Utilaj unic în țară, importat din Franța. Cum sunt culese migdalele în sudul țării?

La Vulcănești, migdalele sunt culese într-un timp record, grație unui utilaj performant adus din Franța. Datorită mașinii de recoltare pe bază de vibrații, este posibilă culegerea migdalelor de pe o suprafață de 10 hectare, timp de doar 10 ore. Astfel, dacă anterior recoltarea putea dura chiar și câteva luni, de acum încolo, procesul va lua circa 3 săptămâni.

O cooperativă din sudul țării, formată din 6 producători de migdale, a achiziționat un utilaj de recoltare unic în Republica Moldova.

„Tehnologia de recoltare constă din trei părți. Aceasta are două utilaje pentru colectare și o mașină care funcționează pe bază de vibrații. Există 8 tipuri de vibrații pentru pomii mai tineri, mai mari și extrem de mari. Sunt regimuri diferite de vibrații care au scopul de a păstra pomul. Ne-am străduit să cumpărăm utilaje eficiente, de ultimă generație, astfel încât să putem concura cu producătorii de pe piața externă, întrucât piața internă este mică”, a declarat Mariana Topciu, director comercial al cooperativei.

Înființată în 2019, cooperativa Almonds Company din Comrat a reunit 6 producători de migdale, care dețin împreună 170 de hectare de livezi situate în raioanele Anenii Noi, Basarabeasca, Nisporeni, municipiul Chișinău, precum și UTA Găgăuzia. Pentru a eficientiza munca și a deveni mai competitivi pe piața internă, precum și cea externă, producătorii au decis să investească în noile tehnologii.

Cooperativa a accesat un credit de 410 mii de euro în cadrul proiectului Livada Moldovei, susținut de Uniunea Europeană prin intermediul Băncii Europene de Investiții. Producătorii au beneficiat de consultanță, fiind, totodată, scutiți de plata TVA și a taxelor la importul utilajelor.

60 de mii de euro au acoperit parțial achiziționarea mașinii de recoltare pe bază de vibrații. Restul împrumutului a permis cumpărarea utilajelor de producere pentru decojirea migdalelor (500 kg/oră), a utilajelor pentru sortarea migdalelor (800 kg/oră), precum și pentru fabricarea făinii. Doritori să se dezvolte și să extindă lista de produse pe care le oferă, membrii cooperativei sunt hotărâți să-și unească forțele pentru un randament mai bun.

„Cooperativa noastră este deschisă pentru toți producătorii, suntem gata să-i ajutăm pentru că noi înșine ne-am confruntat cu probleme pe care nu le-am putut soluționa singuri, dar doar unindu-ne forțele și ajungând la un nou nivel, comparabil cu cel european și american”, a declarat Mariana Topciu.

Producătorii din cadrul cooperativei spun că 80% din roada culeasă în acest an va merge spre export în țări precum România, Italia, Ucraina și Irak.

Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova există peste 20 de mii de hectare de livezi de nuci, alune și migdale.

De la lansarea liniei de creditare Livada Moldovei, peste 280 de proiecte investiționale au beneficiat de fondurile UE, oferite prin intermediul Băncii Europene de Investiții. În prezent, există un fond de aproximativ 60 de milioane de euro care urmează să fie pus la dispoziția altor beneficiari în cadrul proiectului Livada Moldovei.

sursa

Doi magistrați, numiți de CSM în cadrul Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor

CSM a numit doi noi judecători în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor. Dumitru Racoviță și Ghenadie Mîra au fost aleși în urma unui concurs încheiat astăzi, scrie tv8.md.

Dumitru Racoviță este judecător la Judecătoria Ungheni, iar Ghenadie Mîra președinte interimar al Curții de Apel Centru, fosta Curte de Apel Chișinău.

În cadrul concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor, din rândul judecătorilor, s-au înscris 6 candidați. Trei dintre ei, Stanislav Grosu, de la Judecătoria Bălți, Eugeniu Beșelea, de la Judecătoria Chișinău, și Vitalie Pîslariuc, de la Judecătoria Orhei, au depus cereri de retragere din concurs.

Vladislav Schibin, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, intervievat în ședință, nu a primit susținerea CSM.

Pe 19 decembrie, Adunarea Generală a Judecătorilor i-a ales în acest colegiu pe Ion Talpa – președintele Curții de Apel Nord, Petru Păun – judecător de la Judecătoria Chișinău și Adrian Cerbu – judecător al Judecătoriei Criuleni.

CSM mai urmează să selecteze 4 reprezentanți ai societății civile în acest colegiu.

Precizare importantă de la șeful „Moldovagaz” cu privire la achizițiile de gaze

SA Moldovagaz a contractat volumele necesare de gaze naturale, care vor asigura integral pînă la sfîrșitul lunii martie 2025 consumul malului drept al Nistrului, inclusiv al întreprinderilor din complexul energetic, al agenților economici și organizațiilor bugetare, scrie noi.md.

Despre acest lucru a declarat președintele interimar al Consiliului SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, menționînd că a făcut această precizare ca urmare a numeroaselor solicitări. Anterior, el a spus că Moldovagaz SA a luat act de decizia Gazprom de a limita, începînd cu 1 ianuarie 2025, ora locală 7.00, furnizarea gazelor naturale către Moldova pînă la un volum de 0 metri cubi pe zi. Vadim Ceban a declarat că, începînd cu decembrie 2022, toate gazele naturale furnizate de Gazprom în volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi au fost redirecționate de Moldovagaz SA către regiunea transnistreană a Moldovei. În același timp, gazele naturale pentru consumatorii din dreapta Nistrului au fost achiziționate de pe piețele regionale și europene. „Moldovagaz SA a contractat volumele necesare de gaze, care vor acoperi integral tot consumul malului drept pînă la sfîrșitul lunii martie 2025”, a subliniat atunci șeful Moldovagaz.

Tiraspolul refuză ajutorul Chișinăului pentru a depăși criza din regiune provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia

Liderii de la Tiraspol refuză ajutorul propus de autoritățile de la Chișinău pentru a depăși criza din regiunea transnistreană, provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia. Despre aceasta a anunțat președintele Maia Sandu, într-un video publicat după întrevederea de dimineață cu prim-ministrul Dorin Recean, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian și șeful Legislativului, Igor Grosu, transmite IPN.

„Guvernul și partenerii externi au propus ajutor umanitar: alimente, medicamente, combustibil, generatoare, transportarea bolnavilor de pe malul stâng pe cel drept. Dar regimul de la Tiraspol a refuzat toate aceste ajutoare”, a comunicat Maia Sandu.

Potrivit președintelui Republicii Moldova, lucrurile sunt mai complicate pentru malul stâng, în această perioadă de criză energetică. „Vom vedea cum se vor desfășura lucrurile, dar autoritățile de la Chișinău fac totul ca să ușureze situația cetățenilor din regiunea transnistreană”, a promis șeful statului, Maia Sandu.

Coronavirus: 1.588 de noi cazuri și 26 de morți, în ultimele 24 de ore
Articolul anterior
Adriana Ochișanu: despre rolul Anei Karenina și umorul din viața ei // Uși deschise
Articolul următor