Uniunea Europeană importă în continuare 50% din gazele naturale lichefiate rusești, în valoare de 1 miliard USD pe lună

La aproape doi ani de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, țările europene continuă să importe gaz natural lichefiat (GNL) arctic rusesc în volume record.

Citat din Нigh North News: „Spre deosebire de Statele Unite, UE nu a impus până acum nicio sancțiune asupra importului de GNL. Drept urmare, UE rămâne o destinație pentru 50% din exporturile de GNL ale Rusiei, trimițând peste 1 miliard de dolari în fiecare lună țării, scrie pravda.com.ua, citată de stiripesurse.ro.

Experții au descris în detaliu modul în care GNL a devenit acum principalul combustibil fosil rusesc achiziționat de UE.

O nouă analiză a distribuției combustibililor fosili ruși a dezvăluit importul continuu și constant de GNL de către țările UE.

„Rusia a înregistrat o creștere a veniturilor din exporturile de GNL, mai ales că GNL-ul său rămâne nesancționat de UE. Din decembrie 2022 până în octombrie 2023, jumătate din exporturile de GNL ale Rusiei, în valoare totală de 8,3 miliarde de euro, au fost direcționate către piața UE.

Detalii: Până la o duzină de țări europene cumpără GNL rusesc. Cu toate acestea, importatorii cheie sunt Belgia, Spania și Franța, care împreună au reprezentat 88% din importurile rusești de GNL în UE în ultimele 10 luni.

„Porturile UE primesc peste 200 de transporturi de la instalația de GNL Yamal din Rusia pe an. Volumul GNL importat este acum atât de semnificativ încât a depășit alte forme de combustibili fosili ruși.

Și cu un al doilea proiect, Arctic LNG 2, care urmează să fie lansat în următoarele săptămâni, importurile UE ar putea crește și mai mult în 2024.

UE facilitează, de asemenea, transbordarea GNL rusesc către cumpărători din afara continentului. Peste 20% din Yamal LNG trece prin terminalele din Europa, unde este transbordat de pe nave specializate pentru transportul prin ape înghețate pe cisterne convenționale pentru transportul ulterior.

Un hub cheie este portul Zeebrugge, unde Fluxys, un operator de sistem de transport al gazelor naturale, operează un terminal de regazeificare și stocare. În 2015, compania a semnat un acord de stocare pe termen lung cu Novatek până în 2035. Acordul permite transferul a până la 8 milioane de tone de GNL prin instalație în aproximativ 105 loturi.Companiile europene rămân, de asemenea, implicate în operarea flotei de tancuri GNL a Novatek. Assuranceforeningen Skuld din Norvegia, o companie de asigurări maritime cu sediul în Oslo, continuă să ofere asigurări de protecție și despăgubire pentru trei dintre petrolierele GNL care transportă GNL între piețele arctice și europene.

Statele membre ale UE ar trebui să interzică imediat transbordarea GNL rusesc în porturile lor, care continuă să călătorească mai departe către destinații din afara UE. Rusia se bazează pe aceste porturi pentru logistica și depozitarea GNL care călătoresc către destinații din afara UE.

Un cetățean turc, reținut după ce a estorcat 7.000 de euro de la un om de afaceri din Chișinău

Ofițerii CNA și procurorii au reținut în flagrant un cetățean al Turciei în momentul primirii unei sume de 7000 de euro de la un om de afaceri din  capitală. Banii ar fi fost estorcați pentru stoparea unor pretinse investigații efectuate de poliție, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit materialelor acumulate, bănuitul i-ar fi comunicat denunțătorului, care conduce  împreună cu un alt cetățean turc o companie specializată în servicii de call-centru, că Poliția ar investiga anumite aspecte legate de activitatea acestora. Astfel, pentru a-i determina pe oamenii legii să adopte o decizie favorabilă pe marginea investigațiilor, bănuitul ar fi cerut 7000 de euro.

Pe acest caz a fost pornită o urmărire penală în temeiul art. 326 cod penal – traficul de influență. În urma acțiunilor ofițerilor CNA, a fost documentată transmiterea banilor, soldată cu reținerea în flagrant a cetățeanului turc și plasarea acestuia în izolator pentru 72 de ore.

Toate acțiunile au avut loc sub conducerea procesuală a procurorilor din cadrul Procuraturii mun. Chișinău. Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabilă a instanței de judecată.  

Vitezoman surprins cu 180 km/h în apropiere de Peresecina, într-o zonă unde s-au înregistrat 29 de accidente

În această dimineață, polițiștii de patrulare au surprins un șofer de 28 de ani care conducea un Ford cu viteza de #179_km/h, pe traseul R6 (Chișinău-Orhei), în apropierea satului Peresecina, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Șoferul a depășit limita legală cu 89 km/h, iar conform legii, acesta riscă o amendă de până la 5.000 lei și suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de la 60 la 90 de zile.

Amintim că acest segment de drum este unul cu risc sporit de accidente!

De la începutul anului, în această zonă s-au înregistrat 29 de accidente rutiere, în urma cărora o persoană și-a pierdut viața, iar altele 10 au suferit traumatisme.

Frigul se lasă peste toată Republica Moldova

Vreme rece în toată țara! Temepraturile continuă să scadă și vor fi azi, 14 noiembrie, între 4 – 8 grade Celsius, în timpul zilei. Odată cu lăsarea serii, figul se va accentua, iar mercurul din termometre va ajunge în timpul nopții la -2 grade Celsius, informează unica.md.

Cerul va fi înnorat și s-ar putea să fie lapoviță.

Mâine,temperaturile vor rămâne neschimbate. Maximele vor fi de 5 – 8 grade Celsius.

Gala Premiilor ONU pentru Drepturile Omului 2023, în Republica Moldova. Iată cine sunt câștigătorii!
Articolul anterior
Toate centralele de apartament pe gaze trebuie eliminate până în 2040. Noua directivă de eficiență energetică a Uniunii Europene
Articolul următor