Unul dintre cele mai mari spitale din Ucraina a fost la un pas să-i evacueze pe pacienții care făceau dializă, după ce atacurile rușilor au tăiat alimentarea cu apă

Unul dintre cele mai mari spitale de stat din Ucraina a fost „pe punctul de a evacua” o parte din pacienți după ce a rămas fără alimentare cu apă din cauza atacurilor aeriene rusești de miercuri, a declarat un oficial regional pentru CNN, conform Libertatea.

Unul dintre cele mai mari spitale din Ucraina a fost la un pas să-i evacueze pe pacienții care făceau dializă, după ce atacurile rușilor au tăiat alimentarea cu apă

Moscova a lansat o serie de rachete care au vizat „instalațiile de generare” a energiei în cel mai recent efort al său de a paraliza infrastructura ucraineană, ceea ce a dus la pierderi temporare de energie electrică în rețeaua națională, cu efecte asupra aprovizionării cu apă. Vineri, peste 6 milioane de ucraineni erau încă fără curent electric, a anunțat președintele Volodimir Zelenski.

Spitalul Clinic Regional din Kiev urma să-i mute pe pacienții care urmau tratament de hemodializă, îngrijire care necesită o alimentare neîntreruptă cu apă, a declarat Vitaliy Vlasiuk, șeful adjunct al administrației militare din regiunea Kiev, într-un interviu acordat prin telefon.

„Din păcate, atunci când se întrerupe curentul electric în Kiev, deseori se întrerupe și alimentarea centrală cu apă. Lipsa alimentării cu apă este critică”, a spus Vlasiuk.

„Fără apă, este greu ca spitalul să funcționeze. În primul rând, camerele de sterilizare au de suferit, iar hemodializa este imposibil de efectuat”, a adăugat el.

„Miercuri, Spitalul Clinic Regional din Kiev a fost pe punctul de a evacua pacienții care au nevoie de hemodializă către alte unități, dar după-amiază, alimentarea cu apă a fost restabilită și toată lumea a primit îngrijirile vitale de care avea nevoie”, a precizat Vlasiuk.

Spitalele au generatoare care intră în funcțiune atunci când se întrerupe curentul, dar acestea au o capacitate limitată, a menționat oficialul regional. Șefii medicilor încearcă să economisească energia folosind-o doar pentru activitățile esențiale.

„Este, cu siguranță, esențial să alimentăm cu energie electrică unitățile de terapie intensivă și echipamentele de resuscitare. Iar incubatoarele pentru bebeluși, frigiderele pentru vaccinuri și alte echipamente vitale vor fi, bineînțeles, alimentate imediat cu energie de la generator”, a explicat Vlasiuk.

Alimentarea cu energie electrică de la generatoare le permite chirurgilor în timpul unei pene de curent să continue operațiile aflate în desfășurare, dar intervențiile chirurgicale care nu sunt urgente vor fi amânate.

Sâmbătă dimineață, administrația militară a orașului Kiev a anunțat că aproximativ 130.000 de persoane din capitala ucraineană au rămas fără alimentare cu energie electrică în urma întreruperilor de urgență de miercuri.

Aprovizionarea cu apă a fost restabilită în toate districtele, iar alimentarea cu energie termică a fost, de asemenea, reluată, potrivit celor mai noi informații. Rețelele de telefonie mobilă sunt disponibile în aproape toate districtele, deși întreruperile de energie electrică pot limita accesul.

Ministrul ucrainean al sănătății, Viktor Liashko, a declarat vineri la televiziunea națională că fiecare spital cu terapie intensivă și sală de operație are un generator, iar guvernul „aduce generatoare suplimentare pentru a crește și mai mult capacitatea”.

Rusia s-a concentrat pe distrugerea infrastructurii energetice din Ucraina înaintea iernii grele care se anunță, iar valurile succesive de atacuri cu rachete au făcut ca o mare parte a țării să se confrunte cu pene de curent.

Șeful ONU pentru drepturile omului a declarat vineri că milioane de ucraineni sunt „aruncați în condiții de dificultate extremă și în condiții de viață îngrozitoare” din cauza atacurilor repetate ale Moscovei asupra instalațiilor energetice, adăugând: „Luat în ansamblu, acest lucru ridică probleme serioase în conformitate cu dreptul umanitar internațional, care cere ca un obiectiv atacat să prezinte un avantaj militar concret și direct”.

Angelina Jolie, dezvăluiri emoționante: ”Puteți să-mi luați totul. Nimic altceva nu contează”

Rolul favorit din viața Angelinei Jolie este cel de mamă. În noul ei film, „Maria”, câștigătoarea de Oscar o interpretează pe Maria Callas, una dintre cele mai apreciate soliste de operă din secolul XX. Întrebată ce ar putea compara cu dragostea pentru operă a Mariei Callas, Angelina a răspuns fără să stea pe gânduri: „maternitatea”, scrie peroz.ro.

Într-un interviu pentru Good Morning America, actrița de 49 de ani a vorbit, așa cum o face rareori, despre copiii ei. Să fie mamă e cel mai important pentru ea. „Este fericirea mea. Puteți să-mi luați totul. Nimic altceva nu contează”, a spus ea.

Jolie are șase copii, trei adoptați, Maddox (23), Pax (21) și Zahara (19), și trei biologici, Shiloh (18) și gemenii Knox și Vivienne (16), cu fostul ei soț, Brad Pitt, cu care e într-o luptă de opt ani pentru custodie și bunuri.

Angelina a lucrat cu Maddox și Pax la filmul „Maria”. Actrița spune că a fost o experiență extraordinară să-i aibă și pe ei în spatele camerelor. Recent, a colaborat și cu Vivienne pentru un show pe Broadway.

Copiii Angelinei Jolie și ai lui Brad Pitt, în atenția întregii lumi de când s-au născut

Deși arată implicare în aceeași lume artistică în care activează părinții lor, niciunul dintre cei șase nu ar vrea să fie staruri în fața camerelor de filmat. „Sunt destul de privați”, a spus Jolie, menționând că Shiloh e campioană la acest capitol: „e extrem de privată”. „Nu s-au născut cu intimitate, așa că sper să pot avea parte de asta pe măsură ce cresc”, a mai menționat Jolie, care oferă rar detalii despre viața ei de familie.

Copiii au început, însă, să prindă gustul showbizz-ului. Shiloh e pasionată de dans, Vivienne, Maddox și Pax, de lumea producției de film și teatru. De asemenea, ceilalți doi copii, Zahara și Knox, au apărut de câteva ori pe covorul roșu alături de mama lor. Cel mai recent a fost rândul lui Knox. Îmbrăcat la patru ace și părând a fi în largul lui, a fost partenerul celebrei lui mame la Governors Awards.

Scandal în Italia din cauza bradului de Crăciun care va fi instalat în capitală

Un brad de 200 de ani dintr-un oraş italian de pe malul Lacului Garda a fost tăiat pentru a fi dus la Roma şi a deveni tradiţionalul brad de Crăciun din Piaţa Sfântul Petru, în pofida unui îndelungat şi înflăcărat protest local, informează agenţia italiană ANSA, scrie Agerpres.

Bradul, situat în Val di Ledro, a fost tăiat în ciuda unei serii de proteste la lumina lumânărilor organizate de localnici pentru ”salvarea dragului nostru Gigant Verde”.

”Regretăm foarte tare tăierea bradului de 31 de metri”, a spus Lorenzo Vescovi, unul dintre primii localnici care a protestat împotriva doborârii bradului.

”Ceea ce va ajunge la Roma va fi o fiinţă vie muribundă. Lupta noastră nu se opreşte, vrem să împiedicăm tăierea arborilor în această vale şi pretutindeni pentru un obicei crud şi anacronic”, a mai spus el.

Vaticanul a spus că ”alegerea de a tăia arborele a fost una ecologică”. ”Copacul a fost tăiat pentru a prioritiza dezvoltarea corectă a pădurii”, a mai spus Vaticanul

Municipalitatea scoate la licitație mai multe încăperi și spații din Chișinău

Primăria municipiului Chișinău scoate la licitație diverse tipuri de încăperi și spații de pe 21 de adrese, informează unica.md cu referire la un comunicat al Primăriei.

Pe data de 27 noiembrie 2024, ora 10:00, în Sala de ședințe a Preturii sectorului Centru, str. Bulgară, 43, va avea loc licitația pentru obținerea dreptului de locațiune a încăperilor cu altă destinație decât cea locativă, proprietatea Municipiului Chișinău.

Organizator: Direcția Generală Economie, Comerț și Turism

Descriere eveniment: La concurs sunt expuse diverse tipuri de încăperi și spații de pe 21 de adrese, cu suprafețe cuprinse între 4,7 m² și 355 m², fără drept de privatizare, cu amplasare la etaj, la subsol, la parter, etaj tehnic, soclu, garaje etc.

Cuantumul inițial al chiriei anuale pentru încăperile expuse la licitație variază de la 500 lei până la 250 000 lei, iar termenul de locațiune este de 5-7 ani.

La concurs pot participa persoane fizice și juridice din Republica Moldova, dar și investitori străini.

Persoanele interesate urmează să prezinte, nu mai târziu de 24 de ore până la desfășurarea licitației, organizatorului – Agenția „Capitalimobil” SRL, următoarele acte:

  • cererea în forma stabilită;
  • extras din Registrul de Stat al persoanelor juridice și al întreprinzătorilor individuali (pentru persoanele juridice);
  • procura (în cazul participării prin reprezentant);
  • copia actului de identitate;
  • documentul bancar ce confirmă achitarea acontului în mărime de 10 la sută din prețul inițial și a taxei de participare.

Bani în plic, în loc de coroane de flori la înmormântare. Solicitarea a venit din partea unui primar din Hunedoara
Articolul anterior
Fost comandant al NATO din Europa analizează situația Rusiei: În cât timp va cădea regimul lui Putin
Articolul următor