Uniunea Europeană caută metode prin care să oprească firmele ruseşti să mai trimită gaze lichefiate spre blocul european

Statele membre ale Uniunii Europene au convenit, marţi, să caute o modalitate legală prin care să oprească firmele ruseşti să mai trimită gaze lichefiate spre blocul european, prin împiedicarea acestora să rezerve capacităţi.

Continuă să scadă prețul gazului natural în Europa. Astăzi s-a ieftinit cu  8,2% - Realitatea.md

Dacă va fi aprobată, propunerea de marţi ar oferi statelor membre o variantă pentru a opri importurile de gaze lichefiate din Rusia, fără să se recurgă la sancţiuni, care sunt dificil de adoptat pentru că este nevoie de aprobarea unanimă a tuturor statelor membre, transmite digi24.ro.

Miniştrii europeni ai energiei au sprijinit, marţi, o propunere care include opţiunea pentru guvernele statelor membre să împiedice, temporar, exportatorii de gaze din Rusia şi Belarus să depună în avans oferte pentru capacităţi pe infrastructura necesară pentru a livra gaze lichefiate în Europa, conform Reuters, citat de Agerpres.

Propunerea face parte din poziţia de negociere cu privire la noile reguli de pe piaţa gazelor din UE. Propunerea nu este definitivă şi va trebui negociată cu Parlamentul European, un proces care se poate întinde pe mai multe luni.

Cele 27 de state membre UE au promis că vor renunţa la gazele ruseşti ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia. Importurile Europei de gaze naturale ruseşti prin conducte au scăzut semnificativ după invadarea Ucrainei, însă importurile de gaze lichefiate ruseşti s-au majorat. Potrivit unei analize UE consultată de Reuters, livrările de gaze lichefiate ruseşti spre Europa au crescut anul trecut până la 22 miliarde metri cubi, de la aproximativ 16 miliarde metri cubi în 2021.

Ungaria a anunţat deja că nu va sprijini poziţia de negociere a statelor membre UE cu privire la noile reguli de pe piaţa gazelor, care includ şi noi norme pentru integrarea mai multor gaze low-carbon.

Ţările membre vor putea să impună limite firmelor ruseşti pentru o perioadă temporară de timp, atât timp cât asta nu perturbă fluxurile de gaze între ţările UE sau să pună în pericol securitatea energetică a Europei, se arată în documentul consultat de Reuters.

Recent, comisara europeană pentru Energie, Kadri Simson, a îndemnat companiile europene să nu semneze noi contracte privind importurile de gaze lichefiate ruseşti, după ce actualele contracte vor expira. Ministra spaniolă a energiei, Teresa Ribera, a făcut o solicitare similară către importatorii şi operatorii de gaze lichefiate din Spania.

Cu toate acestea, astfel de îndemnuri nu sunt obligatorii pentru că gazele naturale şi gazele lichefiate ruseşti nu sunt vizate de sancţiunile europene. Blocul european a introdus un embargou cu privire la importurile de petrol şi produse petroliere ruseşti prin intermediul navelor.

Act de vandalism în centrul Capitalei: Flori rupre din Scuarul Catedralei și călcate în picioare

Mai multe lalele au fost rupte și călcate în picioare în rondurile cu flori din Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Persoane necunoscute și rău intenționate au distrus spațiile cu flori din Scuarul Catedralei, unde muncitorii din cadrul ÎM „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” au plantat lalele, pentru a bucura ochii chișinăuienilor.

Primăria Chișinău condamnă acțiunea de vandalism și atenționează că distrugerea intenționată a rondurilor cu flori este pedepsită contravențional. Perimetrul Scuarului Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului” este monitorizat video. Imaginile vor fi analizate, iar persoanele care se fac vinovate vor fi pedepsite.”, anunță municipalitatea.

Prima reacție a Kremlinului după atacul rusesc care a ucis 34 de oameni în Sumî: „Vă reamintesc declarația repetată a președintelui nostru”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinul a susținut luni că Rusia lovește doar ținte militare sau legate de armată, când a fost întrebat despre atacul lansat duminică de Rusia asupra orașului Sumî, unde au fost ucise cel puțin 34 de persoane.

„În acest caz, vorbim despre progresul unei operațiuni militare speciale, aici trebuie să ne concentrăm doar pe informațiile furnizate de departamentul nostru de apărare. Știți că nu comentăm progresul operațiunii militare în sine în cadrul administrației”, a declarat Dmitri Peskov, citat de agenția rusă de presă de stat TASS.

„Nu pot decât să repet și să vă reamintesc declarația repetată a președintelui nostru și a reprezentanților armatei noastre că armata noastră lovește exclusiv ținte militare și cvasi-militare”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului

Ucraina a anunțat duminică că două rachete balistice rusești au ucis cel puțin 34 de persoane și au rănit alte 117 la Sumî. Atacul Rusiei asupra orașul Sumî din duminica Floriilor a fost lansat la nici 48 de ore după ce emisarul lui Donald Trump s-a întâlnit cu Vladimir Putin pentru discuții.

Steve Witkoff a vorbit vineri cu președintele rus timp de patru ore, potrivit mass-media de stat din Rusia, aceasta fiind cea mai recentă rundă de discuții dintre Washington și Moscova.

Bombardamentele cu rachete au lovit o zonă centrală a orașului, aglomerată la acea oră, pentru că mulți oameni se îndreptau spre biserică, la slujba de Florii. Unul dintre atacuri a lovit un troleibuz plin cu pasageri.

În prima sa reacție, președintele american Donald Trump a calificat drept „teribil” atacul rușilor, dar a precizat că i s-a spus că „au făcut o greșeală”, fără a detalia cine anume i-a transmis asta.

„Cred că a fost groaznic, și mi s-a spus că au făcut o greșeală, dar cred că este un lucru oribil. Cred că întregul război este un lucru oribil (…) pentru ca acest război să fi început este un abuz de putere. Această țară nu ar fi acceptat niciodată ca acest război să înceapă dacă eram președinte. Acel război este o rușine ”, a declarat Trump, la bordul Air Force One, când a fost întrebat despre atacul rusesc.

Trafic de cocaină în Capitală: jumătate de kilogram ridicat! Un tânăr de 24 de ani și un bărbat de 44 de ani le distribuiau prin localuri

Ofițerii Direcției Antidrog a INI, în comun cu cei de urmărire penală ai Inspectoratului de Poliție Botanica și procurorii Procuraturii mun. Chișinău- Oficiul Botanica, au destructurat activitatea infracțională a unui grup de persoane specializat în comercializarea drogurilor pe teritoriul capitalei.

Timp de o lună, oamenii legii au documentat activitatea infracțională a doi  bărbați de 44 și 24 de ani, specializați în păstrarea și realizarea drogurilor de tip cocaină în localurile din capitalǎ. 

În timpul investigațiilor, ofițerii Antidrog au stabilit că bărbatul de 44 ani, având o afacere profitabilă în Chișinău a pus la cale și o „afacere” cu droguri, iar pentru a-și camufla acțiunile infracționale a racolat un prieten de-al său de 24 de ani, pentru a înstrăina drogurile unui cerc restrâns de consumatori de cocaină.

În urma acțiunilor de urmărire penală și probelor acumulate la începutul lunii aprilie, oamenii legii l-au reținut  pe bărbatul de 24 ani, care preluase substanțele narcotice de la celălalt suspect  pentru a le înstrăina consumatorilor.

Ulterior, au fost efectuate percheziții la domiciliul bărbatului de 44 ani, de unde a fost ridicat aproximativ jumǎtate de kilogram de cocainǎ, telefoane mobile, un cântar de înaltǎ precizie, 3 120 de euro și 2 300 de dolari, care ar fi fost  obținuți ca rezultat al comercializării drogurilor.

Menționǎm că, pe piața neagră prețul unui gram de cocaină variază între 130 și 160 de  euro.

Pe numele bărbaților au fost eliberate mandate de arest preventiv pe un termen de 20 zile.

Conform legislației în vigoare, persona culpabilă de asemenea infracțiune  riscă  închisoare  de la 7 la 15 ani.

Firmele care pleacă din Rusia, obligate să plătească 10% la stat
Articolul anterior
Ce se întâmplă dacă bei apă îmbuteliată expirată
Articolul următor
Close menu