Unul dintre cei mai de succes negociatori de pace din lume spune că „există o cale de ieșire din această spirală de agresiune” în Ucraina

Norvegianul Jan Egeland a mediat între părțile aflate în conflict timp de decenii, în special între Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OLP) și Israel. Rezultatul a fost procesul de pace de la Oslo din 1993 menit a rezolva conflictul din Orientul Mijlociu. A negociat cu succes în războaiele din Guatemala, Uganda și estul Congo.

„Există o cale de ieșire din această spirală de agresiune”, a declarat fostul diplomat.

”Ar fi periculos să vedem acest conflict ca un fel de dezastru natural dat, care acum matură Ucraina și care nu poate fi schimbat. Nu e asta. Există o cale de ieșire din această spirală de agresivitate. Pentru că acestea sunt decizii luate de om și pot fi inversate. Europa și SUA nu trebuie să vadă evoluția recentă ca ireversibilă, de parcă ar exista o ruptură pentru totdeauna de netrecut între Rusia și Occident.”, spune Egeland.

El cere ca Organizația Națiunilor Unite să fie folosită în eforturile de a pune capăt conflictului.

„Lucru bun este că prin ONU mai există spații în care sunt posibile discuții și toți jucătorii importanți stau în jurul unei mese”, a subliniat acesta. „Există contact și asta este incredibil de important”.

Statele Unite și europenii ar fi trebuit să folosească de la început Națiunile Unite ca actor neutru, crede el. În acest cadru, ar putea fi negociate încetarea focului și discuții de pace pentru rezolvarea conflictului.

Egeland conduce Consiliul Norvegian pentru Refugiați și a fost secretar de stat în Ministerul Norvegian al Afacerilor Externe.

sursa: www.hotnews.ro

Poliţiştii români de frontieră au reținut un moldovean, căutat de autorităţile din Italia

Poliţiştii români de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat şi reţinut un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, căutat de autorităţile din Italia, care era condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat, scrie punctul.md.

În ziua de 02 decembrie a.c, în jurul orei 03.10, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa – ITPF Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în țară, pasager într-un mijloc de transport, un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, în vârstă de 34 de ani.

La controlul de frontieră, polițiștii români de frontieră au constatat că pe numele bărbatului era o alertă de punere în aplicare a unui mandat de arestare şi predare sau extrădare emis de autorităţile din Italia, din data de 25.11.2024, acesta fiind condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat.Persoana în cauză a fost predată unei echipe operative din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului Județean de Poliție Vaslui în vederea luării măsurilor legale ce se impun.

Percheziții la o companie de construcții. Acțiunile vizează darea în exploatare a unui imobil

Ofițerii și procurorii anticorupție efectuează astăzi acțiuni de urmărire penală într-o cauză pornită pe faptul confecționării, deținerii și folosirii documentelor oficiale false pentru darea în exploatare a unui imobil din municipiul Chișinău, transmite MOLDPRES.

Informația a fost confirmată pentru agenție de purtătorul de cuvânt al Centrului Național Anticorupție, Angela Starinschi.Alte detalii vor fi oferite ulterior. 

Facturi mai mari la gaz din decembrie: Noul tarif a intrat în vigoare

Începând cu 1 decembrie, consumatorii vor plăti cu 3,62 lei mai mult pentru fiecare metru cub de gaz, noul tarif fiind de 16,74 lei, comparativ cu 13 lei și 12 bani anterior, scrie safenews.md.

Se întâmplă după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat majorarea tarifului în cadrul unei ședințe care a durat o oră, justificându-se prin creșterea prețurilor pe bursele europene.

Directorul ANRE, Alexei Taran, a menționat că decizia a fost influențată de majorările internaționale ale prețurilor, afectând astfel costurile de achiziție ale gazelor de către furnizorii de serviciu public, în special SA Moldovagaz.

Deși tariful aprobat este mai mic decât cel solicitat de Moldovagaz, de 17,47 lei, ANRE a avertizat că există posibile noi scumpiri în viitor, cu perspective de menținere a prețurilor ridicate pentru primul trimestru din 2025.

Cu „mare probabilitate”, o variantă de Covid mai periculoasă decât Omicron va lovi în următorii doi ani
Articolul anterior
Separatiștii din Luhansk vor să țină curând un referendum pentru alipirea la Rusia
Articolul următor