Utilizatorii ruși de internet caută modalități inedite de a rămâne conectați la informațiile de pe rețelele de socializare globale

Utilizatorii ruși de internet învață cum să învingă represiunea lui Putin. O ,,cortina de fier digitală” ar putea coborî asupra Rusiei, în timp ce președintele Vladimir Putin se luptă să controleze informațiile despre războiul pe care l-a declanșat în Ucraina.

ProtonVPN review

Kremlinul a luat deja măsuri pentru a bloca Facebook și Twitter, iar cel mai recent pas în această direcție a venit vineri, deoarece guvernul intenționează să blocheze și Instagram.

Dar, în ciuda eforturilor lui Putin de a închide rețelele sociale și informațiile din interiorul granițelor sale, un număr tot mai mare de utilizatori de internet ruși par hotărâți să acceseze surse externe și să ocolească restricțiile Kremlinului, relatează CNN.

Pentru a învinge cenzura internetului din Rusia, mulți tineri apelează la tehnologia specializată de eludare care a fost utilizată pe scară largă în alte țări cu libertăți online limitate, inclusiv China și Iran.

De la invadarea Ucrainei, rușii s-au înghesuit către rețelele private virtuale (VPN) și aplicațiile de mesagerie criptate, instrumente care pot fi folosite pentru a accesa site-uri web blocate, cum ar fi Facebook, sau pentru a împărtăși în siguranță știri despre războiul din Ucraina, fără a se confrunta cu noi, draconice, legi care interzic ceea ce autoritățile ruse consideră a fi afirmații „false” despre conflict.

O creștere rapidă a descărcărilor a fost constatată

În săptămâna din 28 februarie, utilizatorii de internet ruși au descărcat cele cinci aplicații VPN de top de pe magazinele de aplicații Apple și Google de 2,7 milioane de ori, o creștere de aproape trei ori a cererii față de săptămâna anterioară, potrivit firmei de cercetare de piață SensorTower.

Proton, cu sediul în Elveția, de exemplu, a declarat pentru CNN Business că a înregistrat o creștere de 1.000% a numărului de înscrieri din Rusia în această lună. (Totuși, compania a refuzat să ofere o cifră de referință pentru comparație.) Furnizorii VPN sunt doar un tip de aplicație care înregistrează o utilizare mai mare în Rusia.

De la 1 martie, o serie de aplicații de mesagerie, inclusiv serviciile Meta Messenger și WhatsApp, au înregistrat o creștere treptată a traficului, a declarat platforma de monitorizare a internetului Cloudflare, o tendință compatibilă cu creșterea traficului către platformele globale de social media precum Twitter, YouTube, Instagram și TikTok.

lte aplicații de mesagerie privată, cum ar fi Telegram, au înregistrat o încetinire relativă a creșterii în acea săptămână, dar au fost martorii la peste jumătate de milion de descărcări în acel interval de timp, conform SensorTower.

În ultimele săptămâni, utilizatorii de internet ruși par să fi crescut, de asemenea, încrederea pe Tor, un serviciu care anonimizează navigarea pe internet prin amestecarea traficului unui utilizator și prin transmiterea acestuia prin mai multe servere din întreaga lume.

Începând cu ziua invaziei Ucrainei, pagina de valori a lui Tor a estimat că încă mii de utilizatori ruși accesau web prin servere secrete conectate la rețeaua descentralizată a lui Tor. Utilizatorii Tor au primit o mână de ajutor de la Twitter, marți, deoarece rețeaua de socializare – care a fost parțial blocată în Rusia în urma invaziei – a adăugat posibilitatea de a-și accesa platforma printr-un site web specializat, conceput pentru utilizatorii Tor.

Facebook, la rândul său, are propriul site Tor din 2014. Iar Lantern, un instrument peer-to-peer care direcționează traficul pe internet în jurul firewall-urilor guvernamentale, a început să vadă mai multe descărcări din Rusia, a declarat Sascha Meinrath, profesor de comunicații la Penn State University, care face parte din consiliul companiei-mamă a Lantern.

,,Un nou software curajos. Lantern a înregistrat o creștere cu 2.000% a descărcărilor numai din Rusia în ultimele două luni”, a spus Meinrath, serviciul trecând de la 5.000 de utilizatori lunari în Rusia la peste 120.000.

Prin comparație, a spus Meinrath, Lantern are între 2 și 3 milioane de utilizatori la nivel global, mai ales în China și Iran.

„Tor, Lantern, toate VPN-urile, orice maschează cine ești sau unde mergi – Telegram – totul, descărcările cresc dramatic”, a spus Meinrath.

Cei mai pricepuți în tehnologie și conștienți de confidențialitate, a spus Meinrath, știu cum să combine mai multe instrumente împreună pentru a-și maximiza protecția – de exemplu, folosind Lantern pentru a ocoli blocurile guvernamentale, în timp ce folosesc Tor pentru a-și anonimiza activitatea.

Gabriel Nebunu a cântat la Palatul Național: doar din respect pentru Fuego

Pe 7 și 8 noiembrie, Fuego susține concerte la Palatul de la Chișinău, alături de Orchestra Fraților Advahov, numeroși artiști de la noi, printre care se numără și Gabriel Nebunu, cel căruia ”i s-ar fi interzis” să-și susțină concertul aniversar la Palat, informează unica.md.

Invitații speciali ai artistului român cu care cântă în duet, se numără Mihai Ciobanu, Nicolae și Isidor Glib, Maria Iliuț și Ansamblul etnofolcloric „Crenguță de Iederă”, Zinaida Bolboceanu, Stela Botez și revelația Moldovei, dar și carismaticul interpret de muzică populară Gabriel Nebunu.

Aseară, Gabriel Nebunu a urcat în scenă nu din culise, ci din public.

Se pare că artistul a evoluat la Palatul Național doar din respect pentru Paul Surugiu, cu care îl leagă o prietenie frumoasă, având în vedere recentele dezvăluiri făcute într-un interviu despre cum i s-a interzis să-și susțină concertul aniversar la cei 10 ani de activitate scenică la palat.

Biletele la concertele lui Fuego au costat între 250-1.000 de lei și s-au vândut toate.

Ion Paladi, melodie emoționantă alături de frații săi. Ce alte surprize pregătește artistul

Îndrăgitul interpret de muzică populară de la noi, Ion Paladi, alături de frații săi Constantin și Petru Paladi, a lansat de curând o melodie emoționantă intitulată ”Dor de părinți”, care deja a ajuns la inimile admiratorilor, informează unica.md. 

“Dor de părinți” cel mai nou cântec alături de frații mei. Este foarte important să nu uităm de unde am plecat de la casa părintească, locurile unde am copilărit și de părinții care ne-au dat viață!”, scria artistul într-o postare.

Videoclipul a fost filmat în satul natal Chișcăreni.

Vă invităm să ascultați melodia.

Artistul mai pregătește și alte surprize pentru publicul său drag. Foarte curând, acesta va lansa, în premieră, o piesă de muzică ușcoară. Videoclipul, în care apare alături de soția sa, filmat pe strada pietonală din Chișinău, va fi lansat pe 16 noiembrie, ora 12.00 și se intinulează ”Mii de stele”.

Ion Paladi a început să cânte de la vârsta de 11 ani, a studiat la Colegiul Republican de Muzică „Ștefan Neaga” și este absolvent al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, specialitatea „Dirijat Cor Academic”. Este solist al orchestrei naționale ”Lăutarii”, condusă de maestrul Nicolae Botgros și este extrem de îndrăgit atât ân țară, cât și peste Prut.

Ministra Ala Nemerenco ia apărarea medicului din Bălți, condamnat pentru malpraxis

Ministra Sănătății Ala Nemerenco ia apărarea medicului din Bălți, condamnat pentru malpraxis și a venit cu un mesaj pe rețelele de socializare, informează unica.md.

”Am repetat de multe ori că sistemul de justiție este vital pentru activitatea tuturor domeniilor. În special când vine vorba de corupție, hoție, crime.

Sistemul de justiție în termeni simpli, pentru oameni, este despre dreptate și nedreptate. Fiecare om, vinovat sau nevinovat, trebuie să fie asigurat că va avea dreptul la un proces corect.

Medicina e o specialitate pe muchie de cuțit. Nimeni nu cunoaște cum ieșim noi din gărzi sau săli de operații, nimeni nu ne cunoaște emoțiile când pierdem pacienții. Vârsta medie a unui medic al serviciilor medicale critice de intervenție urgentă în lume este de 57 ani. Nimeni nu cunoaște povara arderii profesionale, a lacrimilor noastre, a sacrificiului personal. Câți medici am pierdut numai în pandemie, nimeni din colegi nu a refuzat să iasă la serviciu, deși erau siguri ca într-o zi vor contacta boala și pentru unii va fi fatală. Așa și a fost…

Recent, un bun prieten de al meu neurochirurg din București a salvat viața unui mic moldovean de la noi de câteva luni într-o operație care a durat 17 ore. 17 ore! Vă dați seama să stai cu microscopul pe un creieraș micuț, în costum chirurgical, cu broboane de transpirație pe frunte, cu mâinile și ochii încordați și obosiți, la limita rezistenței! Micuțul a fost salvat, a revenit acasă, crește, dar câte zile de viață a lăsat medicul în acea sală de operație?

Ministerul Sănătății e implicat cu regret în multe procese judiciare, citesc aproape zilnic diferite hotariri de instanță. Si vreau să cred în continuare ca avem și judecători corecți în domeniu. Și nu vreau să cred ca era necesară încătușarea unui medic în sala de judecată, pentru a fi dus pe sus în penitenciar. El nu este criminal și nu poate fi tratat așa. El, ca și oricare alt cetățean are dreptul la o justiție corectă, imparțială, plină de probe și antiprobe. De aceea trebuie să ne grăbim să ajungem în UE, acolo unde drepturile ne vor fi garantate în cea mai mare măsură.

Decizia instanței pe cazul medicului Cozub Serghei e executorie, dar finală va fi cea a Curții Supreme. Solicităm tratarea acestui caz sensibil cu maximă atenție și oferirea dreptului medicului de a prezenta toate probele și expertizele necesare, inclusiv internaționale, nerefuzându-i-se dreptul la o justiție corectă. În caz contrar, vom mai înregistra un caz pierdut la CtEDO.

În aceste timpuri grele trebuie să rămânem o societate unită. E timpul să ne europenizăm pe-adevăratelea, nu doar geografic.”, scrie în postarea sa ministra Sănătății.

Regimul Putin a arestat peste 250 de protestatari care manifestau împotriva războiului din Ucraina
Articolul anterior
Un fost sportiv, reținut după ce a încercat să tragă focuri de arma într-un tânăr care își plimba patrupedul
Articolul următor