul trebuie să-și „întărească” „simțul responsabilității” și să mențină „o diplomație de vecinătate a prieteniei, sincerității, beneficiului reciproc și incluziunii”.

La întâlnire s-a mai subliniat că China ar trebui „susțină țările din regiune în menținerea propriilor căi de dezvoltare și să gestioneze în mod corespunzător conflictele și diferendele”.

„Trebuie să construim o rețea de interconectare la nivel înalt și să consolidăm cooperarea în lanțurile industriale și de aprovizionare”, adaugă textul reuniunii, precum și „să menținem în comun stabilitatea regională și să cooperăm în domeniul securității și al aplicării legii”.

Liderul chinez nu a menționat în niciun moment Statele Unite, iar până acum Beijingul a subliniat că nu va ceda tarifelor lui Trump.

Președintele SUA a ordonat marți un tarif suplimentar de 50% pentru produsele chinezești, ducând taxele totale pe mărfurile chinezești la 104% și confirmând o escaladare rapidă a războiului comercial dintre cele două mari economii ale lumii.

Beijingul anunțase anterior un tarif de 34% pentru produsele americane, după ce Trump impusese aceeași cotă pentru mărfurile chinezești.

Evghenia Guțul a fost eliberată din penitenciar și transferată în arest la domiciliu

Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, va fi plasată în arest la domiciliu pentru 20 de zile. Hotărârea a fost pronunțată cu puțin timp în urmă de magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.

„Timp de 2 săptămâni am fost deținută ilegal în Penitenciarul nr. 13! Sper că procurorii își vor da seama de greșeala lor și că toți cei implicați vor fi trași la răspundere pentru reținerea și plasarea mea ilegală în penitenciar”, a declarat Guțul, transmite moldova1.md.

Amintim că Evghenia Guțul a fost reținută marți, 25 martie, pe Aeroportul Internațional Chișinău, în timp ce încerca să părăsească teritoriul Republicii Moldova. Oamenii legii susțin că bașcanul ar fi încercat să se eschiveze de la urmărirea penală.

Pe data de 1 aprilie a avut loc o altă ședință de judecată în cauza în care Guțul este învinuită de finanțarea ilegală a partidelor sau a campaniilor electorale, încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale, unde Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a respins cererea procurorilor privind arestul preventiv al Evgheniei Guțul pentru 30 de zile.

Directorul ANP, Anatolie Falca, și-a dat demisia la cererea lui Recean
Articolul anterior
Rujeola și amnezia imunitară: De ce este esențială vaccinarea pentru protecția pe termen lung?
Articolul următor
Close menu