Urcat la bordul unui avion, un tânăr a făcut o glumă proastă cu prietenii. Riscă acum o amendă de 120.000 €

Un tânăr, pasager al unei companii aeriene britanice, care a obligat forțele aeriene spaniole să ridice în aer avioane de luptă după ce a spus în glumă că va arunca în aer avionul în care se afla, a ajuns săptămâna aceasta în fața instanței.

Aditya Verma avea 18 ani când el și câțiva prieteni au călătorit cu un avion al companiei EasyJet de la Londra pe insula spaniolă Menorca, în iulie 2022.

Potrivit BBC, înainte de decolare, el le-a spus prietenilor cu care era pe Snapchat: „Sunt pe punctul de a arunca avionul în aer (sunt taliban)”, scrie digi24.ro.

Serviciile de securitate au interceptat mesajul și l-au semnalat autorităților spaniole, care au trimis două avioane F-18 să urmărească cursa până la aterizare.

„Intenția nu a fost niciodată aceea de a provoca vreun fel de daune”, a declarat Verma în fața instanței. El ar putea fi acuzat de tulburarea gravă a ordinii publice, faptă pentru care riscă o amendă de aproape 120.000 de euro.

Cea mai mare parte din sumă – 95.000 de euro – se regăsește în factura Ministerului Apărării din Spania, pentru mobilizarea avioanelor de luptă.

Verma a declarat în fața instanței că prima dată a crezut că avioanele flanchează zborul în care se afla pentru că erau implicate într-un exercițiu militar, legat de războiul din Ucraina.

Avocatul lui Verma a explicat că acesta a făcut, într-adevăr, o „glumă proastă”, dar că aceasta fusese făcută în privat, cu prietenii lui. „Aditya nu a pus mesajul pe Facebook sau nu l-a distribuit în alt mediu. Ceea ce a făcut el este similar cu o glumă spusă în mașină, de față cu prietenii”.

„Acest băiat avea 18 ani și pleca în vacanță, după ce a încheiat anul școlar cu rezultate bune. Când el și prietenii lui au aterizat în Menorca, s-au trezit într-un coșmar”, a mai spus avocatul.

Băiatul a fost arestat, ținut într-o celulă timp de două zile, după care a fost eliberat pe cauțiune. Ajuns în Marea Britanie, a fost interogat de agențiile britanice de informații MI5 și MI6 și abia după aceea a fost lăsat să plece acasă, la Orpington, Kent.

Verma, care acum studiază economie la Universitatea din Bath, a mai spus în fața instanței că a făcut această glumă pentru că prietenii îl tachinau adesea din cauza trăsăturilor sale fizice.

Verma nu riscă să fie acuzat de terorism sau să ajungă în închisoare, dar ar putea fi amendat cu până la 22.500 de euro dacă va fi găsit vinovat. În același timp, Ministerul Apărării din Spania solicită plata cheltuielilor pe care le-a avut cu cele două avioane, adică 95.000 de euro.

Instanța a precizat pentru BBC că un verdict în cazul lui Verma va fi anunțat în următoarele zile.

Maia Sandu excplică ce va fi dacă moldovenii vor vota împotriva aderării la UE

În cadrul unui interviu acordat cunoscutului jurnalist Iurii Dudi, președintele Republicii Moldova a spus că visul său este ca Republica Moldova să devină cât mai curând membră a Uniunii Europene.

„Visul meu este ca Moldova să adere la UE, atunci voi dormi liniștită”, a spus șefa statului în cadrul interviului unui interviu pentru jurnalistul rus Iurie Dudi, transmite Știri.md. 

Fiind întrebată ce se va întâmpla dacă oamenii vor vota împotriva aderării la Uniunea Europeană, Maia Sandu a menționat că, potrivit sondajelor, moldovenii susțin aderarea țării noastre la UE și, practic, acest lucru nu este posibil. 

„Alegerea este a poporului. Dacă oamenii vor vota împotriva aderării, acesta lucru va însemna că procesul va stopa puțin și nu se va mișca precum se mișcă în prezent. (…) Eu consider că nu se va încheia aici, pentru că oamenii vor înțelege până la urmă că un alt drum pentru țara noastră nu este, ca noi să ne simțim în siguranță, ca să facem mult mai mult pentru țara noastră decât am făcut în ultimii 30 de ani. (…) Noi am văzut cum s-au dezvoltat țările care au devenit membre ale UE în ultimii 20 de ani. Este o diferență enormă”, a mai spus Maia Sandu. 

În cadrul unui interviu pentru Iurie Dudi, un jurnalist din Rusia, președintele Maia Sandu a vorbit despre munca sa și funcția pe care o deține.

Șefa statului a recunoscut când a plâns ultima dată, dar și care este visul său în prezent. Totodată, Maia Sandu a vorbit despre corupția din Moldova, despre democrație, dar și despre războiului din Ucraina.

Reamintim că alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană, inițiate de președinta statului, Maia Sandu, vor fi organizate în aceeași zi – pe 20 octombrie.

Guvernul va compensa integralajustarea tarifului de distribuire a ziarelor

Publicațiile periodice scrise din Republica Moldova, eligibile în procedura de distribuire a sprijinului de stat în baza criteriilor de etică și deontologie, vor fi subvenționate din bani publici. Cabinetul de miniștri a aprobat  Mecanismul de finanţare a distribuirii publicaţiilor periodice din țara noastră pentru anul 2024.

Astfel, prin intermediul acestui mecanism, se stabilește un cadru normativ transparent care asigură alocarea fondurilor pentru a compensa integral tariful de distribuire a ziarelor naționale și regionale, în limitele mijloacelor financiare prevăzute în bugetul de stat pentru anul 2024.  

Hotărârea a fost adoptată ca urmare a solicitărilor parvenite din partea mai multor manageri de redacții, după ajustarea, la sfârșitul anului trecut, la tarife de piață a distribuirii publicațiilor periodice și după luarea în considerare a 3 vulnerabilități, între care impactul asupra cititorilor și redacțiilor, care deja înregistrează constrângeri operaționale și de logistică dictate de costurile înalte la hârtie, servicii tipografice și resurse umane.Subvențiile vor fi oferite din bugetul de stat și vor putea fi solicitate de publicațiile naționale, regionale sau locale care vor întruni cumulativ o serie de condiții, printre acestea fiind: producerea conținutului local de interes public în proporție de cel puțin 75%, asigurarea transparenței proprietății, a redacției și a tirajului, realizată prin indicarea proprietarului/editorului, numelui redactorului-șef și numelui reporterilor, semnarea și respectarea Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, neangajarea politică a redacțiilor, promovarea democrației, a drepturilor omului, a luptei împotriva corupției și împotriva dezinformării. Respectarea acestor criterii va fi monitorizată periodic de către experți mediaAstfel, Guvernul, în cooperare cu organizațiile de autoreglementare în domeniul media, contribuie la susținerea și promovarea presei scrise autohtone, sprijină activitatea redacțiilor și contribuie la menținerea unor prețuri accesibile pentru cetățeni la sursele de informare de interes public din țara noastră.Costurile aferente implementării proiectului presupun cheltuieli legate de distribuirea edițiilor publicațiilor periodice prin intermediul abonamentelor poștale și sunt estimate la circa 11 milioane de lei din bugetul prevăzut pentru Ministerul Culturii.

Un individ, reținut după ce a intrat în toaleta gării feroviare din Strășeni și a agresat și jefuit o femeie

Un bărbat de 38 de ani a fost arestat pentru 30 de zile, după ce ar fi intrat într-un bloc sanitar de pe teritoriul gării feroviare din orașul Strășeni, unde i-ar fi aplicat unei femei mai multe lovituri, i-a sustras telefonul mobil și geanta și a fugit într-o direcție necunoscută. Ulterior, acesta a vândut telefonul cu 100 de lei, pe teritoriul gării.

Imediat femeia de 43 de ani a sesizat Poliția, iar ca a urmare a acțiunilor întreprinse de polițiștii din Strășeni, dar și a implicării oamenilor, suspectul a fost reținut.

Acesta este din orașul Strășeni și este cercetat pentru jaf, anterior fiind condamnat pentru fapte similare.

Conform legislației în vigoare, persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 5 la 7 ani cu (sau fără) amendă de la 42 500 la 67 500 de lei.

Al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, împlinește astăzi 84 de ani
Articolul anterior
Consumul de alcool ar fi crescut în Rusia pe fondul desfășurării războiului din Ucraina
Articolul următor