Universitatea de Stat din Moldova a marcat Ziua Europeană a Limbilor

Universitatea de Stat din Moldova, reprezentată de Facultatea de Litere, Biblioteca Centrală a USM, în parteneriat cu Centrul de Informare al Uniunii Europene USM a sărbătorit, ieri, 26 septembrie, Ziua Europeană a Limbilor. Studenții Facultății de Litere, unde se studiază mai multe limbi europene, au răspuns cu entuziasm inițiativei Bibliotecii Centrale a USM, pregătind un amplu program de marcare a acestei zile, or, diversitatea lingvistică reprezintă nu altceva decât cheia unei mai bune comunicări interculturale, dar și un pas mai departe pentru fiecare din cei care au ales să studieze o limbă străină.

Programul, coordonat de Olesea Dânga, poetă, traducătoare autorizată de limbă italiană, asistent universitar și Angela Grădinaru, șef Departamentul Traducere, Interpretare și Lingvistică Aplicată,  a inclus recitaluri de poezii, cântece în limbile franceză, italiană, engleză, germană, turcă, bulgară, rusă, greacă și, nu în ultimul rând, în română. Studenții și-au admirat colegii, i-au aplaudat, fiind impresionați de melodicitatea și frumusețea fiecărei limbi în care s-a vorbit. Au fost proiectate și două filmulețe care au reflectat importanța cunoașterii unei limbi străine, fiind prezentate și informații utile, pe alocuri haioase, dar și unele curiozități caracteristice limbilor vorbite în Europa.   

Vorbind de frumusețea limbilor, s-a menționat că fiecare crede că limba sa e cea mai frumoasă și asta e de bine, iar auzind și alte limbi, realizăm că de fapt fiecare limbă are ceva frumos și unic al ei, fie expresii, fie anumite cuvinte care nu se traduc în alte limbi, fie istorii interesante. Anume acestea și reflectă farmecul și eleganța unei limbi.

Mihaela Lupașcu, studentă la anul II, la Facultatea de Litere, traduceri și interpretare engleză-franceză, a mărturisit că a rămas foarte impresionată de organizarea și marcarea, anume la Facultatea de Litere, a acestei zile. A menționat că învățarea limbilor străine pentru ea este o oportunitate de a-și deschide mai multe căi spre cunoaștere, spre dezvoltarea sa personală și pentru a afla mai multe despre diversitatea lingvistică. Fiind îndrăgostită de limba franceză încă din școală, Mihaela a interpretat bine cunoscutul și mult îndrăgitul „Tombe la neige”, un mare hit în Franța anului 1963, dar și unul din marile succese muzicale ale lui Salvatore Adamo.

Directorul Bibliotecii Centrale a USM, Lilia Dogoter, a felicitat studenții pentru implicare și organizarea unui frumos eveniment, remarcând inventivitatea, originalitate și creativitatea lor.  Le-a mulțumit pentru interesul de a studia o limbă străină, de a o promova în modul în care au reușit s-o facă, dar și mentorilor pentru ghidare și susținere a frumoasei inițiative, care finalmente a dăruit o zi de sărbătoare Facultății și Universității în întregime.

Dansul „Ciuleandra”, interpretat de studentele facultății, a fost cel care a încheiat evenimentul. Studenții au primit Certificate de apreciere, fiind încurajați să participe într-un număr și mai mare, către alte ediții.

Ziua Europeană a Limbilor este celebrată anual, pe data 26 septembrie, începând cu 2001, la inițiativa Consiliului Europei, pentru a promova și a pune în valoare diversitatea culturală și lingvistică a bătrânului continent. Ziua Europeană a Limbilor are ca scop să aducă în atenția publicului marea varietate lingvistică din Europa, să promoveze patrimoniul cultural și diversitatea lingvistică, să încurajeze oamenii de orice vârstă să învețe limbi străine, precum și să promoveze profesia de traducător, de interpret și alte profesii legate de domeniul lingvistic.

57 tone de produse alimentare, colectate într-o singură zi la „Masa Bucuriei” 

În acest an, la colecta națională de alimente, evenimentul culminant al campaniei „Masa Bucuriei”, a fost donată o cantitate record de alimente în sprijinul oamenilor nevoiași – e vorba de 57 811 kilograme de produse. Evenimentul este la cea de-a 15-a ediție și a fost organizat în această sâmbătă, pe 27 aprilie de către Misiunea Socială „Diaconia”.

Toate donațiile acumulate vor fi distribuite sub formă de pachete alimentare în preajma Sfintelor Sărbători de Paști și vor deveni prânzurile calde oferite anul întreg oamenilor nevoiași prin intermediul cantinelor sociale.

Colecta a implicat cca 1000 de voluntari și s-a desfășurat în 103 magazine din Chișinău și alte 25 de localități: Peresecina, Cetireni, Soroca, Căușeni, Hîncești, Strășeni, Dondușeni, Cimișlia, Cahul, Cupcini, Telenești, Cantemir, Cania, Măgdăcești, Orhei, Bălți, Stăuceni, Cricova, Călărași, Puhoi, Bubuieci, Ștefan Vodă, Sîngerei, Edineț, Comrat.

Igor Belei, Director Executiv Misiunea Socială „Diaconia”:

 „În acest an am avut cea mai prolifică campanie socială cu cea mai mare prezență de până acum pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Drept dovadă avem rezultatele remarcabile cu un record absolut în ceea ce privește donația de alimente pentru oamenii nevoiași, semn că această colectă a devenit parte dintr-o abordare firească care este indispensabilă la nivelul societății în preajma sărbătorilor pascale. Credem cu desăvârșire că “Masa Bucuriei” este mai mult decât despre generozitate și implicare, este o acțiune de educare a tinerei generații pentru a fi mai buni și empatici.”

Diaconia apreciază efortul echipelor din cadrul companiilor: maib, Synevo Moldova, Premier Energy  Moldova, Ogilvy Moldova, GRAWE Carat Asigurări, Amdaris, Liceul Teoretic „Pro Succes”, Instituția Publică Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, pentru că s-au alăturat demersului campaniei și au ales să facă voluntariat corporativ pentru o cauză nobilă.

Mulțumim promotorilor care au dus mesajul nostru către sute de oameni și i-au îndemnat să facă un bine: Andrei Porubin, Sorina Obreja, Marin Cretu (Kapushon), Elena Popa, Ana Cernicova, Marco Ballerini, Pasha Parfeni, Olesea Sfecla, Anatol Durbală, Corina Dascălu, Ludmila Adamciuc, Stela Botez, Sergiu Beznițchi, Nicu Țărnă, precum și echipelor media care au relatat despre acțiune și nevoia de mobilizare națională.

Apreciem implicarea rețelelor de magazine: Kaufland, METRO, Linella, Supermarket Nr1, Local Discounter, Velmart, Green Hills Market, Fourchette, Family Market, Bonus, dar și altor magazine locale.

Colecta de pe 27 aprilie a fost realizată în parteneriat cu eparhiile și parohiile Mitropoliei Basarabiei, asociațiile HelpAge International Moldova și ASCOR Chișinău. Partenerul logistic al acțiunii a fost Banca de Alimente.

Toți cei care vor să susțină în continuare oamenii nevoiași asistați de Diaconia pot face o donație pe parcursul întregului an. Cu 100 de lei e asigurat un prânz cald unui bătrân timp de o săptămână, la cantina socială din Chișinău: https://masabucuriei.md/#pricing-section

În acest an, campania a fost sprijinită de Uniunea Europeană prin intermediul proiectului „Parteneriate pentru servicii de cantină socială incluzive și durabile”, co-finanțat și implementat de I.P. „Keystone Moldova”, A.O. „Concordia. Proiecte Sociale” și I.R.M.S. „Diaconia”.

100.000 de dolari, aduși prin contrabandă într-un autocar care venea din Odesa

$100.000 de contrabandă, într-un autocar din Odesa și o persoană reținută.

Ofițerii Serviciului Vamal sub conducerea procurorii PCCOCS anunță o captură de peste 100.000 dolari americani de contrabandă, depistați într-un autocar sosit din Odesa, Ucraina.

În valută națională suma cifrează aproape 2.000.000 lei. Aceștia erau ascunși în una din treptele autocarului. Prin urmare, banii au fost indisponibilizați și constituie probă în dosarul penal.

În ceea ce-l privește pe șoferul cu vârsta de peste 50 de ani, care le-a comunicat funcționarilor din postul vamal Palanca că nu are nimic de declarat, acesta a fost reținut pentru 72 de ore.

Urmărirea penală continuă, inclusiv în vederea stabilirii provenienței și destinației acestor bani, timp în care persoana beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii. De asemenea, urmează să fie investigată participarea altor persoane în tentativa de contrabandă.

Armata lui Putin face prăpăd în Ucraina! Atacuri neînvcetate în orașul Odesa

În ultimele zile, forțele ruse au intensificat atacurile asupra regiunii ucrainene Odesa și, implicit, a orașului cu același nume, scrie stirileprotv.ro.

Acesta este al treilea oraș ca mărime din Ucraina și se află la puțin peste 200 de kilometri în linie dreaptă de granița cu România.

În cel mai recent atac lansat asupra Odesei, forțele Moscovei au ucis cel puţin trei persoane, au anunțat, miercuri dimineața, autorităţile locale, potrivit AFP.

„Inamicul a atacat Odesa cu rachete balistice. În urma atacului, trei persoane au fost ucise şi alte trei au fost rănite”, a declarat primarul oraşului Odesa, Ghennadi Truhanov, pe reţeaua de socializare Telegram.

„Toată asistenţa medicală necesară este oferită răniţilor”, a declarat pe Telegram guvernatorul regiunii Odesa, Oleg Kiper. „Există daune la infrastructura civilă”, a adăugat acesta, fără a oferi alte informaţii.

Un atac cu rachete efectuat de forţele ruse, luni, la Odesa, a ucis cinci persoane, potrivit oficialilor locali.

Odesa, punct strategic pe harta Ucrainei

Supranumit „perla de la malul mării”, Odesa este unul dintre centrele industriale importante ale Ucrainei. Dacă orașul va cădea în mâinile forțelor ruse, Kievul ar pierde un punct strategic pe hartă. Odesa îi oferă Ucrainei o cale de acces la canalul fluvial de circulație Rin-Main-Dunăre-Marea Neagră, cu gura de vărsare în apropierea orașului Constanța.

În acest context, portul Odesa este vital pentru exporturile ucrainene. 

 

Guvernul instituie ”Ziua Națională a Ambulanței din Republica Moldova”
Articolul anterior
Nuntă cu final tragic după izbucnirea unui incendiu! Cel puţin 113 de morţi şi 150 de răniţi. Mireasa şi mirele, printre victime
Articolul următor