Utilizatorii ruși de internet caută modalități inedite de a rămâne conectați la informațiile de pe rețelele de socializare globale

Utilizatorii ruși de internet învață cum să învingă represiunea lui Putin. O ,,cortina de fier digitală” ar putea coborî asupra Rusiei, în timp ce președintele Vladimir Putin se luptă să controleze informațiile despre războiul pe care l-a declanșat în Ucraina.

ProtonVPN review

Kremlinul a luat deja măsuri pentru a bloca Facebook și Twitter, iar cel mai recent pas în această direcție a venit vineri, deoarece guvernul intenționează să blocheze și Instagram.

Dar, în ciuda eforturilor lui Putin de a închide rețelele sociale și informațiile din interiorul granițelor sale, un număr tot mai mare de utilizatori de internet ruși par hotărâți să acceseze surse externe și să ocolească restricțiile Kremlinului, relatează CNN.

Pentru a învinge cenzura internetului din Rusia, mulți tineri apelează la tehnologia specializată de eludare care a fost utilizată pe scară largă în alte țări cu libertăți online limitate, inclusiv China și Iran.

De la invadarea Ucrainei, rușii s-au înghesuit către rețelele private virtuale (VPN) și aplicațiile de mesagerie criptate, instrumente care pot fi folosite pentru a accesa site-uri web blocate, cum ar fi Facebook, sau pentru a împărtăși în siguranță știri despre războiul din Ucraina, fără a se confrunta cu noi, draconice, legi care interzic ceea ce autoritățile ruse consideră a fi afirmații „false” despre conflict.

O creștere rapidă a descărcărilor a fost constatată

În săptămâna din 28 februarie, utilizatorii de internet ruși au descărcat cele cinci aplicații VPN de top de pe magazinele de aplicații Apple și Google de 2,7 milioane de ori, o creștere de aproape trei ori a cererii față de săptămâna anterioară, potrivit firmei de cercetare de piață SensorTower.

Proton, cu sediul în Elveția, de exemplu, a declarat pentru CNN Business că a înregistrat o creștere de 1.000% a numărului de înscrieri din Rusia în această lună. (Totuși, compania a refuzat să ofere o cifră de referință pentru comparație.) Furnizorii VPN sunt doar un tip de aplicație care înregistrează o utilizare mai mare în Rusia.

De la 1 martie, o serie de aplicații de mesagerie, inclusiv serviciile Meta Messenger și WhatsApp, au înregistrat o creștere treptată a traficului, a declarat platforma de monitorizare a internetului Cloudflare, o tendință compatibilă cu creșterea traficului către platformele globale de social media precum Twitter, YouTube, Instagram și TikTok.

lte aplicații de mesagerie privată, cum ar fi Telegram, au înregistrat o încetinire relativă a creșterii în acea săptămână, dar au fost martorii la peste jumătate de milion de descărcări în acel interval de timp, conform SensorTower.

În ultimele săptămâni, utilizatorii de internet ruși par să fi crescut, de asemenea, încrederea pe Tor, un serviciu care anonimizează navigarea pe internet prin amestecarea traficului unui utilizator și prin transmiterea acestuia prin mai multe servere din întreaga lume.

Începând cu ziua invaziei Ucrainei, pagina de valori a lui Tor a estimat că încă mii de utilizatori ruși accesau web prin servere secrete conectate la rețeaua descentralizată a lui Tor. Utilizatorii Tor au primit o mână de ajutor de la Twitter, marți, deoarece rețeaua de socializare – care a fost parțial blocată în Rusia în urma invaziei – a adăugat posibilitatea de a-și accesa platforma printr-un site web specializat, conceput pentru utilizatorii Tor.

Facebook, la rândul său, are propriul site Tor din 2014. Iar Lantern, un instrument peer-to-peer care direcționează traficul pe internet în jurul firewall-urilor guvernamentale, a început să vadă mai multe descărcări din Rusia, a declarat Sascha Meinrath, profesor de comunicații la Penn State University, care face parte din consiliul companiei-mamă a Lantern.

,,Un nou software curajos. Lantern a înregistrat o creștere cu 2.000% a descărcărilor numai din Rusia în ultimele două luni”, a spus Meinrath, serviciul trecând de la 5.000 de utilizatori lunari în Rusia la peste 120.000.

Prin comparație, a spus Meinrath, Lantern are între 2 și 3 milioane de utilizatori la nivel global, mai ales în China și Iran.

„Tor, Lantern, toate VPN-urile, orice maschează cine ești sau unde mergi – Telegram – totul, descărcările cresc dramatic”, a spus Meinrath.

Cei mai pricepuți în tehnologie și conștienți de confidențialitate, a spus Meinrath, știu cum să combine mai multe instrumente împreună pentru a-și maximiza protecția – de exemplu, folosind Lantern pentru a ocoli blocurile guvernamentale, în timp ce folosesc Tor pentru a-și anonimiza activitatea.

Mesaje de condoleanțe ale artiștilor îndurerați de moartea regizorului Arcadie Spoială: „Pentru tot ce ai făcut, pentru cine ai fost…”

Cunoscuta artistă de la noi, Irina Rimes s-a arătat întristată după anunțul decesului regizorului Arcadie Spoială, care s-a numărat printre prietenii ei. Bărbatul s-a stins din viață la doar 36 de ani după ce un copac, doborât de o furtună puternică, a căzut peste el. A lăsat în urmă o soție și doi copii îndurerați.

Irina Rimes a transmis un mesaj de condoleanțe pe pagina sa de socializare: 
„Prietenii vin și pleacă, pentru că viața, pentru că așa e contextul, pentru că unele au timpul lor. Dar amintirile rămân, ele nu pleacă niciodată. Drum lin @spoiala_arcadie. Pentru tot ce ai făcut, pentru cine ai fost, vei rămâne o amintire frumoasă în viețile multora! Și a mea. Un gând bun familiei, prietenilor și celor apropiați”.

Cu un mesaj de condoleanțe a venit și interpretul Ionel Istrati, care a fost alături de Arcadie Spoială în ultimele sale clipe.

„În viața noastră există momente când nu poți să respiri sau să gândești. Trăiesc acum una dintre marile dureri din viața mea. Bunul meu prieten, sprijinul meu în ceea ce am creat frumos în ultimii ani, a plecat la Domnul. Bătrânii zic despre „ceasul cel rău”. Acest ceas a venit ieri, ca o furtună, ne-a nenorocit. Drum lin. Lumină lină, bunul meu prieten”, a scris cântărețul.

„Ziua de ieri a fost una obișnuită de vară. Am decis să o petrecem împreună. Nimic nu vestea nenorocire. Ne-am odihnit minunat. Era ca ultima dată. A început furtuna. Un copac a căzut peste cort. Am fost șocați. Am chemat ambulanța. Am alergat în întâmpinare. Am întârziat. Iartă-ne”, a mai scris cântărețul Ionel Istrati. 

Arcadie Spoială a fost un cunoscut regizor și producător video, care a colaborat cu mai mulți artiști. 

În ziua tragediei, pe 11 iunie, el se afla cu familia și câțiva prieteni pe malul râului Nistru, în satul Harmațca, într-o excursie cu cortul.

Când a început furtuna, în jurul orei 22.00, oamenii au auzit un zgomot puternic, au luat copiii în brațe și au ieșit afară din corturi. Din păcate, Arcadie nu a reușit să iasă la timp. În acel moment, o creangă uriașă a căzut peste cortul în care se afla. Ceilalți membri ai familiei au reușit să scape nevătămați. Prietenii au sunat imediat la ambulanță și, pentru a nu pierde timp, l-au transportat pe bărbat spre ambulanță. Arcadie a fost predat echipei de medici în zona satului Goian, care se află la aproximativ 15 km. Însă pe drum, spre Spitalul Raional Dubăsari, din cauza traumatismelor prea grave, el a decedat, a scris presa.
Absolvenți de nota 10! Cine sunt elevii care au luat 10 din oficiu și au scăpat de trei examene de BAC

Bacalaureatul nu înseamnă decât un examen pentru patru absolvenți de liceu din țară. Aceștia au deja câte trei de zece din oficiu, pentru că sunt premianți ai olimpiadelor republicane. Sunt atât de geniali, încât pot fi admiși fără niciun efort la orice universitate. Ce meserii au ales cei mai erudiți absolvenți, vedeți în reportajul ce urmează, scrie TV8.md.

Patricia Caraman, absolventă a Liceului Teoretic Republican „Aristotel” este singura fată din cei patru candidaţi care se bucură de trei de 10 din oficiu. Spune că pentru aceste rezultate a fost nevoită să facă mai multe sacrificii, însă rezultatul este cel care o bucură cel mai mult și o face mândră în același timp.

„Bineînțeles au fost nopți nedormite, unele ieșiri cu prietenii ratate, mai puțin timp cu familia, mai puțin timp cu cei dragi, a fost o experiență foarte frumoasă din care am avut de învățat foarte multe și sunt foarte fericită pentru că am încununat tot acest succes cu locuri la olimpiade și cu 10 la cele trei examene de bacalaureat”.

Pentru că la limba română și la istorie a obținut rezultate remarcabile la olimpiadele republicane și a mai susținut cu brio un examen internațional la engleză, absolventa mai are de trecut o singură probă, cea la alegere. Deși a studiat în clasă cu profil umanist, a ales matematica, pentru că are mare nevoie de ea în profesia pe care și-o dorește.

„Ultimul examen este la matematică și nu este o alegere întâmplătoare, pe lângă faptul că m-a fascinat matematica și mi-a plăcut dintotdeauna, mai bine zis din clasele mai mari am început să îndrăgesc acest obiect, pentru că în clasa a cincea și a șasea îmi dădea bătăi de cap, are tangență și cu viitoarea mea profesie, pentru că îmi doresc foarte mult să devin pilot, să urmez o carieră în aviație”.

Deși inițial își dorea să devină jurnalistă, ulterior a înțeles că vrea să fie, la propriu, la înălțime.

„Mă regăsesc în acest domeniu, îmi place foarte mult să călătoresc, să descopăr culturi noi, să învăț de la alți oameni și aviația este un domeniu care te provoacă, asta este ceea ce eu caut, provocări care trebuie depășite și care te dezvoltă în cel mai frumos mod posibil”.

Constantin Babuc, absolvent al Liceul Teoretic „Orizont”, a avut de susținut doar un singur examen. Spune că scopul său nu au fost notele de zece, ci acumularea mai multor cunoștințe pentru olimpiade.

„Notele de la bacalaureat obținute din oficiu sunt doar o consecință, un efect secundar a pregătirii mele pentru olimpiade, a studiului general, respectiv la matematică și biologie am primit note de zece din oficiu datorită premiului întâi la olimpiada republicană și la engleză în urma obținerii unui certificat internațional, certificatul TOEFL”.

Absolventul ne-a spus că niciodată nu a stat doar cu cartea în mână. Pe lângă școală, Constantin era prins și în alte activități.

Citiți continuarea AICI!

O nouă provocare pentru salvatori! Localități inundate și pagube după ploile abundente din sudul țării

Salvatorii și pompierii din sudul țării au intervenit în urma ploilor abundente.

Conform datelor colectate din subdiviziunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență în urma ploilor abundente, către dimineața zilei de 14 iunie 2024, cinci gospodării din localitatea Văleni, raionul Cahul au solicitat intervenția echipelor de salvatori și pompieri pentru pomparea apei acumulate. Pentru a gestiona eficient situația și a veni în sprijinul cetățenilor, IGSU a mobilizat echipele de intervenție din sudul țării cu 6 motopompe. Tot aici, salvatorii au intervenit pe mai multe porțiuni de drum local care au fost înnămolite cu noroi. Astfel, la fața locului sunt antrenate echipele specializate cu mai multă tehnică grea, pentru a facilita accesul de deplasare.

De asemenea intervenția pompierilor a fost necesară și în satul Alexeevca, Cahul, unde un autocar de pe ruta Chișinău-Giurgiulești, în care se aflau 7 persoane a rămas blocat pe traseu din cauza acumulării noroiului din câmp. Salvatorii au reușit să deblocheze autocarul și să asigure continuarea călătoriei pentru pasageri.

Potrivit datelor IGSU, în ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 33 situații de risc.

În sudul țării, pompierii au intervenit pentru efectuarea lucrărilor de pompare a apei, dar și pentru deblocarea mai multor unități de transport, rămase înnămolite în noroi.

Regimul Putin a arestat peste 250 de protestatari care manifestau împotriva războiului din Ucraina
Articolul anterior
Un fost sportiv, reținut după ce a încercat să tragă focuri de arma într-un tânăr care își plimba patrupedul
Articolul următor