Uniunea Europeană facilitează creșterea exporturilor pentru produsele agricole moldovenești

Mai multe prune, struguri și alte produse agricole moldovenești ar trebui să ajungă pe piețele europene fără tarife. Comisia Europeană a propus astăzi un regulament care să permită un acces temporar îmbunătățit pe piață pentru alte șapte produse din Moldova, care sunt încă supuse cotelor tarifare la intrarea în UE.

Producătorii și exportatorii autohtoni de fructe, invitați să participe la  o expoziție în Germania | Unica.md

Comisia subliniază că aceasta este o demonstrație a solidarității UE menită să ajute Moldova să facă față pierderii principalelor sale piețe și centre de tranzit pentru aceste produse agricole cheie, rezultată din războiul nejustificat de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, transmite Deschide.md

„Agresiunea neprovocată și nejustificată a Rusiei nu afectează grav doar economia Ucrainei, ci și pe cea a vecinilor săi și ai noștri, în acest caz Moldova. Decizia de astăzi, de mai mult decât dublarea a șapte cote pentru exporturile agricole cheie ale Republicii Moldova, este un semn tangibil al solidarității UE”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Abilitatea Moldovei de a face comerț cu lumea a fost lovită de războiul brutal și ilegal al Rusiei. Prin facilitarea accesului pe piață pentru produsele agricole cheie, UE ajută Moldova să redirecționeze comerțul afectat. Acest lucru va ajuta direct producătorii moldoveni, susținând rezistența economică a țării în circumstanțele dificile actuale. UE face din nou un pas pentru a sprijini un vecin european”, susține vicepreședintele executiv și comisarul pentru Comerț al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

„Sper că această măsură fără precedent va sprijini producătorii moldoveni în atenuarea unora dintre presiunile pieței pe termen scurt. Pe termen lung, îi încurajăm pe omologii noștri moldoveni să investească în capacități de procesare și producție cu valoare adăugată mai mare. Creșterea și mai mult a calității produselor lor va contribui la consolidarea poziției producătorilor moldoveni pe piața UE. Suntem pregătiți să oferim asistență tehnică în acest sens”, a declarat în context comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

Măsurile propuse acoperă șapte produse pentru care exporturile din Moldova în UE nu sunt încă pe deplin liberalizate: prune, struguri de masă, mere, roșii, usturoi, cireșe și suc de struguri. Regulamentul dublează cu mult – pe durata unui an – cantitatea acestor produse care pot fi importate fără tarife din Moldova în UE. Potențialele volume fără tarife vor fi acum în valoare de aproximativ 55 de milioane EUR, inclusiv aproximativ 10 milioane EUR de prune și 27 de milioane EUR de struguri de masă.Publicitate

Liberalizarea suplimentară a importurilor în UE va ajuta producătorii și exportatorii moldoveni să depășească pierderile de piață pe care le-au suferit ca urmare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Împreună cu accesul sporit la transportul rutier în UE (în prezent în curs de negociere între Moldova și UE), liberalizarea ar trebui să faciliteze considerabil exportul de produse moldovenești către și prin UE. În plus, suntem deschiși să discutăm despre liberalizarea reciprocă ulterioară, care ar face ca UE și Moldova să avanseze încă un pas în direcția liberalizării depline a comerțului.

Propunerea urmează a fi analizată și aprobată de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene.

Moldova a beneficiat de un Acord de Asociere, inclusiv Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLASC), cu UE din 2014. Acest sistem comercial preferențial a permis Moldovei să profite de eliminarea tarifelor la exportul către UE a tuturor mărfurilor, cu excepția a șapte produse agricole. Moldova se bucură, de asemenea, de acces sporit la piața serviciilor din UE și de condiții mai bune de investiții. La rândul său, Moldova s-a angajat să-și armonizeze legislația cu acquis-ul UE într-o gamă largă de domenii.

Măsurile temporare și excepționale propuse astăzi de Comisia Europeană vor sprijini și stimula în continuare fluxurile comerciale existente din Moldova către UE și vor sprijini economia Moldovei. Acest lucru este în concordanță cu principalele obiective ale Acordului de Asociere, care urmează să creeze condiții pentru consolidarea relațiilor economice și comerciale, care să conducă la integrarea treptată a Moldovei în Piața Internă a UE, precum și să contribuie la întărirea democrației și a stabilității politice, economice și instituționale în Moldova.

De asemenea, UE sprijină Moldova cu asistență financiară semnificativă pentru a ajuta țara să facă față situației create de agresiunea rusă în Ucraina.

ANSA a permis fermierilor găgăuzi să exporte în Rusia

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a permis fermierilor găgăuzi să exporte pe piețele rusești. Documentele relevante au fost deja primite, a declarat pentru portalul de știri Gagauzinfo.MD Serghei Ibrișim, șeful departamentului complexului agroindustrial Găgăuzia, scrie stiripesurse.md

El a menționat că toți liderii agricoli ai Găgăuziei care cultivă fructe și struguri de masă au primit permisiunea ANSA.

„Acum fermierii pot exporta produse în Federația Rusă, datorită negocierilor Evgeniei Guțul. Anterior, Rosselkhoznadzor a interzis exporturile, adică, acestea sunt caise, cireșe, mere Serghei Ibrișim.

Șeful departamentului complexului agroindustrial Găgăuzia, va putea exporta în Federația Rusă din autonomia Găgăuză, soiuri de struguri de masă.

Delegații pe străzile Capitalei, timp de două zile! Transportul rutier va fi restricționat

Poliția informează că, în perioada 22 – 23 mai, în Chișinău va avea loc cel de-al XIX-le-a Congres al Conferinței Curților Constituționale Europene.

În timpul deplasării delegațiilor transportul rutier va fi restricționat parțial pe unele străzi:

  • str. Mitropolit Varlaam, perimetrul străzilor A. Pușkin – Vlaicu Pârcălab;
    – str. Vlaicu Pârcălab, perimetrul străzilor Mitropolit Varlaam – București;
    – strada București, perimetrul străzilor Vlaicu Pârcălab – Maria Cebotari;
    – strada Maria Cebotari, perimetrul str. Alexei Șciusev – bd. Ștefan cel Mare și Sfânt.

Polițiștii vor fi prezenți pentru a fluidiza traficul rutier cu redirecționarea acestuia pe străzile adiacente, dar și pentru a oferi suport șoferilor.

În acest context, poliția îndeamnă șoferiisă respectați cerințele polițiștilor antrenați în executarea misiunilor de serviciu și să vă organizați din timp rutele alternative de deplasare, dacă urmează să intersectați străzile menționate.

Magistraţii repun pe rol procesul lui Vlad Filat

Cercetarea judecătorească în dosarul în care fostul premier Vlad Filat, în prezent lider al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), este învinuit de corupere pasivă și trafic de influență, a fost reluată, scrie stiripesurse.md.

Se întâmplă după ce doi judecători de la Curtea de Apel Chișinău, transferați temporar la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), și-au dat demisia, anunță Procuratura Anticorupție (PA).

Următoarea ședință, în cadrul căreia va fi examinată cererea de revizuire înaintată de Filat și apărătorii acestuia, este planificată pentru data de 27 mai, ora 10:00.

Amintim că, prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 27 iunie 2016, Vlad Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare. Fostul premier a fost amendat la acea vreme cu 60 000 de lei și s-a dispus confiscarea bunurilor obținute ilegal (mașini, imobile, terenuri, conturi bancare). Prin decizia din 2016, Filat a primit interdicția de a ocupa funcții publice timp de 5 ani.

Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința de condamnare, pe 11 noiembrie 2016. Prin deciziile CSJ, atât recursul ordinar înaintat de apărare, cât și recursul în anulare, au fost respinse ca vădit neîntemeiate. În iunie 2023, Vlad Filat și apărătorii săi au înaintat o cerere de revizuire a cauzei, urmare a hotărârii Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) din 31 ianuarie 2023, care a constatat încălcarea Articolului 6 § 1 din Convenție, invocând lipsa publicității procesului penal. Cererea urma să fie examinată în ședința de astăzi, 20 mai.

PA anunță că, în cadrul ședinței, părțile în proces au fost, însă, anunțate despre reluarea cercetării judecătorești, pe motivul demisiei și eliberării din funcție a doi judecători din completul de judecată ce urma să se pronunțe pe caz, unul din acești magistrați fiind președintele completului.

De asemenea, părțile în proces au fost anunțate că, prin încheierea din 17.05.2024, a fost creat un nou complet de judecată întru examinarea cererii de revizuire vizate. Tot la ședința de astăzi, Președintele noului complet format, a înaintat o declarație de abținere de la examinarea prezentului caz, pe motiv că ar fi recepționat recent raportul de evaluare negativă din partea Comisiei vetting, astfel că, în vederea excluderii oricărui dubiu privind imparțialitatea sa, a considerat necesar să înainteze prezenta declarație de abținere.

Pronunțarea soluției instanței asupra declarației de abținere a fost amânată pentru 27 mai 2024, ora 10:00.

Reamintim că fostul premier Vlad Filat a fost achitat în dosarul în care era învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari, conform deciziei din 7 mai, pronunțată de către magistrații de la judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Rușii, ”grijulii” față de educația copiilor ucraineni. Ce mesaj le-au lăsat celor mici, după ce au devastat o școală de lângă Kiev
Articolul anterior
Liderii din Parlamentul European cer statutul de țară candidată pentru Ucraina și Republica Moldova
Articolul următor