Urșii au ajuns lângă București! Locuitorii de la periferii primesc mesaje RO-Alert

Un pui de urs a ajuns sâmbătă în localitatea Ciolpani, Ilfov, iar autoritățile au trimis un mesaj RO-Alert către locuitorii din zonă să stea departe de urs și să nu îi dea de mâncare. Animalul sălbatic nu a fost prins nici acum.

„Tocmai ne-a sărit în fața mașinii un urs, la pădurea Ciolpani“, a scris o femeie sâmbătă pe Facebook. Tocmai ce sunase la 112. Imediat a fost constituită o celulă de criză la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, iar jandarmii au plecat în căutarea animalului. „Este vorba despre un pui de urs, luat în evidență de pădurar, iar ca măsură suplimentară, un echipaj al Jandarmeriei Ilfov a rămas în zonă pentru a supraveghea. Au fost informate şi autorităţile locale“, anunţa în scurtă vreme și Jandarmeria Română.

Șeful Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Ilfov a spus că ursul nu a comis niciun atac până acum, dar că încă nu a fost găsit.

„Inclusiv persoana care a sunat la 112 dimineaţă, la ora 8.15, a spus că era mai mare decât un câine. A fost observat dimineaţă la ora 8.15 pe DN1, în zona localităţii Ciolpani, traversând, cum mergem dinspre Ploieşti, din partea dreaptă în partea stângă, deci din Pădurea Comoara, în Pădurea Scroviştea, în zona pădurii, nu în localitate. Am trimis două echipaje de jandarmi în zonă, de câte doi jandarmi, să procedeze la toate măsurile legale care se iau. Au relaţionat cu Ocolul Silvic, cu administraţia locală, cu colegii noştri de la IPJ Ilfov, cu ISU Bucureşti-Ilfov. Se ştie de situaţie, pădurarul din zonă ştie de situaţia ursuleţului, este luat într-o evidenţă. Nu a comis niciun atac până acum, e cuminte, e un pui de urs rătăcit în zona noastră“, a explicat şeful Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Ilfov, colonelul Dumitru Dumitriu.

O celulă de criză, condusă de viceprimarul comunei unde este localizat ursul, va decide măsurile ulterioare.

„Continuăm căutările pentru a-l observa şi noi, să-l vedem, e pui de urs, e mai mare, cum e el, unde e zona pe care şi-a ales-o ca habitat şi aşa mai departe. După, intră Ocolul silvic, cu viceprimarul comunei pe raza căreia va fi descoperit habitatul ursului. Viceprimarul este preşedintele celulei de criză care se constituie cu această ocazie. Şi acolo, în celula de criză, se va stabili ce se va întâmpla. Din celula de criză mai fac parte poliţişti, jandarmi, pădurarul care se ocupă de zona respectivă şi, inclusiv, asociaţiile de vânători din zona respectivă“, a explicat acesta.

Autoritățile au trimis mesaj RO-Alert

Chiar dacă nu a fost raportat niciun atac, autoritățile au trimis mesaje RO-Alert. Locuitorii sunt sfătuiți să evite apropierea de animal, să nu facă poze cu el și să nu îi dea mâncare. Oamenii legii au spus că nu știu cum poate reacționa ursul în preajma oamenilor.

„Populaţia trebuie să ştie că este vorba despre un pui de urs, nu despre un urs, să ţină distanţa, să nu se apropie, chiar dacă este pui de urs, pentru că este un animal sălbatic şi nu ştim cum poate reacţiona şi că forţele de ordine, în continuare, procedează la căutarea puiului de urs“, a transmis şeful Jandarmeriei Ilfov.

Cum a ajuns puiul de urs lângă București

Ovidiu Ionescu, președintele Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România, a explicat cum a ajuns ursul în apropiere de Capitală. El a spus că habitatul natural al ursului este pădurea, dar că poate să trăiască și în orașe dacă găsește de mâncare.

„Avem o suprapopulație de urși în România, de două ori mai mult decât efectivele optime, și atunci normal că există o presiune care împinge urșii mai tineri, femelele cu puii în locuri care sunt mai puțin propice în mod natural pentru existența ursului. Ei se pot adapta, pot să trăiască foarte bine și în lanul de porumb. Habitatul natural al ursului este pădurea, dar dacă găsește mâncare în coșurile de gunoi și pe terenurile agricole, trăiește foarte bine.

În ultimii 20 de ani, arealul ursului s-a extins foarte mult în România, a ajuns în zone în care nu au mai fost niciodată urșii până acum. Din punct de vedere al condițiilor naturale, nu seamănă cu habitatul lor natural, dar e mai ușor de omorât o vacă decât o ciută sau o oaie decât o căprioară pentru că sunt mai ușor de prins. În plus, culturile agricole oferă mai multă mâncare, și atunci populația de urși crește, atunci când nu e otrăvită de oameni“, a spus Ovidiu Ionescu.

O nouă escrocherie cu ruda implicată în accident! Niște indivizi au luat 109 mii de lei de la o bătrână de 84 de ani

Un nou caz de escrocherie la Botanica. Suspecții au fost reținuți, iar banii restituiți victimei. Cazul a fost înregistrat aseară, în jurul orei 21:00, de polițiștii sectorului Botanica din capitală.

Oamenii legii au fost sesizați de fiica unei bătrâne de 84 de ani, domiciliată pe strada Grenoble.

Aceasta a comunicat că mama sa a fost apelată de o persoană necunoscută și, sub pretextul că o rudă apropiată este implicată într-un accident rutier, ar fi cerut o sumă mare de bani.

Ulterior, la domiciliul victimei s-a apropiat un tânăr și a ridicat circa 109 mii de lei.

Datorită intervenției prompte a polițiștilor, suspecții, doi tineri de 21 și 22 de ani, din regiunea transnistreană, au fost identificați, localizați și reținuți.

Asupra lor au fost depistați și banii, care au fost deja restituiți victimei.

Poliția continuă acțiunile de investigație și de urmărire penală pentru identificarea și a altor persoane implicate în activitatea infracțională.

Cum va fi vremea de Florii

Meteorologii anunță ploi slabe și cer noros pentru astăzi, 26 aprilie. Presiunea atmosferică va fi scăzută.

În centrul țării maximele vor fi de 17 grade în timpul zilei și 7 grade noaptea.

În nordul țării vor fi cel mult 15 grade ziua și 5 noaptea.

Iar la sud va fi mai cald – 20 grade vor indica termometrele în timpul zilei și 9 grade Celsius noaptea.

În următoarele zile vremea nu va suferi schimbări esențiale.

Experții sugerează autorităților să introducă modificări legislative în cazul dispariției unor persoane

Organizațiile pentru protecția drepturilor omului vor urmări îndeaproape cazul Anei-Maria, tînăra de 19 ani, care a fost găsită moartă în a opta zi după ce a urcat într-o mașină de ocazie, scrie noi.md.

Veronica Teleucă, coordonatoare în cadrul Coaliției Viața fără Violență în Familie, susține că își pune toate speranțele în oamenii legii. Specialista sugerează autorităților să introducă modificări legislative, pentru ca în cazul dispariției unor persoane care se încadrează în niște criterii de vulnerabilitate, căutările să înceapă înaintea expirării termenului de 72 de ore.

„Poate în anumite cazuri, cînd sînt anumite criterii de vulnerabilitate, cum ar fi cazul Anei-Maria care era însărcinată, este cazul ca poliția să nu aștepte aceste 72 de ore, termenul prevăzut de legislație. Poate acest caz de femicid și este un punct de discuție, poate ar trebui să fie niște modificări legislative, pentru că aici avem și o dublă vulnerabilitate: în primul rînd că este femeie, care pe lîngă violența fizică mai este și potențială victimă a violenței sexuale, plus era o tînără însărcinată. În astfel de cazuri cred că trebuie de acționat cu multă celeritate, deci cu rapiditate mare și multă promptitudine”, a declarat Veronica Teleucă în cadrul ediției de miercuri, 24 aprilie, a emisiunii „Moldova Gîndește LIVE”. De cealaltă parte, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu a dat asigurări că în cazul Anei-Maria, nu s-a ținut cont de termenul de 72 de ore. „S-a recurs imediat la căutări. Sensibilizarea a apărut imediat că ceva nu este în regulă. Sîmbătă deja colegii de la investigații lucrau deja absolut peste tot la Orhei, pentru că primele zile noi am căutat masiv la Orhei”, a subliniat Viorel Cernăuțeanu.

Ana Maria, o tînără de 19ani de la Orhei, însărcinată în luna a șasea a fost găsită moartă după o săptămînă de căutări, într-o rîpă dintr-o fîșie forestieră din raionul Telenești. Luni, 22 aprilie, procurorii au anunțat că, preliminar, ea a murit din cauza unei traume cranio-cerebrale deschise. Totuși, expertiza urmează să stabilească cauza exactă a decesului, deoarece pe copul tinerei au fost găsite mai multe urme de tortură. Oamenii legii urmează să se stabilească și dacă în corpul ei nu au fost introduse substanțe psihotrope. Pe acest caz urmează să fie inițiat un dosar penal pentru omor intenționat. Singurul suspect în acest caz, un fost polițist de 45 de ani, a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile. Acesta se declară nevinovat și nu colaborează cu ancheta. Dacă va fi găsit vinovat,el riscă pînă la 20 de ani de închisoare sau chiar detenție pe viață.

Doi copii de trei ani au plecat din grădiniță fără ca nimeni să-i oprească
Articolul anterior
Au scăzut livrările de telefoane iPhone! Samsung este cel mai mare furnizor de telefoane
Articolul următor