Ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, a vorbit despre acest subiect într-un interviu pentru publicația POLITICO.
Propunerea vine în urma avertismentelor lui Elon Musk că SpaceX nu va plăti pe termen nelimitat pentru accesul ucrainenilor la Starlink, transmite digi24.ro.
Vineri, SpaceX a transmis Pentagonului că ar putea sista acest serviciu dacă nu îi va achita câteva zeci de milioane de dolari în fiecare lună. Antreprenorul a atenționat că această operațiune a costat SpaceX până acum 80 de milioane de dolari, sumă care ar urma să ajungă la peste 120 de milioane de dolari până la sfârșitul acestui an și 400 de milioane în următoarele 12 luni.
Sâmbătă, Musk s-a răzgândit. „La naiba… chiar dacă Starlink încă este în pierdere, iar alte companii obțin miliarde de dolari de la contribuabilii americani, noi vom continua să livrăm gratuit guvernului Ucrainei”, a scris pe Twitter Elon Musk.
Declarațiile acestuia au stârnit îngrijorare în legătură cu securitatea accesului continuu al Ucrainei la un sistem de telecomunicații crucial care a jucat un rol vital în contraofensivele împotriva trupelor rusești din teritoriile ocupate, precum și în menținerea conectată a populației civile.
Ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, a sugerat că accesul la internet al Ucrainei nu ar trebui lăsat în mâinile unei singure persoane „superputernice” care s-ar putea „trezi într-o zi și spune: „Nu mai am chef și asta e”. Iar a doua zi, ucrainenii s-ar putea trezi fără internet”.
„M-am gândit că este probabil mult mai bine să fie un acord contractual între, să spunem, o coaliție de țări care ar putea cumpăra un serviciu de la domnul Musk, serviciul Starlink, și să îl furnizeze ucrainenilor și să continue să îl furnizeze ucrainenilor”, a adăugat Landsbergis.
Subiectul a fost discutat la reuniunea de luni a celor 27 de miniștri de externe din UE, potrivit lui Landsbergis. Josep Borrell a abordat subiectul, „iar anumite țări s-au alăturat”, a declarat ministrul, fără a preciza care sunt acestea.
„Dacă se întâmplă în UE, este și mai bine”, a spus el. „Nu văd de ce nu s-ar putea întâmpla”.