Universitatea de Medicină din Iași, atacată de hackeri. S-a cerut recompensă de sute de mii de euro

Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași a fost ținta hackerilor, care au distrus site-ul instituției. Atacul a avut loc chiar înaintea weekendului, astfel că angajații de la IT au reușit să oprească răspândirea virusului. O parte din site-ul vechi a fost pierdut, iar acum documentele sunt rescanate din arhivele fizice, scrie ziaruldeiasi.ro.

separator
Virusul a fost răspândit cel mai probabil prin deschiderea unui fișier primit de cătee un angajat prin email, care a început să cripteze toate datele din rețea la care a avut acces. Imediat s-a primit o cerere de răscumpărare pentru cheia de decriptare, care, potrivit unor surse, ar fi ajuns la câteva sute de mii de euro. UMF Iași a făcut plângere la DIICOT, în speranța că hackerii care au distrus site-ul vor fi prinși.

Surse apropiate anchetei spun că, dacă atacul ar fi avut loc într-o zi de weekend sau în vacanţă, iar echipa de IT a universităţii nu ar fi apucat să intervină la timp pentru a opri răspândierea virusului, ar fi compromis toate sistemele informatice ale UMF Iaşi.

Atacurile de tip ransomware criptează toate fişierele pe care reuşesc să le acceseze şi atacatorii solicită o sumă de bani pentru deblocarea lor, sumă ce trebuie achitată într-o perioadă scurtă de timp. Versiunea veche a site-ului a fost practic distrusă complet şi s-au pierdut toate documentele care au fost publicate acolo, însă atacul a fost oprit înainte să ajungă la platforma didactică şi de e-learning.

În momentul de faţă, cu resurse interne, universitatea a reuşit să lanseze un site nou, pe care reîncarcă documentele lipsă după ce sunt scanate din nou din arhiva fizică. „Am făcut imediat plângere penală la DIICOT, şi în rest nu ştim mai multe, aşteptăm să vedem care este mersul lucrurilor. Ne-am reorganizat şi încercăm să punem la punct noul site şi să ne refacem. Nu au fost afectate documente ale studenţilor sau alte platforme online, doar site-ul’, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

Un metrou a sărit de pe șine în București. Vagoane suspendate la doi metri înălțime
Articolul anterior
Air Moldova lansează o nouă cursă din aprilie. Vezi destinația de vis!
Articolul următor
Alte articole interesante