Val de căldură în ţările nordice. Temperaturile s-au apropiat de 35 de grade Celsius în zona arctică

După cea mai caldă lună iunie raportată în Finlanda şi în mai multe regiuni din Suedia de la debutul înregistrărilor meteorologice, temperaturile s-au apropiat începând de duminică de recordurile absolute stabilite în nordul Europei, unde termometrele indică de câteva zile valori cuprinse între 30 şi 35 de grade Celsius, informează Agerpres.

În Kevo, o localitate din nordul Finlandei, a fost măsurat un nou record de căldură, meteorologii anunţând 33,5 grade Celsius duminică, o valoare care reprezintă cea mai ridicată temperatură înregistrată în nordul ţării după recordul absolut în domeniu, 34,7 grade Celsius, stabilit în anul 1914, potrivit agenţiei de presă STT.

La nivel naţional, iunie 2021 a fost cea mai caldă lună iunie raportată în Finlanda de la debutul măsurătorilor meteorologice din 1844, cu o temperatură medie de 16,5 grade Celsius, care a depăşit precedentul record din anii 1950, a confirmat Institutul naţional de meteorologie.

În Suedia învecinată, iunie 2021 a fost din nou cea mai caldă a şasea lună a anului înregistrată la Stockholm (cu o valoare medie de 19,3 grade Celsius) de meteorologii locali, depăşind recordurile precedente din 2018 şi 2019.

„Remarcăm o tendinţă? Eh, probabil este doar încă o coincidenţă”, a ironizat pe Twitter activista de mediu Greta Thunberg.
La nivelul naţional, iunie 2021 a ocupat în Suedia locul al treilea în clasamentul celor mai călduroase luni iunie constatate de la debutul măsurătorilor meteorologice.

În Norvegia, Institutul de Meteorologie a înregistrat duminică 34 grade Celsius la Saltdal, o localitate dintr-un comitat situat în proximitatea Cercului Polar, această valoare reprezentând cea mai ridicată temperatură întregistrată în întreaga ţară în acest an. Ea este cu doar 1,6 grade Celsius mai mică decât recordul absolut de temperatură din Norvegia.

„Nopţi tropicale” – atunci când valorile din termometre nu scad sub pragul de 20 de grade Celsius – au fost înregistrate în mai multe zone din Norvegia.

Vara anului 2021 a fost deja marcată de un record absolut de temperatură în Canada, care s-a apropiat de valoarea de 50 de grade Celsius la umbră, sub efectul unei „cupole de căldură”.

Potrivit unui raport publicat în mai, Arctica se încălzeşte de trei ori mai repede decât restul planetei noastre, confruntându-se cu o creştere a valorilor de temperatură mult mai rapidă decât se aşteptau specialiştii şi care este departe de a se fi încheiat.

Deputatul Vasile Bolea și-ar fi agresat soția. Unul dintre copii ar fi sunat la 112

Deputatul Vasile Bolea și-ar fi agresat soția. Conform surselor Ziarului de Gardă, unul dintre copiii deputatului ar fi apelat la 112, spunând că „mama este agresată de tata”. Oamenii legii au intervenit. Cazul ar fi avut loc în seara zilei de vineri, 25 aprilie.

Vicepreședinta Parlamentului Doina Gherman a confirmat, făcând referire la informațiile oferite de IGP, inclysiv că în acest caz a fost emis un ordin de restricție de urgență.

Donald Trump dă asigurări că Rusia şi Ucraina sunt foarte aproape de un acord și vrea „o întâlnire la niveluri foarte înalte”

Preşedintele Donald Trump spune că Rusia şi Ucraina sunt „foarte aproape de un acord” care ar pune capăt războiului şi face apel la cele două părţi să se întâlnească „la niveluri foarte înalte”, scrie adevărul.ro

„O zi bună în discuţii şi întâlniri cu Rusia şi Ucraina. Acestea sunt foarte aproape de un acord, iar cele două părţi ar trebui să se întâlnească acum, la niveluri foarte înalte, pentru a-l încheia”, a scris el pe Truth Social după ce a aterizat la Roma, înainte de funeraliile papei.

„Majoritatea punctelor majore sunt convenite. Opriţi vărsarea de sânge, ACUM. Vom fi acolo unde este necesar pentru a facilita SFÂRŞITUL acestui război crud şi fără sens”, a adăugat preşedintele.

Postarea lui Trump vine după ce unul dintre emisarul Steve Witkoff s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin la Moscova.

Volodimir Zelenski dezvăluie că racheta balistică nord-coreeană care a ucis 12 persoane la Kiev avea componente americane

Racheta balistică fabricată în Coreea de Nord care a ucis joi 12 persoane într-un atac la Kiev avea componente de fabricaţie americană, dezvăluie vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP și Protv

„Racheta care a ucis civili la Kiev conţinea cel puţin 116 componente provenind din alte ţări, dintre care majoritatea, din nefericire, au fost fabricate de către întreprinderi americane”, anunţă într-un comunicat postat pe Telegram şeful statului ucrainean.

Aceste atacuri cu rachete şi drone ruseşti asupra Ucrainei au loc după ce Donald Trump l-a criticat miercuri pe preşedintele Volodimir Zelenski, acuzându-l că a făcut declaraţii „incendiare” privind Crimeea anexată, într-un moment în care un acord cu Rusia ar fi „foarte apropiat”, potrivit lui.

Refuzul Kievului de a accepta termenii americani pentru a pune capăt războiului declanşat de Rusia în februarie 2022 „nu va face decât să prelungească masacrele”, a avertizat miliardarul republican, care nu a recunoscut niciodată responsabilitatea rusă în declanşarea conflictului.

Prețul petrolului este în continuă creștere, la nivel mondial
Articolul anterior
Surprize pentru toți Clienții FinComBank în cadrul campaniei „Clientul mulțumit”
Articolul următor
Close menu