Uniunea Europeană și UNFPA donează 3.000 de tablete electronice Biroului Național de Statistică pentru desfășurarea Recensământului

Uniunea Europeană și Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) a oferit astăzi Biroului Național de Statistică (BNS) un lot de echipament digital, ce include 3 mii de tablete electronice și accesorii aferente, în valoare de circa 800 mii de euro. Tehnica digitală este oferită pentru desfășurarea Recensământului Populației și Locuințelor (RPL), care va avea loc în perioada 8 aprilie – 7 iulie 2024.

Directorul general al Biroului Național de Statistică, Oleg Cara și-a exprimat recunoștința pentru această donație generoasă, subliniind impactul pozitiv pe care îl va avea asupra procesului de recensământ. „Grație echipamentului donat se va asigura calitatea datelor colectate, pentru prima dată, în format electronic, se va reduce considerabil durata interviului, perioada de prelucrare a datelor ceea ce va permite și diseminarea mult mai rapidă a datelor de recensământ. De asemenea, tabletele nu numai că vor spori acuratețea datelor, dar vor contribui și la o abordare mai sustenabilă din punct de vedere ecologic, eliminând nevoia de formulare pe suport de hârtie.”

Tabletele vor fi dotate cu aplicații de colectare a datelor și vor permite recenzorilor să înregistreze informațiile în chestionarele electronice de recensământ. Echipamentul modern oferit se aliniază cu angajamentul UE și UNFPA de a sprijini Biroul Național de Statistică în desfășurarea unui recensământ care să respecte standardele internaționale.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks a declarat: „Recensământul populației și locuințelor din acest an este o piatră de temelie a sistemului statistic al Republicii Moldova. Este un instrument vital pentru luarea deciziilor în cunoștință de cauză. Datele exacte și fiabile privind situația demografică a țării, condițiile sociale și economice și fondul locativ sunt esențiale pentru elaborarea unor politici eficiente de țară. Utilizarea tabletelor pentru colectarea datelor asigură confidențialitatea și acuratețea datelor. Confidențialitatea datelor personale ale cetățenilor este o prioritate absolută. Toate datele colectate vor fi obținute în strictă conformitate cu cele mai înalte standarde internaționale și europene. Participarea la recensământ necesită timp, dar impactul acesteia este de durată. Este important ca toți cetățenii să participe la recensământ și să contribuie la construirea unui viitor mai bun pentru Moldova.

La rândul său, Natalia Plugaru, Reprezentanta adjunctă UNFPA în Republica Moldova, a subliniat importanța colectării datelor statistice despre dinamica țării, structura populației și nevoile ei. „Informațiile demografice sunt esențiale pentru elaborarea politicilor și luarea deciziilor în cunoștință de cauză, astfel contribuind la reziliența demografică a țării, ce constituie una dintre prioritățile UNFPA în Republica Moldova. Tabletele donate simbolizează angajamentul de a valorifica tehnologia în beneficiul societății, punând bazele unei cercetări statistice de calitate, sigure și durabile.”

Recensământul 2024 este finanțat din bugetul de stat al Republicii Moldova, anterior fiind deja procurate 1800 de tablete ce vor suplini stocul necesar pentru desfășurarea exercițiului statistic.

Recensământul Populației și Locuințelor se desfășoară o dată la 10 ani, fiind cel mai important exercițiu statistic național care oferă tabloul demografic complet al țării. Datele colectate în urma recensământului vor oferi informații esențiale și de calitate pentru elaborarea politicilor publice, naționale și locale, necesare pentru dezvoltarea economică și socială a țării. Pentru aceasta, participarea activă la RPL a cetățenilor Republicii Moldova este de o importanță majoră.

Uniunea Europeană și UNFPA oferă BNS suport tehnic și financiar în cadrul proiectului „Sprijin pentru Biroul Național de Statistică în desfășurarea Recensământului populației și locuințelor din 2024” în perioada de pregătire și desfășurare a RPL.

Poliția de Frontieră lansează Unitatea de Informații privind Pasagerii

La data de 17 februarie curent, Poliția de Frontieră lansează, în premieră, Unitatea de Informații privind Pasagerii (UIP) o subdiviziune care va avea misiunea de a prelucra datele din Registrul cu numele pasagerilor (PNR). Scopul Unității de Informații privind Pasagerii, creată în cadrul Poliției de Frontieră a Republicii Moldova, are rolul esențial de a colecta, stoca și prelucra datele din Registrul cu numele pasagerilor (PNR) – ce va conține informații colectate de la companiile aeriene, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

La eveniment a participat ministra Afacerilor Interne, Daniella Misail – Nichitin, care în discursul de salut a remarcat: ,,Pentru oameni, UIP înseamnă frontiere mai sigure, protecție sporită și o călătorie mai sigură, fără a compromite drepturile și libertățile fundamentale. Această unitate va funcționa cu respectarea deplină a standardelor internaționale în materie de protecție a datelor personale, păstrând echilibrul între securitate și libertate”. 

Susținerea partenerilor internaționali a fost esențială pentru operaționalizarea UIP. În acest sens, șefa Misiunii Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), Ruiz de Azua Ester, a accentuat importanța acestei inițiative: „Este o onoare să particip la lansarea oficială a Unității de Informații privind Pasagerii, un proiect strategic ce marchează un nou început în consolidarea securității naționale a Republicii Moldova și sprijinirea cooperării internaționale în prevenirea și combaterea terorismului și a infracțiunilor transfrontaliere. OIM susține acest demers prin sprijinirea infrastructurii UIP, furnizarea de echipamente și consolidarea capacităților autorităților naționale. Asistența noastră este coordonată îndeaproape cu ONUCT și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, iar angajamentul nostru este de a continua sprijinul atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.”

Șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Ruslan Galușca a subliniat că: „Toate statele europene au implementat deja astfel de sisteme pentru securitatea frontierelor lor, iar Republica Moldova face acum acest pas necesar pentru a se alinia standardelor internaționale. Experiența altor țări a demonstrat că utilizarea acestor mecanisme duce la îmbunătățirea controlului la frontieră, la identificarea mai rapidă a riscurilor și la creșterea nivelului de securitate aeriană. Pentru noi, acest lucru înseamnă o mai bună protecție a frontierelor naționale și un sprijin real pentru ofițerii Poliției de Frontieră, care vor avea acces la informații relevante exact atunci când este nevoie”, a subliniat șeful Poliției de Frontieră.

Reiterăm că Sectorul Poliției de Frontieră „Aeroportul Internațional Chișinău” este unul dintre cele mai importante puncte de trecere ale frontierei de stat, cu un flux de pasageri în continuă creștere. Această realitate impune nu doar măsuri stricte de securitate, ci și un sistem mai avansat de analiză și prevenție. UIP nu înlocuiește controlul la frontieră realizat de echipele noastre, ci îl sprijină prin furnizarea de informații care pot indica din timp posibile riscuri. Acest lucru ne va permite să alocăm mai eficient resursele și să intervenim acolo unde este necesar, fără a afecta călătorii care respectă regulile.
Subdiviziunea UIP va contribui activ la prevenirea, depistarea, investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor de terorism și a infracțiunilor transnaționale, asigurând totodată schimbul de date cu unități similare din alte state și cu Europol, în strictă conformitate cu normele privind protecția datelor cu caracter personal.

Papa Francisc, internat în spital cu bronșită

Papa Francisc urmează să se afle mai multe zile în spital, a spus Vaticanul luni, 17 februarie, adăugând că medicii de la spitalul Gemelli din Roma au fost nevoiți să-i schimbe tratamentul, din cauza unei „situații clinice complexe”, scrie Europa Liberă.

Serviciul de presă al Vaticanului a spus că rezultatul testelor efectuate în ultimele zile au relevat nevoia unui nou tratament, din cauza evoluției bronșitei de care suveranul pontif suferă, a scris Reuters.

„Toate testele efectuate până în prezent indică o imagine clinică complexă, care va necesita o perioadă adecvată de spitalizare”, se mai spune în comunicatul emis luni.

În vârstă de 88 de ani, Papa se confruntă cu bronșită de mai bine de o săptămână, fiind internat vineri, 14 februarie, la spitalul Gemelli din Roma.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, a spus că pontiful „este într-o stare bună”. El nu a precizat dacă papa suferă de o infecție bacteriană sau virală, dar a spus că o actualizare a stării sale de sănătate va fi emisă pe parcursul zilei de luni, 17 februarie.

Medicii pontifului i-au recomandat anterior odihnă completă, fapt pentru care Papa Francisc nu a mai putut susține rugăciunea săptămânală de duminică pentru pelerinii din Piața Sfântul Petru și nici să conducă o masă specială pentru artiști cu ocazia Anului Jubiliar al Bisericii Catolice.

Duminică, 16 februarie, Vaticanul descria starea lui ca fiind „stabilă”.

În timp ce se afla în spital în weekend, papa a continuat să-i sune aproape zilnic pe membrii unei parohii catolice din Gaza, a transmis televiziunea italiană Mediaset.

Unul dintre membrii parohiei a spus că Francisc a sunat atât vineri, cât și sâmbătă și era „în stare bună”, dar suna „puțin obosit”.

Vaticanul a anulat și vizita papei la studiourile de film Cinecitta din Roma, programată pentru luni.

„Mulțumesc pentru afecțiunea, rugăciunea și apropierea cu care mă însoțiți în aceste zile”, a scris papa pe X duminică.

În 2023, Francisc a avut un caz grav de pneumonie, părăsind spitalul după 3 zile și recunoscând diagnosticul după externare, a notat AP. El a fost atunci internat de urgență, după ce a avut dificultăți de respirație și o durere ascuțită în piept.

Poliția caută un bărbat suspectat de furt dintr-o piață din Bălți

Inspectoratul de Poliție din Bălți este în căutarea unui bărbat, fiind bănuit de comiterea unui furt. Potrivit oamenilor legii, la 9 ianuarie, suspectul ar fi profitat de neatenția unei femei de 55 de ani, care lucrează în calitate de vânzătoare la o piață din municipiul Bălți, și i-a sustras pe ascuns portmoneul, în care se aflau acte și bani, scrie safenews.md.

În cele din urmă, bărbatul ar fi plecat într-o direcție necunoscută.

Astfel, autoritățile solicită ajutorul comunității și îndeamnă persoanele care au recunoscut bărbatul din imagini să informeze neîntârziat Poliţia la numerele de telefon: 112, 069944600, 068218216.

Poliția s-a autosesizat în cazul unui șofer obraznic în trafic, în urma secvențelor VIDEO apărute pe rețelele de socializare
Articolul anterior
Statuia Reginei Maria, care urmează să fie amplasată în scuarul Liceului „Gheorghe Asachi” din Chișinău: Pentru finisare mai sunt necesari 40 000 de euro
Articolul următor