Usatîi nu a decis deocamdată pe cine va susține în turul doi al prezidențialelor

Renato Usatîi, candidatul clasat pe locul al treilea în urma primului tur de scrutin prezidențial, spune că nu a decis deocamdată pe cine va susține în turul al doilea, care se va avea loc peste două săptămâni. Într-un live pe Facebook, Usatîi spune că va lua o hotărâre în acest sens după ce va comunica despre asta cu membrii Partidul Nostru și cu cetățenii, scrie tv8.md

„Voi ieși cu colegii de partid și vom anunța decizia noastră finală despre un candidat sau altul sau despre ambii”, a declarat Renato Usatîi în live. 

Potrivit rezultatelor publicate de CEC, în urma procesării tuturor proceselor verbale, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo se vor duela în turul doi după ce au acumulat 42,45% și respectiv 25,98% dintre voturi în turul întâi de scrutin. Turul al doilea va avea loc peste două săptămâni, Comisia Electorală Centrală urmând să anunțe data exactă. 

Rusia jură că n-a intervenit în alegerile din Moldova. Nu sunt dovezi

Acuzațiile de implicare în alegerile din  Republica Moldova nu pot fi dovedite. Este punctul de vedere al MAE de la Moscova susținut de purtătoarea de cuvânt Maria Zaharova, scrie evz.ro.

Pe de altă parte, Zaharova a denunțat așa zisul amestec occidental în alegerile prezidențiale și în referendumul privind aderarea la UE. În opinia sa, prin vizitele repetate la Chișinău, liderii europeni au făcut propagandă pe față în favoarea actualei guvernări anti-ruse.

„Au acuzat fără dovezi ţara noastră că se amestecă în treburile interne ale Moldovei şi că încearcă să influenţeze exprimarea voinţei cetăţenilor săi (…), în timp ce Occidentul s-a amestecat deschis în acest proces electoral”, a afirmat Maria Zaharova.

Purtătoarea de cuvânt a afirmat că „politicienii din ţările membre UE au făcut propagandă deschisă în sprijinul actualului guvern moldovenesc şi al aşa-zisul său proiect european în timpul multiplelor lor vizite la Chişinău”.

Ea a acuzat o așa zisă campanie anti-rusă. În acest sens arată că în Rusia au fost deschise doar două secții de votare, pentru o populație de 300 – 500.000 de cetățeni moldoveni. Pe de altă parte, în Statele Unite și în Uniunea Europeană au fost deschise în jur de 200 de secții de votare.

Rusia jubilează după rezultatele de duminică

Rusia a formulat acuzațiile proprii la adresa guvernului din Republica Moldova. Ea consideră că rezultatul votului de duminică a fost dezamăgitor pentru cei care susțineau integrarea în Uniunea Europeană. Ea a făcut referire la numărul mic de voturi care au făcut diferența în favoarea integrării. Proiectul de integrare în UE nu a primit un sprijin fără echivoc.

„Pe baza numărului de voturi în această etapă putem concluziona că rezultatele votării au fost dezamăgitoare pentru guvernul moldovean şi susţinătorii săi occidentali”, a mai spus Maria Zaharova.

Purtătoarea de cuvânt a mai spus că majoritatea cetățenilor care locuiesc în Republica Moldova au respins referendumul. Ea a spus că rezultatul favorabil a fost obținut datorită votanților din Europa Occidentală și din Statele Unite.

„Majoritatea cetăţenilor care locuiesc în această republică l-au respins. Uşorul avantaj a fost obţinut datorită unei mobilizări intense a alegătorilor rezidenţi în Europa Occidentală şi America de Nord şi a unei limitări fără precedent a posibilităţii de a vota în Rusia”, a mai spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

Rusia respinge acuzațiile de implicare în alegeri

Rusia respinge învinuirile de imixtiune în afacerile interne ale Republicii Moldova. Dimpotrivă, oficialii de la Moscova resping acuzațiile și denunță, la rândul lor, amestecul occidental în alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea la UE din Moldova. Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a făcut  serie de comentarii pe acest subiect. informează EFE.

Acuzațiile privind implicarea Rusiei făcute de MAE

Reprezentanţii guvernului de la Chişinău, dar și observatori din cadrul OSCE au formulat acuzațiile cu privire la „ingerinţa masivă, fără precedent, a Rusiei, în special prin cumpărare de voturi, atacuri hibride şi dezinformare”.

De asemenea, Mnisterul Afacerilor Externe (MAE) și-a manifestat îngrijorarea cu privire la interferențele fără precedent din partea Rusiei, în alegerile din Moldova. Potrivit MAE, aceste ingerințe au urmărit să compromită integritatea procesului electoral. De asemenea, acuzațiile formulate de la București vizează sumbinarea democrației prin influențarea alegătorilor.

În ciuda acestor provocări, se arată într-un comunicat MAE, rezultatul alegerilor o plasează pe președinta Maia Sandu în turul doi cu un scor solid. Iar acest lucru reflectă angajamentul puternic al cetățenilor Republicii Moldova față de viitorul european al țării.

Casa Albă: Rusia nu a reuşit să submineze alegerile din Republica Moldova

Rusia nu a reuşit să submineze alegerile din Republica Moldova, chiar dacă a ,,lucrat energic” în acest sens, a reacţionat luni un purtător de cuvânt al Casei Albe, potrivit France Presse şi Reuters, scrie ziarulnational.md.

Rezultatele alegerilor din Republica Moldova arată că democraţia din această ţară rămâne puternică în pofida încercării Rusiei de a o submina, a declarat luni John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitatea Naţională, citează Agerpres.Kirby a salutat de asemenea votul pozitiv de la referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, calificându-l drept un pas înainte pe calea integrării europene a ţării, şi a declarat că Rusia nu a reuşit să submineze alegerile prezidenţiale.,,Democraţia este solidă în (Republica) Moldova, la fel ca voinţa poporului moldovean de a progresa spre integrarea europeană”, a comentat John Kirby, după ce tabăra ,,da” a câştigat la limită referendumul privind aderarea fostei republici sovietice la Uniunea Europeană, în timp ce al doilea tur al alegerilor prezidenţiale urmează să aibă loc la 3 noiembrie.

Program de studiere a limbii române pentru copiii refugiați strămutați pe teritoriul Republicii Moldova

Primăria Chișinău, în parteneriat cu Centrul de Caritate pentru Refugiați și cu sprijinul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, desfășoară un program de studiere a limbii române pentru copiii refugiați strămutați pe teritoriul Republicii Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

„Peste 280 de copii refugiați beneficiază de cursuri gratuite de învățare a limbii române. Lecțiile se desfășoară în 5 instituții de învățământ din municipiul Chișinău, unde învață și copii refugiați, având loc de două ori pe săptămână, câte 90 de minute, în două grupe de câte 20 de copii. Cursurile sunt susținute de profesori calificați, specializați în predarea limbii române”, informează viceprimarul Capitalei, Angela Cutasevici.

Pentru desfășurarea acestui program, instituțiile gazdă au fost dotate cu echipament tehnic modern, precum proiectoare, laptopuri, imprimante și table interactive. De asemenea, cu sprijinul organizației partenere CCR – „Help – Hilfe zur Selbsthilfe”, finanțat de Aktion Deutschland Hilft (Germania), a fost achiziționat mobilier necesar sălilor de studiu.

Acest program este important, având în vedere numărul mare de refugiați ucraineni care beneficiază de protecție temporară în capitală, printre care și 8.333 de copii. Este evident că învățarea limbii române reprezintă un aspect esențial al procesului de integrare, care le oferǎ copiilor şi adulților posibilitatea de a se adapta mai ușor la viața din Republica Moldova.

Un alt aspect important al acestui program este că, pe lângă refugiați, și cetățenii Republicii Moldova pot beneficia de aceste cursuri pentru a-și aprofunda cunoștințele de limbă română, contribuind astfel la coeziunea socială.

Școlile cu rezultate slabe la examene vor primi sprijin pentru îmbunătățirea performanței
Articolul anterior
Turul doi al alegerilor prezidențiale va fi foarte fierbinte, spun analiștii
Articolul următor